Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RUINELE AGAPIEI

RUINELE AGAPIEI

• zilele acestea, este posibil ca la santierul abandonat si închis de la Agapia sã vinã experti de la Corpul de Control al primului ministru • ce se cautã... nu se prea stie • se pare cã la lãcasul de cult s-au executat lucrãri neautorizate •

ÃŽncã o comisie de specialisti se anuntã a veni la santierul închis de la Mãnãstirea Agapia. Periodic, la cîteva luni, specialisti de la diverse institutii vin sã constate cã societatea Diekat si-a bãtut joc de un proiect cu fonduri europene, a tras obloanele santierului si a plecat. A fost plãtitã pînã la ultimul bãnut pentru ceea ce a fãcut, dar pentru cã nu s-a încadrat în termenul stabilit conform contractului, a fost trasã de urechi. Oamenii, însã, si-au luat bagajul si au plecat, lãsînd în urmã autoritãtile sã se spele pe cap si sã scape de rusine în fata UE, care ne dãdea un munte de bani, numai sã stim sã-l cheltuim. Cum nu s-a întîmplat asa, se pare cã zilele acestea va mai veni o echipã de la Corpul de Control al primului ministru, care sã constate dezastrul în proiectul „Reabilitarea arealului turistic Agapia“. „Diekat nu a putut finaliza nici 50% din proiect si pînã se va gãsi alt constructor, niste bani europeni sînt blocati. Sper sã-si facã prezenta în zonã reprezentantii Departamentului de Luptã Antifraudã al UE, care are biroul la Corpul de Control al primului ministru. Ce se va urmãri, nu stiu, dar probabil vor exista niste concluzii“, a declarat inginer Andrei Ignat, seful Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt. Printre cele mai recente nereguli constatate se pare cã se numãrã interventii neautorizate asupra lãcasului de cult si constructiilor din incintã.
De mai multã vreme, diverse autoritãti judetene, regionale si centrale încearcã sã spele rusinea în care au intrat Consiliul Local Agapia, Consiliul Judetean, Agentia de Dezvoltare Regionalã Nord Est si, nu în ultimul rînd, fostul Minister al Integrãrii Europene, dupã ce firma Diekat a abandonat lucrãrile. Proiectul nu a fost finalizat si multe lucruri neterminate au fost lãsate în urmã.

Prinde orbul, scoate-i ochii...

Astã varã, s-a stabilit întreruperea proiectului si realizarea unei reproiectãri, gãsirea unui alt constructor si continuarea lucrãrilor. Doar cã aproape a venit iarna si nu s-a mai miscat un deget. Dacã s-ar decide rezilierea contractului, ar trebui returnate fondurile cheltuite pînã acum. Conducerea Consiliului Judetean sustine cã deficientele nu se datoreazã beneficiarilor - CJ si CL Agapia, care ar trebui sã dea banii înapoi. Licitatia si derularea lucrãrilor au fost în grija fostului Minister al Integrãrii Europene, care acum nu mai existã. Adicã nu poate fi nimeni pus la zid. Firma Diekat trebuia sã finalizeze, în iulie 2006, unsprezece obiective din cadrul proiectului, printre care reabilitarea fiecãrui monument istoric constînd în subzidirea fundatiilor, restaurarea tavanelor, podelelor, zidurilor, cablajelor electrice si a cosurilor; reabilitarea strãzilor si aleilor satului mãnãstiresc; instalarea conductelor de apã, a canalelor de colectare a apei în cazul calamitãtilor; gabioane si ziduri de stãvilire; construirea unei clãdiri pe post de centru de informatii turistice pentru vizitatori; extinderea retelei de furnizare a apei si conectarea acesteia la reteaua principalã a satului Agapia; construirea unui container din beton pentru furnizarea apei din satul Sãcãlusesti si a conductei aferente, etc. A trecut aproape un an de la termenul care ar fi trebuit sã fie final, iar lucrarea este executatã doar în proportie de 50 - 60%. Proiectul are ca scop reabilitarea zonei turistice a mãnãstirii Agapia compusã din 117 cãsute monahale, strãzi si alei de legãturã si infrastructura aferentã. Valoarea contractului este de 4.784.982 euro din care PHARE suportã 3.190.148, Fondul National -1.063.223 euro, Primãria Agapia - 531.611 euro. Antreprenor general al lucrãrii a fost desemnatã firma Diekat SA, iar consultant - firma spaniolã Inocsa Ingenieria SA.

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective