Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Campania „hîrbul la gunoi“ a adunat 6,3 tone de deseuri

• cetãtenii din trei orase ale judetului au renuntat la aparatura electricã si electronicã nefolositoare • unii au vrut sã ia de bune lucrurile aruncate de rele • tîrgnemtenii au scos cele mai multe lucruri inutile din casele lor •

Un munte de hîrburi au scos locatarii din municipiile Piatra Neamt, Roman si Tîrgu Neamt din casele lor. Mai exact, 6,3 tone de televizoare, masini de spãlat, frigidere, dar si aragazuri sau vase de WC au fost scoase de oameni în puncte special amenajate pentru a scãpa de ele. Toate acestea s-au întîmplat sîmbãtã, 3 noiembrie, cînd s-a organizat o campanie de strîngere a deseurilor electrice si electronice (DEEE) care se gãseau în locuintele cetãtenilor, dar nu-si mai aveau rostul. Dupã cum a declarat Ioan Savin, responsabil de programe privind protectia mediului în cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, cei care au renuntat la cele mai multe hîrburi sînt locuitorii din orasul Tîrgu Neamt. „La Tîrgu Neamt s-au strîns 2,8 tone. Am fost surprinsi si noi de acest volum mare si din cîte ne-au spus de la Primãria Tîrgu Neamt, si luni, 5 noiembrie, se înregistrau cereri telefonice de la cetãteni care solicitau sã vinã la domiciliul lor echipe care sã le ridice aparatura electricã, devenitã inutilã. La Piatra Neamt s-au adunat circa 2,5 tone, desi nu toate erau electrice si electronice. Unii au gãsit de cuviintã sã profite de ocazie si sã arunce si aragazurile, dar si produse din ceramicã, de genul WC-urilor. La Roman s-a strîns circa o tonã de deseuri. Pe ansamblu, actiunea a demarat bine si considerãm cã a prins la populatie. Dupã pãrerea noastrã, aceastã campanie ar trebui sã se desfãsoare o datã la fiecare trimestru“, a declarat consilierul Ioan Savin. Dupã o primã evaluare a DEEE, cele mai multe hîrburi la care au renuntat oamenii sînt televizoarele, dupã care urmeazã masinile de spãlat.

Informatii pretioase pe computerul aruncat

Desi cei care au renuntat la ele le-au lãsat de rele, au fost clienti care au vrut sã le ia de bune. La Piatra Neamt, Brantner a lucrat sîmbãtã cu program prelungit. Orarul de campanie de adunat hîrburi a fost stabilit între 8 si 14, însã masinile de salubritate au vînat DEEE pînã spre ora 19. Cele mai multe au fost televizoare, 95 la numãr. Au fost 29 de calculatoare, 13 monitoare, 13 imprimante, 9 frigidere, 2 masini de spãlat, 18 tastaturi, 6 radio, 2 video, 3 magnetofoane, 7 telefoane fixe, 4 aspiratoare, 2 mixere, 2 filtre de cafea, 2 prãjitoare de pîine, un boiler, un aragaz, diverse componente si piese electrice si electronice. „Noi am avut organizat un dispecerat pentru preluarea comenzilor de la oameni pentru deseurile de mari dimensiuni - frigidere, masini de spãlat. Masina a patrulat permanent în oras, pentru cã au fost cetãteni care au scos deseurile în fata blocului fãrã sã ne anunte. Masina de colectare a parcurs 500 km. Am avut si sprijinul politiei comunitare, astfel încît au fost putine cazuri de tentative de furt. Doar trei - patru dacã au fost. Este foarte important de precizat cã oamenii au înteles mesajul campaniei. Ne asteptam sã gãsim aruncate paturi, dulapuri sau alte obiecte masive pe care oamenii nu le duc la centrele de colectare, dar nu s-a întîmplat asa“, a declarat Ionel Ploaie, director la Brantner. Si de bine ce l-au înteles, n-au lipsit nici incidentele mai mult sau mai putin haioase. Spre exemplu, ieri la amiazã, un pietrean a telefonat la Brantner cerînd permisiunea sã vinã la depozit sã-si caute calculatorul aruncat sîmbãtã. Distrat, omul uitase pe hard niste date foarte importante, care-i trebuiau.

Sapte microscoape, la Roman

Campania de colectare a deseurilor în municipiul Roman, a dus la colectarea a 1.000 de kilograme de aparate. Actiunea a fost apreciatã drept un succes de cãtre conducerea administratiei locale, mai ales cã a fost prima de acest gen. „Din punctul nostru de vedere, procesul de colectare a deseurilor electrice si electronice s-a desfãsurat foarte corect, iar înstiintarea populatiei s-a fãcut eficient, atît prin presã, cît si prin mijloacele proprii. Sigur cã aceastã chestiune, ca orice lucru de noutate, la început, are un aspect mai firav, dar important este cã oamenii au înteles cã acest tip de actiune este în interesul lor. Au fost colectate în jur de o tonã de deseuri“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Romascanii au scos în fata locuintelor, printre altele, 13 pick-up-uri, douã televizoare, douã aparate xerox, patru aparate radio si casetofoane, cinci monitoare, trei fiare de cãlcat, un frigider, sapte microscoape etc. Actiunea a fãcut parte din campania desfãsuratã la nivel national la care au fost angrenate, pe lîngã primãrie, cele douã societãti de salubritate din oras, Rossal si Acvaserv. Deseurile colectate au fost depozitate pe platforma special amenajatã în acest scop de cãtre Acvaserv, aproape de groapa de gunoi a municipiului, de unde vor fi preluate de o companie autorizatã în reciclare.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. OSTAHIE, V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective