Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cardiacii au rãmas fãrã Nitroglicerinã

• lipsa medicamentului a creat panicã în rîndul bolnavilor cu insuficientã cardiacã, anginã pectoralã si a acelora cu infarct miocardic • înlocuitorul acestuia este mult mai scump, nu are aceeasi eficientã si nu se gãseste •

Lipsa Nitroglicerinei din farmaciile din judet a stîrnit panicã în rîndul cardiacilor nemteni. Disperati cã nu mai au cum sã îsi procure acest medicament extrem de eficient si de ieftin, sute de bolnavi au contactat telefonic medicii din sectia Cardiologie a Spitalului Judetean, ori chiar s-au prezentat aici pentru a gãsi o solutie. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Mihai Cuciuc, seful acestei sectii, Nitroglicerina este un medicament absolut indispensabil bolnavilor cu insuficientã cardiacã, anginã pectoralã, ori a acelora care au suferit infarct de miocard sau chiar preinfarct. Actiunea sa terapeuticã constã în dilatarea vaselor de sînge, fenomen care faciliteazã circulatia sanguinã. „Acesta este «prietenul» cel mai apropiat al cardiacului. ÃŽn momentul cînd acesta simte durere sau senzatie de ghearã în piept sau în gît, introduce sub limbã pastiluta de Nitroglicerinã, iar efectul benefic apare în cîteva secunde sau în cel mult un minut. Astfel, este preîntîmpinatã o crizã cardiacã majorã sau chiar un infarct. Mai ales acum cînd a venit frigul, iar cardiacii sînt primii afectati, panica este maximã în rîndul bolnavilor, care nu prea gãsesc nici un înlocuitor al Nitroglicerinei, care este Nitromintul“, a declarat doctorul Mihai Cuciuc, seful sectiei Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Acest produs farmaceutic se prezintã sub formã de spray sau de tablete, este mult mai scump si nu are aceeasi eficientã. ÃŽn timp de Nitroglicerina îsi face efectul în cîteva secunde, maximum un minut, un puf de spray îsi face efectul în cîteva minute. Tabletele sînt greu de utilizat, deoarece concentratia substantei active dintr-una este de cinci ori mai mare decît dintr-o pastilã de Nitroglicerinã.
Compania producãtoare a acestui medicament, „Zentiva“, firmã care a cumpãrat „Sicomedul“, a refuzat sã mai fabrice Nitroglicerinã, de la începutul anului.
La interventia conducerii Colegiului Farmacistilor, respectiv, a Colegiului Medicilor din România, reprezentantii firmei producãtoare „Zentiva“ au anuntat cã oprirea temporarã a acestui medicament a fost generatã de motive de naturã tehnicã, dar cã producerea acestuia a fost reluatã si va reapãrea curînd în farmacii. Un alt produs farmaceutic extrem de important dispãrut de pe piata nemteanã, ca de altfel, aceea din întrega tarã este vitamina C prezentatã sub formã de fiole. Distribuitorii de medicamente din tarã sustin cã motivele sînt de naturã comercialã. Mai exact, preturile din farmacie nu acoperã costurile de productie, asa încît medicamentul este imposibil de sustinut. Alte medicamente produse de aceeasi firmã, care lipsesc de pe piata nemteanã sînt Arginina perfuzabilã, destinatã bolnavilor cu afectiuni hepatice, glucoza si solutia perfuzabilã Ringer (amestec de clorurã de potasiu si clorurã de natrium), care este un suport de administrare a altor medicamente.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective