Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Paznicul gospodãriei, ucis pentru cã a sfîsiat o vulpe turbatã

• la sfîrsitul sãptãmînii trecute s-a înregistrat primul caz de turbare din Neamt • boala a fost constatã în Costisa, în cazul unei vulpi care a intrat într-o gospodãrie • sãlbãticiunea a fost sfîsiatã de cîinele proprietarului •

Un caz de turbare depistat recent în judet în rîndul animalelor sãlbatice a pus pe jar specialistii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVASA) Neamt. Acesta a fost depistat la sfîrsitul sãptãmînii trecute, cînd o vulpe a fost sfîsiatã de cîinele unui sãtean din Costisa. Conform anchetei epidemiologice efectuate la fata locului de cãtre medicul veterinar de circumscriptie, reiese cã în vulpea a dat tîrcoale gospodãriei cu pricina în seara anterioarã. Desi nu a avut un comportament agresiv, pãrînd mai mult înfometatã si în cãutare de hranã, fiind martor cînd sãlbãticiunea s-a strecurat în curte, proprietarul a alungat-o. Se pare însã cã vulpea era lihnitã si chitise poiata cu gãini, cãci peste noapte a revenit. Numai cã, extrem de vigilent, cîinele din gospodãrie a fost pe fazã si apãrînd cu orice pret proprietatea pe care o avea în pazã a rãpus-o pe vulpe. În dimineata cînd a gãsit vulpea moartã în curte, proprietarul a anuntat medicul veterinar din circumscriptie, care s-a deplasat urgent si a transportat vulpea la laboratorul DSVSA Neamt în vederea efectuãrii de analize care sã arate dacã animalul sãlbatic avea sau nu rabie. Dupã ce rezultatele investigatiilor de laborator au confirmat acest diagnostic, medicul veterinar s-a deplasat în curtea unde a fost gãsitã vulpea pentru a lua toate mãsurile care se impun pentru a reduce riscul de contaminare cu virusul turbãrii.
„Pentru cã prezenta risc maxim de contaminare, cîinele proprietarului a fost omorît si îngropat, animalele din gospodãria respectivã au fost vaccinate împotriva rabiei, ca de altfel toate animalele din curtile vecinilor si s-a dezinfectat zona. Pentru cã nici o persoanã nu a intrat în contact cu animalul purtãtor de virus al turbãrii nu s-a pus problema tratamentului profilactic la om“, a precizat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt.
Potrivit aceleiasi surse acesta este primul caz de turbare înregistrat în Neamt de cînd la nivel national a demarat o campanie de prevenire a rabiei în rîndul animalelor sãlbatice. Ca atare, în pãdurile din judet, mai cu seamã în localitãtile unde s-au înregistrat anul trecut cazuri de turbare au fost amplasate momeli vaccinale. Mai mult decît atît, cîinii din gospodãriile particulare din judet sînt vaccinati antirabic de cãtre reprezentantii DSVSA Neamt.

Articol afisat de 1458 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective