Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Statiunea Bãltãtesti nu mai e o prioritate pentru Consiliul Judetean

Statiunea Bãltãtesti nu mai e o prioritate pentru Consiliul Judetean

• conform actualelor planuri, statiunea, parte din ea retrocedatã, va intra în administrarea Ministerului Apãrãrii, care va fi conditionat sã investeascã în clãdiri si sã o pãstreze în stare de functionare • Vlad Marcoci sustine cã decizia finalã apartine cetãtenilor judetului • Ministerul Apãrãrii va avea liber la investitii, dacã se va vedea proprietar •

Judetul Neamt ar putea fi mai sãrac în patrimoniu dacã actualele planuri ale conducerii Consiliului Judetean Neamt se vor materializa, iar Statiunea Bãltãtesti va ajunge bun al statului, în loc de componentã a patrimoniul judetului. Pentru cã aducerea statiunii la un standard crescut si mentinerea în stare de functionare înseamnã foarte multi bani, de care bugetul judetean se pare cã nu dispune, se vrea darea acestui obiectiv definitiv în bratele Ministerului Apãrãrii, care oricum îl administreazã de 15 ani. „Acum douã sãptãmîni, am primit o scrisoare de la Ministerul Apãrãrii, dupã care am discutat si telefonic cu domnul ministrul Theodor Melescanu, despre viitoarea situatie a Statiunii Bãltãtesti. Contractul de administrare cu Armata expirã în prima parte a anului 2008 si Ministerul Apãrãrii vrea sã stie, în foarte scurt timp, ce se va întîmpla cu statiunea, pentru cã dacã îi va fi datã în proprietate, va putea prinde în buget investitiile pe care le are în plan. Vrem o consultare publicã si, zilele urmãtoare, vom declansa aceastã procedurã si prin intermediul Internetului. Ne trebuie pãrerea cetãtenilor din judetul Neamt, pentru cã este vorba despre un patrimoniu valoros la care vreau sã renuntãm. Acesta este punctul meu de vedere, dar oamenii vor lua decizia finalã. Dupã pãrerea mea, este bine ca statiunea sã rãmînã la Armatã, ea sã devinã proprietar, nu doar administrator, si judetul Neamt sã fie despãgubit de stat prin Hotãrîre de Guvern, pentru cã renuntã la acest obiectiv“, a declarat Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt.
Autoritãtile judetene nu au estimat valoarea acestui obiectiv, pentru a se cunoaste cam cîti bani ar trebui sã încaseze Neamtul în cazul în care se va face schimbarea proprietarului Statiunii Bãltãtesti, dar se vrea ca toate fondurile primite ca despãgubiri sã fie utilizate la cofinantarea proiectelor de dezvoltare cu fonduri de la Uniunea Europeanã.

Armata, pusã pe fapte mari

Ministerul Apãrãrii se intereseazã de planurile de viitor ale statiunii, întrucît, dacã se va vedea proprietar peste ea, vrea sã facã investitii serioase. De cincisprezece ani, de cînd o are în administrare, Armata a fãcut investitii, dar în cazul în care va deveni stãpînã, va aduce îmbunãtãtiri semnificative. „ÃŽn toatã aceastã perioadã, ministerul a tinut statiunea în viatã, a salvat-o. Acum nu sînt multumit de cum aratã la interior, dar din promisiunile pe care le-au fãcut în cazul primirii statiunii, vor rezolva aceastã problemã“, a mai spus Vlad Marcoci.
Locotenent colonel Panaite Grecu, comandantul unitãtii care îsi desfãsoarã activitatea la Bãltãtesti, a spus cã judetul Neamt va avea de cîstigat dacã se vor materializa aceste planuri, întrucît statiunea va rãmîne deschisã societãtii civile, iar Armata îsi va permite sã facã investitii serioase în modernizarea ei. „Din totalul pacientilor care au fost la Bãltãtesti, 70% provin din societatea civilã, iar diferenta din sistemul national de apãrare. Statiunea este deschisã tot anul, timp de 250 de zile, exceptînd o perioadã ce 60-90 de zile, în care trebuie fãcutã igienizarea. Pentru noi, dacã vom deveni proprietari, nu va fi nimic nou, exceptînd stimularea pentru investitii. Acestea se vor face atît din veniturile proprii - prestarea de servicii cãtre pacienti, cît si din bugetul ministerului, care se poate folosi pentru reparatii capitale, modernizãri si investitii noi. Pînã acum am investit milioane de euro în toatã aparatura existentã în baza de tratament. Sînt 75 de cabinete dotate de Ministerul Apãrãrii si tot ministerul a adus un aparat de radiologie în valoare de 700.000 de euro. Dacã sanatoriul va rãmîne la noi, vom pune la punct o bazã de tratament pentru hotelurile Narcisa si Topolita, adicã vreo 220 de locuri. ÃŽn felul acesta, pacientii nu vor mai avea de suferit trecînd, pe timp nefavorabil, dintr-o zonã în alta a statiunii. Am început programul de dotare cu obiecte de inventar si sîntem apti sã dotãm un hotel de 80 de locuri, dar dupã ce vom pune la punct retelele de utilitãti. Pe timpul celor 15 ani cît am administrat statiunea, ea nu a fost un sistem închis, si nici nu intentionãm acest lucru. Vrem sã continuãm actuala politicã care va fi în interesul judetului si va avea scop de relationare între sistemul militar si societatea civilã“, a declarat comandantul unitãtii de la Bãltãtesti, Panaite Grecu.

CASETA
Statiunea Bãltãtesti a fãcut obiectul unui proces de retrocedare, instanta de judecatã dîndu-le dreptate mostenitorilor fostilor proprietari. Pe baza sentintei, circa 5% din statiune a fost retrocedat, dar fãrã a fi afectate clãdirea principalã, baza de tratament si cea de cazare. Acestea nu au fãcut obiectul unor retrocedãri. Izvoarele sînt în patrimoniul statului, fãrã a fi apartinut vreodatã judetului Neamt. Actualii proprietari au cerut acceptul Consiliului Judetean sã li se permitã accesul la izvoare, intentionînd sã deschidã o bazã de tratament alãturi. Consilierii judeteni au avizat aceastã solicitare, iar presedintele Vlad Marcoci sustine cã în felul acesta se va dezvolta zona, construindu-se în vecinãtatea statiunii. În 2007, la Bãltãtesti s-au tratat circa 7.000 de pacienti, pensionari din sistemul militar si din societatea civilã.

Articol afisat de 1770 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective