Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COPII SCHINGIUITI

COPII SCHINGIUITI

• viatã de calvar pentru cinci copii, într-un cîmp de lîngã Gherãesti • casa în care trãiesc nu are geamuri, nu are curent si nici gard împrejmuitor • tatãl lor este grav bolnav, iar mama îi neglijeazã • autoritãtile nu mai tolereazã situatia •

Cinci copii cu vîrste între 4 si 13 ani trãiesc dezbrãcati si flãmînzi, într-o casã neterminatã, la marginea unui cîmp din Gherãiesti. Nu au nici geamuri, nici curent si nici gard care sã le împrejmuiascã curtea. Tatãl lor s-a îmbolnãvit si a fost internat la Sanatoriul Bisericani, iar mama îi neglijeazã si îi tine într-o mizerie cruntã.
Situatia acestor nãpãstuiti ai soartei a atras atentia autoritãtilor locale si judetene. Primarul comunei, Carol Beresoaie, alãturi de lucrãtorii Postului de Politie si un referent social au efectuat, la începutul sãptãmînii, o anchetã la „adãpostul“ familiei Bordea. „Cei cinci minori, din care trei scolari, trãiesc în conditii mizere, într-o casã neterminatã, fãrã luminã, fãrã geamuri, fãrã gard, în cîmp. Capul familiei, Pavel Bordea, s-a îmbolnãvit si s-a internat la Bisericani, iar sotia, beneficiarã a venitului minim garantat la Legea nr. 416/2001, consumatoare de bãuturi alcoolice, si-a neglijat de mai multã vreme copiii, care umblã dezbrãcati si înfometati. Mizeria din locuinta lor depãseste orice imaginatie. De aceea, le-am dat termen sã facã curãtenie si sã se ocupe de minori, altfel riscã sã fie decãzuti din drepturile pãrintesti, iar copiii sã fie institutionalizati. S-a luat legãtura cu Fundatia «Teodora» din Tãmãseni, pentru adãpostirea acestor copii sãrmani, care au nevoie de ajutor“, a declarat primarul Carol Beresoaie. Pe de altã parte, Clara Dobos, referent social în cadrul Primãriei Gherãesti, a precizat cã au fost fãcute deseori vizite la domiciliul familiei Bordea, însã cu toate angajamentele luate de cãtre mamã, nimic nu s-a rezolvat. „Copiii lipsesc nemotivat de la scoalã, umblã goi, cu toate cã au mai primit unele ajutoare. Maria Cornelia Bordea ridicã lunar ajutor social în sumã de 279 lei, la care se adaugã alocatia complementarã si alocatia copiilor. Vor primi de, asemenea, cîte 54 de lei, timp de cinci luni, ajutor pentru încãlzirea pe bazã de lemne. Nu pot sã înteleg lipsa de vointã a femeii care cred cã nu este constientã cã are un bãrbat bolnav si cinci copii de crescut“, a mentionat Clara Dobos.
Si reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Neamt au venit sã se intereseze de soarta celor cinci minori. Si au rãmas dezolati. „Am primit sesizarea si ne-am deplasat în satul Tescani, localitatea în care sînt copiii, iar cazul a fost de-a dreptul cutremurãtor. Cei cinci minori trãiesc mai rãu ca animalele. Asistentii nostri sociali i-au gãsit pe copii murdari si înfometati. Din ce ne-au spus vecinii am aflat cã tatãl acestora este internat în spital, iar mama era plecatã din localitate. Oricum, am aflat cã familia micutilor este una dezorganizatã, atît mama cît si tatãl fiind consumatori de alcool. Singura sursã de subzistentã a familiei este ajutorul social si alocatiile minorilor. Cazul se aflã sub monitorizarea noastrã. Deocamdatã, nu avem autoritatea sã intervenim, cazul fiind preluat de cãtre autoritãtile locale din comuna Gherãesti“, a declarat Elena Belciu, purtãtor de cuvînt al Directiei pentru Protectia Copilului.
Adjunctul sefului de Post Gherãiesti a precizat cã situatia familiei Bordea este criticã si cã, în urmã cu un an, a fost nevoie de o interventie pentru a dezamorsa un conflict familial iscat între Pavel si Maria Camelia Bordea.

„Orice ar fi, copiii de la mine de acasã nu vor pleca“

Numai din spusele cuiva, este greu sã îti imaginezi viata de cosmar a acestei familii cu atîtea suflete. Dar, acolo, la fata locului... Drumul noroios pe strada Orizontului, spre locuinta familiei Bordea, coteste undeva la dreapta si se opreste în plin cîmp. Printre resturi de coceni de porumb, o casã cu patru încãperi si anexã „zîmbeste“ stirb prin ochiurile în care ar fi trebuit puse geamurile. Peste tot, gratii. Speriatã, probabil, de amenintãrile autoritãtilor cã-si va pierde copiii, Maria Camelia întindea pe sîrme niste rufe mozolite într-o copaie ruginitã. Un cîine tãvãlit prin noroi nici n-a mai avut puterea sã latre la sosirea strãinilor. Printre zãbrelele ferestrelor s-au itit trei capete blonde ale celor mai mãrunti membri ai familiei Bordea. Cu niste hante scurte pe ei, cu buricul descoperit, murdari pe fatã, cu ochii afundati în orbite, erau probabil si flãmînzi. Un fum anemic totusi se zãrea pe cos, dovadã cã fusese fãcut focul. Sapte suflete se înghesuie într-o încãpere de circa patru metri pe cinci, pe niste improvizatii care cu greu semãnau a paturi. ÃŽn restul încãperilor, haine si alte lucruri erau aruncate de-a valma, completînd un peisaj dezolant. „M-am operat la Piatra Neamt de peritonitã si dupã aceea am rãcit si am fost internat la Bisericani. De abia am venit sã rezolv acasã problemele. Dacã mã voi simti bine, dupã douã-trei luni, voi pleca la Constanta pentru a gãsi un loc de muncã. Sînt zugrav de meserie, eu am ridicat aceastã casã, însã nu am bani sã trag luminã si sã o tencuiesc la interior si exterior si sã-i pun geamuri. Nu ne ajung banii decît pentru mîncare. Orice ar fi, copiii de la mine de acasã nu vor pleca“, a declarat capul familiei, Pavel Bordea. Pe fata palidã a omului se citea resemnarea. Maria Camelia Bordea nici nu a vrut sã audã de încredintarea copiilor cãtre o institutie de ocrotire. „Nu pot da copiii la orfelinat. Am muncit 153 de ore la Primãrie pentru ajutorul social. Acum sotul meu a adus adeverintã si vom fi scutiti de executarea acestor ore de muncã. Asa, voi avea mai mult timp sã mã ocup de copii. Nu este adevãrat cã nu-i îngrijesc, doar vedeti cã le spãl, le fac de mîncare. Este greu cu ce bani avem, însã copiii n-au murit de foame. Cît de sãraci am fost, în fiecare an am crescut porc. Anul acesta avem doi, însã sînt mai mici. Nu are cine sã ne ajute, omul meu este bolnav, iar eu mã descurc cum pot. ÃŽnsã, voi face orice pentru a nu îmi pierde copiii“, a mai spus Maria Camelia Bordea.

183 de copii abuzati în Neamt

Potrivit statisticilor Directiei pentru Protectia Copilului Neamt, de la începutul anului si pînã la aceastã orã, la nivelul judetului Neamt au fost constatate 186 de cazuri de abuz asupra minorilor. Cele mai multe au fost în mediul rural, majoritatea situatiilor finalizându-se cu luarea minorilor din familie si plasarea acestora în grija unor asistenti sociali. „Se încearcã reintegrarea minorilor în familia de origine, dar atunci cînd pãrintii sînt considerati un pericol pentru siguranta minorilor, preferãm sã îi dãm în plasament, în unele situatii propunînd chiar decãderea pãrintilor din drepturi. Cele mai grave cazuri sînt însã cele în care micutii sunt abuzati si sexual. Din nefericire, anul acesta, la nivelul judetului Neamt au fost semnalate si astfel de cazuri, 13 minori, cu vîrste cuprinse între 13 si 16 ani, fiind victime ale abuzului sexual, din partea pãrintilor“, a subliniat purtãtorul de cuvînt al Directiei pentru Protectia Copilului, Elena Belciu.

Articol afisat de 2228 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, R. JIREGHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective