Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dascãlii licentiati vor primi un salariu minim de 880 lei

Dascãlii licentiati vor primi un salariu minim de 880 lei

• aceastã sentintã a fost obtinutã la nivel national • Sindicatul Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt nu se lasã pînã nu va avea o decizie identicã • actiunea în instantã se va deschide astãzi, 6 noiembrie • dacã victoria Federatiei Educatiei se va aplica, toti lucrãtorii la catedrã, indiferent de vechime ori statutul de calificat sau necalificat, dacã vor avea licentã vor primi o diferentã salarialã retroactiv, plus salarii mai mari în viitor •

Profesorii cu studii superioare vor primi un salariu minim de 880 de lei. Asa a decis Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat procesul intentat de Federatia Educatiei Nationale Guvernului si Ministerelor Muncii si Ministerului Educatiei. Sindicalistii au cerut respectarea contractului colectiv de muncã unic la nivel national privind salariul minim de 880 lei pentru cadrele didactice cu studii superioare. Potrivit deciziei instantei, profesorii vor primi diferenta de bani pentru perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2007, pînã la acoperirea sumei de 880 lei. Sindicalistii au cîstigat procesul dupã ce instanta amintitã a amînat de patru ori pronuntarea în acest caz. Si Consiliul National pentru Combaterea Discriminãrii a recomandat Ministerului Educatiei sã elimine tratamentul diferentiat aplicat personalului din învãtãmînt cu privire la cuantumul salariului minim brut. „S-a admis cererea noastrã. Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului va fi obligat ca pentru toti membrii sãi care sînt în aceastã situatie sã plãteascã diferenta de salariu si totodatã am cerut sã si oblige Ministerul Educatiei sã negocieze o nouã grilã de salarizare“, a declarat Cãtãlin Croitoru, presedinte FEN. Desi în scandalul neaplicãrii unui salariul de bazã de 880 de lei pentru debutantii din învãtãmînt, victoria e pe jumãtate obtinutã de sindicalisti, liderii Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt vor sã aibã si ei satisfactia succesului personal. Astãzi, 6 noiembrie, ei vor intenta un proces pentru cresterea salariului de bazã al profesorilor debutanti la 880 de lei pe lunã. Dupã cum a declarat liderul Florin Florescu, sentinta primitã de Federatia Educatiei Nationale, pînã nu va fi publicatã în Monitorul Oficial, nu poate fi vãzutã ca o izbîndã efectivã.

„Dacã sentinta va fi pusã în practicã, vom anula actiunea“

„Pînã nu voi vedea negru pe alb, publicatã în Monitorul Oficial, aceastã sentintã, prea mare încredere nu pot avea. Sã spunã Curtea Constitutionalã «Da» si toti colegii mei, de la cel mai tînãr pînã la cel mai în vîrstã, sã se bucure de ea. Noi ne vom adresa instantei si dacã între timp aceastã sentintã va fi pusã în practicã, vom anula actiunea. Aplicarea unui salariu de bazã de 880 de lei pentru debutantii cu studii superioare înseamnã un efort bugetar foarte mare pentru Ministerul Educatiei, pentru cã fiecare dascãl din România va beneficia de o recalculare a venitului, dat fiind faptul cã se modificã baza de calcul“, a declarat liderul Florin Florescu.
Sindicalistii nemteni vor solicita, astãzi, instantei de judecatã, aplicarea unei noi grile de salarizare dascãlilor membri de sindicat, fie cã sînt titulari, calificati sau necalificati. „Ne intereseazã sã apãrãm drepturile tuturor celor cu studii de lungã duratã si care sînt membri în sindicatul învãtãmîntului“, a mai spus profesorul Florin Florescu. Gabriela Grigore, consilier la Biroul Operativ al sindicalistilor nemteni, a declarat cã în prezent, un profesor debutant, care are o vechime în învãtãmînt de doi ani, are un salariu de bazã de 762 de lei. Un profesor definitiv, cu vechime între doi si sase ani, are salariul de bazã de 767 de lei, iar profesorii cu vechime între sase si zece ani au baza de 776 lei pe lunã.
„Vrem doar respectarea legislatiei. Existã un contract colectiv de muncã si el trebuie aplicat si în învãtãmînt, asa cum se aplicã în alte domenii“, a declarat Gabriela Grigore. Odatã cu cererea majorãrii bazei salariale a profesorilor cu vechime sub zece ani în învãtãmînt, avocatul dascãlilor nemteni, Mirela Feraru, va cere acordarea retroactivã a diferentei în perioada 1 ianuarie 2007, cînd a intrat în vigoate actualul contract colectiv de muncã si pînã atunci cînd, se sperã, instanta de judecatã va înclina în favoarea lucrãtorilor de la catedrã.

Articol afisat de 2172 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective