Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TEZAURUL lui CEAUSESCU, înapoi la Neamt

TEZAURUL lui CEAUSESCU, înapoi la Neamt

• un tezaur, unicat în România, a fost readus la Piatra Neamt • comoara, evaluatã la peste 4 miliarde de lei, a fost obtinutã în instantã, într-un proces care a durat ani de zile • pãrti beligerante au fost Complexul Muzeal Neamt si Banca Nationalã a României • mii de monede, cerceri si brãtãri, toate din argint au fost descoperite în 1985 de niste copii din Buruienesti • piesele au fost „cumpãrate“ cu cîteva zeci de ciocolate de cãtre un muncitor de la Fabrica de Zahãr din Roman • prin interventia Militiei acestea au ajuns la Bucuresti si prezentate lui Nicolae Ceausescu, de ziua sa • pe 26 ianuarie 1986 •

Muzeul de Istorie si Arheologie din Piatra Neamt a reusit sã îsi recupereze un tezaur extrem de valoros, unicat în România, datînd din vremea domnitorului Petru I Musat. Comoara a fost readusã acasã pe 1 noiembrie de specialistii Complexului Muzeal Neamt dupã un lung drum, plin de peripetii, procese si tergiversãri, care a durat 22 de ani. Descoperit în satul Buruienesti, comuna Doljesti (Neamt), în toamna anului 1985, cuprinde 1.738 de monede (grosi) datînd de la sfîrsitul secolului al XIV-lea, lingouri, brãtãri si cercei, toate din argint. Tezaurul a fost evaluat la peste 4 miliarde de lei.
A ajuns în patrimoniul Muzeului pietrean în toamna anului 1985, unde nu a rãmas decît pînã în ianuarie 1986, cînd a fost preluat de Militie si predat Bãncii Nationale a României. Pentru a-i fi prezentat presedintelui Nicolae Ceausescu, pe 26 ianuarie, de ziua sa de nastere. Ulterior, BNR l-a predat Muzeului National al României, încercãrile institutiei culturale nemtene de a-l recupera, începînd din 1990, fiind sortite esecului. Solicitãrile repetate fãcute la Ministerul Culturii nu au fost luate în seamã, la aceasta contribuind si legislatia carentialã care reglementa situatia patrimoniului cultural mobil. Pînã la urmã, recuperarea tezaurului s-a fãcut în instantã, iar piesele care îl compun au fost, deja, expuse în sala de numismaticã a Muzeului de Istorie si Arheologie. Cu sprijinul fizicienilor de la Institutul de Fizicã Atomicã de la Turnu Mãgurele, acestea „vor furniza“ indicii deosebit de importante despre perioada domnitorului Petru Musat I, iar concluziile studiilor interdisciplinare care vor fi realizate vor fi publicate într-un volum care va apãrea pînã la sfîrsitul anului viitor.

1985: „Cumpãrat “ în schimbul cîtorva zeci de ciocolate

Primele piese ale tezaurului au fost descoperite în toamna anului 1985, de cîtiva copii din satul Buruienesti, în timp ce se jucau pe un ogor proaspãt arat. ÃŽncet, încet, au fost gãsite si celelalte piese. Copiii nu si-au dat seama de valoarea descoperirii si le-au arãtat unui localnic care lucra la Fabrica de Zahãr Roman. ÃŽn schimbul cîtorva zeci de ciocolate - care erau o raritate, mai ales pentru copiii de la sat - omul a reusit sã adune, cu ajutorul acestora, aproape toate piesele tezaurului. Si cum un asemenea secret nu putea tine prea mult, vestea a „transpirat“ si a intrat pe fir Militia. Care a preluat valoroasa descoperire si a predat-o Muzeului de Istorie din Piatra Neamt, unde piesele au fost restaurate, conservate si inventariate. Dupã care au fost preluate din nou de Militie, zice-se „în interesul cercetãrilor penale“. Potrivit zvonurilor de la acea vreme, tezaurul ar fi trebuit prezentat dictatorului Nicolae Ceausescu, de ziua sa de nastere, pe 26 ianuarie. A fost predat în custodie Bãncii Nationale a României, iar, ulterior, a ajuns la Muzeul National de Istorie a României.

1990-2007: adrese, insistente si procese

Pînã în 1989, specialistii Muzeului de Istorie din Piatra Neamt nu au putut face mai nimic pentru a-si recupera comoara smulsã fãrã drept de apel din custodie. Nimeni nu se putea pune contra regimului, fãrã a-si asuma mari riscuri. Dar, din 1990, dupã o perioadã de discutii amiabile si insistente, care au esuat, conducerea Complexului Muzeal Neamt s-a lansat într-un veritabil rãzboi purtat prin instantele nemtene si cele de la Bucuresti. „Luptele seculare“ care au durat 17 ani, s-au finalizat, din fericire, cu victoria muzeografilor nemteni care, pe 1 noiembrie, au încheiat cu omologii de la Muzeul National de Istorie al României procesul de predare-primire a tezaurului care a fost adus la Piatra Neamt. Si expus, deja, în sala de numismaticã. „Avem un dosar voluminos care începe cu prima adresã trimisã, la 12 ianuarie 1990, ministrului de atunci al Culturii, Andrei Plesu. Aceste prime interventii ale Complexului Muzeal Neamt au rãmas fãrã rezultat. Ni s-a rãspuns cã nu avem conditiile necesare pentru organizarea cabinetului de numismaticã - asta însemnînd conditii de conservare si pazã - deci un alt fel de a ne fi refuzat dreptul de recuperare a acestui tezaur. Dupã 2000, a apãrut si Legea privind patrimoniul cultural mobil, deci temeiul recuperãrii bunurilor care fuseserã confiscate de stat. Am reluat discutiile cu Banca Nationalã a României. Am parcurs, mai apoi, mai multe etape prin instantele nemtene si de la Bucuresti. Dupã care a apãrut o ordonantã de Guvern care ne-a creat posibilitatea cedãrii tezaurului. ÃŽntre timp, BNR îl cedase Muzeului National al României, existînd un interes deosebit al colegilor de aici pentru un studiu amãnuntit al pieselor. Asta în contextul în care, în 1986, cînd a fost realizat raportul preliminar despre Tezaurul de la Buruienesti-Doljesti, nu s-a putut scrie mare lucru“, a declarat dr Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt.

Cui a apartinut comoara?

Potrivit specialistilor Complexului Muzeal Neamt, tezaurul medieval de la Buruienesti-Doljesti este unicat în tarã, nicãieri în altã parte nemaifiind descoperite monede, lingouri si podoabe din vremea lui Petru Musat. Este vorba de 1.738 de monede din argint (grosi), emise în perioada 1482-1486, purtînd marca monetãriei lui Petru Musat, iar pe revers avînd inscriptionate 7 flori de crin, 29 de lingouri si podoabe (cerceri, brãtãri întregi si fragmente) toate din argint. Expertii au evaluat tezaurul la peste 4 miliarde de lei.
Acestea dau istoricilor indicii clare asupra dezvoltãrii economice puternice a Statului Medieval Moldovenesc si relatiilor cu tãrile din jur, în special cu Polonia, în vremea domnitorului Petru Musat. Iar faptul cã monedele poartã sigla monetãriei domnitorului moldovean aratã cã aceasta era foarte puternicã. Pentru specialisti, însã, mai apare o întrebare foarte importantã: cui au apartinut aceste valori. Au gãsit, pînã acum, douã variante. Una ar fi cã au fost ale unui negustor foarte avut care, din pricina unor conditii nefavorabile, a fost nevoit sã le ascundã. Avînd în vedere si numãrul mare de lingouri descoperite, cea de a doua presupunere este cã tezaurul ar fi fost al unui bijutier si cã monedele, scoase din uz, urmau sã fie topite, transformate în lingouri, iar apoi lucrate bijuterii.
Tezaurul de la Buruienesti-Doljesti a fost expus, deja, în sala de numismaticã a Muzeului de Istorie si Arheologie din Piatra Neamt, fiindu-i rezervat un loc special. Piesele vor face obiectul unor cercetãri pluridisciplinare, pentru cãutarea unor noi indicii, în acest sens urmînd sã fie solicitatã colaborarea fizicienilor de la Institutul de Fizicã Atomicã de la Turnu Mãgurele. Rezultatele vor fi publicate într-un volum care va apãrea pînã la sfîrsitul anului viitor.

Articole similare:
Disputã Roman - Piatra pe tema tezaurului confiscat pentru Ceausescu
TEZAURUL lui CEAUSESCU, înapoi la Neamt
Tezaur pentru Nicolae Ceauºescu
Nicolae Ceauºescu - 88 de ani

Articol afisat de 3603 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective