Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crima de la priveghi : SENTINTÃ UNICÃ

Crima de la priveghi : SENTINTÃ UNICÃ

• Irina Baroi Gasparic a fost condamnatã la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere • este prima sentintã de acest fel din cazuistica din Neamt • adolescenta si-a ucis mama la priveghiul bunicii • tînãra era elevã la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ din Bucuresti • „Am simtit-o pe Irina tocitã sufleteste si am mai simtit cã ura ei fatã de Rada, mama sa, a fost atît de mare, încît a omorît-o cu asemenea sadism“, declara medicul psihiatru Rodica Antohi •

Irina Baroi Gasparic, acum în vîrstã de 18 ani, din comuna Alexandru cel Bun, a fost fost condamnatã la o pedeapsã de patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Este prima sentintã de acest fel în cazuistica judiciarã din Neamt într-un dosar de omor calificat. Adolescenta a fost trimisã în judecatã pe 3 aprilie 2006, sub acuzatia de omor calificat pentru cã în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2006 si-a ucis mama la priveghiul bunicii. Deoarece învinuita mai fusese internatã în spitale de specialitate, dar si pentru cã era minorã, anchetatorii au dispus expertizarea psihiatricã. Tînãra a fost supusã unui control amãnuntit, în urma cãruia s-a stabilit, initial, cã are reprezentarea faptelor pe care le-a comis. Specialistii de la Institutul de Medicinã Legalã „Mina Minovici“, au apreciat cã are discernamîntul pãstrat în raport cu fapta de care este acuzatã. „(...) Tulburare de conduitã pe fondul personalitãtii cu tendintã la structurare instabil emotional. Are discernãmîntul pãstrat în raport de fapta pentru care este cercetatã. Inteligentã medie, fire emotivã cu tendinte impulsive“, se arãta în rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice. La finalizarea urmãririi penale, s-a dispus trimiterea în judecatã. „Irina Baroi Gasparic nu a negat crima si a recunoscut fapta“, declara procurorul criminalist Alexandru Togan. Crima a avut loc la priveghiul bunicii. Victima, Rada Baroi Gasparic, îsi chemase fata acasã, de la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ din Bucuresti, unde era elevã. Tînarã a venit, dar tensiunile dintre mamã si fiicã au ajuns la apogeu. Pãrintii erau divortati, iar tatãl locuia la cîteva case distantã. Irina s-a certat cumplit cu mama ei, dupã ce toatã lumea a plecat, si, într-un moment de furie, a strîns-o de gît cu o sfoarã de la pachetele de prosoape cumpãrate pentru înmormîntare. Desi victima murise, ea a continuat agresiunea, a luat un piolet si a lovit-o în cap. Nu cu tãisul, ci cu cealaltã parte, provocîndu-i o ranã adîncã de cîtiva centimetri. „Am fost nevoitã sã actionez asa, deoarece mama nu mai tãcea. Am luat o frînghie si am strîns-o de gît si, desi era la pãmînt, mi-a fãcut impresia cã tot continuã sã mã certe. Am vãzut un topor pe scãri si am lovit-o din nou“, a declarat inculpata, imediat ce a fost retinutã de anchetatori.

O nouã expertizã schimbã totul

Dupã grozavie, a bîntuit toatã noaptea prin sat, a ajuns în oras, s-a întors la tatãl ei, unde a fost gãsitã de anchetatori. Nici mãcar nu a încercat sã ascundã fapta, hainele si încãltãmintea, pline de sînge, fiind gãsite la vedere. Doar sfoara o aruncase. Irina, elevã la liceul amintit, se anunta o mare sperantã a artelor plastice. Si a poeziei. Obtinuse nenumãrate premii pentru picturã si graficã, iar, trei ani la rînd, între 2000 si 2002, a primit medalia de aur la Olimpiada Francofoniei, sectiunea arte si culturã. Picta icoane, o parte din creatiile sale fiind prezentate si în Franta. Apãrarea a fãcut tot ce este posibil în încercarea de o salva pe Irina de la închisoare. S-a solicitat o nouã expertizã care sã stabileascã dacã în momentul sãvîrsirii infractiunii avea discernãmînt. Între timp s-a întîmplat o minune, asa cum a descris întîmplarea, familia sa. Dintr-o gravã eroare judiciarã tînãra a fost eliberatã din Penitenciarul Bacãu, în mai 2006. La un termen de judecatã s-a omis prelungirea arestãrii preventive, iar în momentul în care a expirat, minora a fost eliberatã si trimisã acasã. Fiind unul din putinele cazuri în care cercetarea s-a fãcut în libertate, reexpertizarea s-a fãcut mult mai greu. Desi dispusã din iunie 2006, rezultatul a venit sãptãmîna trecutã. Medicii au concluzionat cã adolescenta are discernãmîntul mult diminuat si au recomandat internarea medicalã.

„Este un bolnav cu probleme majore“

Irina a avut din copilãrie contact cu medicii pediatri psihiatri, din cauza unor afectiuni. La scurt timp dupã ce a fost încarceratã pentru omor a fost vizitatã de psihiatrului Rodica Antohi. „ÃŽntîlnirea cu Irina m-a îndurerat, m-a miscat, dar mi-a si întãrit convingerea cã este un bolnav cu probleme majore. Nu regreta nimic din ce a fãcut, nu are mustrãri de constiintã si nu este deloc preocupatã de ce urmeazã sã i se întîmple, de viitorul si de soarta ei. A plîns la un moment dat, dar plînsul ei nu avea legãturã cu nimeni altcineva si cu nimic altceva, decît cu prietenul ei, singurul de care îi pãsa si care se afla la Bucuresti. Se gîndeste dacã el va tine legãtura cu ea si dacã o va sustine moral pe toatã perioada ispãsirii pedepsei. Dacã va fi cazul. Vrea sã îl vadã neapãrat. ÃŽn rest, am simtit-o pe Irina tocitã sufleteste si am mai simtit cã ura ei fatã de Rada, mama sa, a fost atît de mare, încît a omorît-o cu asemenea sadism. Mi s-a destãinuit linistitã, cã a mai avut o tentativã de a o gîtui pe maica-sa. Asa cum am mai spus, fata a început sã manifeste grave tulburãri de comportament încã de la pubertate, iar în timp acestea au luat forma unei psihoze schizofrenice latente. Poate cã atmosfera familialã tensionatã, neprielnicã pentru orice adolescent, dar mai ales pentru unul cu astfel de tulburãri, i-a exacerbat manifestãrile si fenomenele psihice. Din discutiile purtate cu cîteva rude, am aflat cã bunica mamei sale, adicã bunica Radei, a suferit de schizofrenie. Asta poate fi o explicatie a diagnosticului pe care îl are si Irina, cãci dupã cum se stie, boala aceasta se mosteneste“, declara la acea vreme medicul psihiatru Rodica Antohi.
Pe toatã durata procesului, la fiecare termen de judecatã de la eliberarea din penitenciar si pînã la verdict, Irina a fost sprijinitã constant de tatãl ei.

Ce implicã suspendarea sub supraveghere

Se aseamãnã foarte mult cu suspendarea conditionatã. Conform normelor în vigoare, instanta tine cont de gradul de pericol social al faptei si de persoana inculpatului. Se aplicã dacã pedeapsa cu închisoarea nu este mai mare de 4 ani. Nu se aplicã în cazul infractiunilor al cãror maxim special depãseste 15 ani sau la infractiunile de viol, vãtãmare corporalã gravã, torturã si loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte. În ce-l priveste pe inculpat, trebuie ca acesta sã nu mai fi fost condamnat anterior la o pedeapsã mai mare de un an. Instanta trebuie sã aprecieze cã reeducarea inculpatului poate avea loc si în libertate. Termenul de încercare e de la 2 la 5 ani, care se adunã la durata pedepsei stabilite pentru infractiunea pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. O altã particularitate a acestui tip de suspendare este existenta unui ansamblu de obligatii si mãsuri de supraveghere pe care instanta le poate impune persoanei condamnate pe durata termenului de încercare. Mãsurile de supraveghere sînt obligatorii, iar impunerea obligatiilor este lãsatã la latitudinea instantei. Cînd condamnatul nu respectã obligatiile si mãsurile de supraveghere impuse, instanta poate fie sã revoce suspendarea, fie sã prelungeascã termenul de încercare cu cel mult 3 ani. Dacã în termenul de încercare condamnatul nu a sãvîrsit o altã infractiune si dacã nu a intervenit revocarea sau anularea suspendãrii, acesta este reabilitat de drept.
Dacã minorul condamnat se sustrage dupã împlinirea vîrstei de 18 ani sau dacã nu-si îndeplineste obligatiile impuse instantã poate fie sã revoce suspendarea, fie sã prelungeascã termenul de încercare cu cel mult 3 ani.

Articol afisat de 3811 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective