Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DNA LA DANUBIANA

DNA LA DANUBIANA

• politistii au efectuat o anchetã la Colegiul Tehnic Danubiana, rezultatele ducînd la sesizarea procurorilor anticoruptie • este vorba de modul în care laboratorul de fizicã a fost dotat cu material didactic • în dosar sînt cercetati fostii directori ai liceului, contabilul sef si un profesor de fizicã • politistii nemteni au fost de pãrere cã existã si elementele constitutive ale unor fapte de coruptie • „Monitorul“ a descoperit cã preturile cu care a fost cumpãrat materialul didactic este aproape dublu fatã de oferta existentã pe piatã • prejudiciul a fost stabilit la 16.300 de lei •

Modul în care fosta conducere a Colegiului Tehnic Danubiana din Roman a achizitionat material didactic pentru dotarea laboratorului de fizicã, face obiectul unei anchete a procurorilor anticoruptie de la Serviciul Teritorial Bacãu. Cu toate acestea, cercetãrile în dosar au fost efectuate de cãtre politistii de la Serviciul de investigare a fraudelor Neamt care si-au declinat competenta atunci cînd au constatat cã toatã afacerea are iz de coruptie. Desi prejudiciul creat nu este foarte mare, trebuie spus cã surprinde modul în care cei implicati au pus la cale tãrãsenia. ÃŽn primul rînd, si este vorba de o constatare a reporterilor de la cotidianul „Monitorul“, produsele cu pricina au fost achizitionate la preturi exorbitante, adicã aproape duble fatã de oferta existentã pe piatã.
Trebuie spus cã afacerea a demarat în momentul în care, anul trecut, unitãtilor de învãtãmînt le-au fost repartizate fonduri, printr-un ordin al Ministerului Educatiei Cercetãrii si Tineretului, pentru dotarea laboratoarelor de biologie fizicã si chimie. Nu am reusit sã aflãm care a fost suma totalã alocatã în acest sens si nici scolile care au beneficiat de acesti bani. Am aflat însã cã celor de la Colegiul Tehnic Danubiana din Roman li s-a alocat suma de 25.550 de lei pentru dotarea laboratorului de fizicã. La scurt timp, prin Bursa Românã de Mãrfuri-Terminalul Piatra Neamt, s-a desfãsurat si procedura de cerere de ofertã, societatea cîstigãtoare fiind declaratã Redox Lab cu sediul în Cluj Napoca. S-a încheiat un contract de vînzare cumpãrare, cu termen pînã pe 31 decembrie 2006, semnat din partea Colegiului de cãtre Cristina Avãdanei, director adjunct, iar din partea furnizorului, de cãtre clujeanca Stela Maria Trif. Politistii au constatat cã dupã semnarea contractului a fost emisã o facturã fiscalã pentru toatã cantitatea de material didactic, fiind întocmitã nota de receptie si custodie care atesta în mod nereal primirea întregii cantitãti de material în contabilitate. Cu alte cuvinte, materialul didactic nu fusese primit, însã el a fost plãtit prin bunãvointa fostului director. Fãrã ca marfa sã fie primitã, Cristina Avãdanei a dispus plata facturii, iar contabila sefã Daniela Lohan a achitat-o.
În cursul anului 2007, societatea clujeanã a livrat materiale de aproximativ jumãtate din valoare. Si de aceastã datã au fost întocmite în fals si semnate acte care atestau livrarea întregii comenzi. De aceastã datã, directorului adjunct si contabilei sefe li s-au alãturat sefa catedrei de fizicã, Maria Matei si Silvia Cioclea.
Au fost întocmite alte procese de custodie pentru diferenta de materiale. Chiar si în aceste conditii, mare parte a materialelor livrate pe hîrtie lipsesc sînt defecte sau de proastã calitate, multe neputînd fi folosite. Politistii au dispus începerea urmãririi penale împotriva celor patru persoane, acuzatia adusã fiind abuz în serviciu contra intereselor publice, faptã ce a avut drept scop obtinerea de cãtre furnizor a unor avantaje patriomoniale.
Prejudiciul a fost stabilit la suma de 16.300 de lei, adicã 163 de milioane de lei vechi.

„Monitorul“ a gãsit preturi mai mici cu aproape 100%

Profesorii liceului au „mirosit“ afacerea care se clocea în jurul dotãrii laboratorului de fizicã, drept pentru care au solicitat ajutorul celor în drept. Lucrurile au fost si mai clare în momentul în care materialul didactic a ajuns la scoalã. „La aceastã licitatie a iesit cîstigãtoare o firmã a cãrei ofertã finalã nu corespunde nici din punct de vedere al calitãtii si nici al pretului. Sînt firme care vînd aceleasi produse la preturi mult mai mici. Produsele care au ajuns pînã acum la laboratorul de fizicã nu s-au livrat cu instructiuni de folosire si sînt de calitate proastã, preturile la care au fost achizitionate fiind strigãtoare la cer. Termenul de livrare a fost demult depãsit, iar ceea ce s-a întîmplat la Colegiul Tehnic Danubiana este posibil sã se fi petrecut la mai multe licee din judet“, se aratã în plîngerea unui profesor, cãruia îi vom proteja identitatea. Cert este cã spusele sale au fost confirmate de „Monitorul“, cel putin la capitolul pret de achizitie. O navigare, timp de cinci minute pe site-ul www.materialedidactice.ro, aratã cã pretul practicat de firma clujeanã este mai mare cu aproximativ 80-90% decît cel al altor firme de profil. ÃŽn acest sens, o sã prezentãm doar cîteva exemple clare. Dispozitivul pentru studiul aruncãrii verticale si oblice a fost achizitionat de Colegiul Tehnic Danubiana(CTD) cu pretul de 533,92 lei, iar pe site-ul amintit îl gãsim la pretul de 280 de lei.
CTD a cumpãrat un dispozitiv pentru verificarea legii lui Hooke cu 251 de lei, el putînd fi achizitionat numai cu 161 de lei.
Pentru un set de corpuri optice, acril, cu folie magneticã, liceul romascan a plãtit 339 de lei, iar pe site îl gãsim la 177 de lei. Iar exemplele pot continua. Nu stim dacã ele ar fi valabile si în cazul altor unitãti de învãtãmînt din judetul Neamt. Cu sigurantã cã cei din conducerea Inspectoratului Scolar ar putea verifica dacã situatii similare se întîlnesc si la alte scoli din judet.

Articol afisat de 3965 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ANNONIMI1 la data 06.11.2007 07:46
ACTUALA CONDUCERE A COLEGIULUI
E VORBA DE ACTUALA CONDUCERE NU FOSTA. DIN CE STIU EU AVADANEI E DIRECTOR PRIM SI EA A SEMNAT CONTRACTUL
Ad�ugat de ariadna la data 06.11.2007 18:59
cabinetele?
credeti ca Avadanei? este singura afacerista? pai sa intrebati si la Buruiensti pe Tabaltoaca citi bani a luat la Euro 200 sau la doatarea celor trei laboratoare care nu au primit nimic nici pina in prezent desi au platit de mult numai ea stie la ce licitatie............
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective