Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gravidã la 14 ani

• cea mai tînãrã beneficiarã a actiunilor proiectului „Pentru un copil sãnãtos al Europei“ derulat de Casa de Asigurãri de Sãnãtate este o tigãncusã din Oniceni, aflatã la vîrsta buletinului de identitate • cea mai vîrsnicã gravidã este tot o femeie de etnie romã, de 40 de ani, care va naste cel de al 15-lea copil •

Proiectul „Pentru un copil sãnãtos al Europei“ derulat în ultimele douã sãptãmîni în sapte comune din judet de cãtre reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, s-a încheiat apoteotic ieri, în Oniceni. Medicul ginecolog Elena Hanganu, din cadrul Maternitãtii Spitalului Municipal de Urgentã Neamt, a înregistrat, ieri, recordul de consultatii al acestei campanii, în materie de gravide, care au fost de fapt principalele beneficiare ale ultimului proiect al campaniei „Sîntem aici pentru tine. Sãnãtatea ta conteazã“. ÃŽn intervalul orar 11-14.30, medicul specialist a consultat clinic si investigat radiologic, prin intermediul ecografiei, 29 de gravide - 28 dintre acestea domiciliate în comuna Oniceni si una în comuna vecinã, Bozieni. Tuturor pacientelor li s-au recoltat probe pentru efectuarea testului Papanicolau, prin intermediul cãruia se determinã dacã pacienta are sau nu cancer de col uterin.
ÃŽn afarã de cele 29 de gravide prezente ieri la cabinetul medicului de familie Ileana Pelizaru, în comuna Oniceni mai sînt luate în evidentã încã opt femei însãrcinate. Cele mai multe dintre gravidele din respectiva comunã sînt de etnie romã si locuiesc în satul Solca. Conform traditiei etniei, toate acestea au o casã de copii, cei mai putini fiind patru. Numai cã patru copii acasã si unul în burtã, la 22-23 de ani, e cam mult. Cea mai tînãrã dintre gravidele luate în evidentã la medicul de familie din Oniceni, gravidã care s-a si prezentat ieri la consultatie, are 14 ani si a intrat în posesia cãrtii de identitate cu numai cîteva luni în urmã. Este însãrcinatã în luna a patra si sustine cã este mãritatã, iubitul ei avînd 20 de ani. Adolescenta este cea mai mare dintre cei 12 copii ai pãrintilor sãi. Mama sa are 31 de ani si este si ea însãrcinatã în luna a saptea. Moda „cãsãtoriilor“ si conceperii copiilor la vîrste foarte fragede este aici în vogã. Tot aici am mai întîlnit ieri o tînãrã de 15 ani, gravidã în luna a V-a, una de 17 ani, gravidã în luna VIII-a.
Cea mai vîrstnicã gravidã din Oniceni are 40 de ani si peste maximum o lunã va aduce pe lume cel de al cincisprezecelea copil. Cel mai mare dintre copiii sãi are 20 de ani, este la rîndul lui cãsãtorit si are copii, dar este plecat din comunã. Cel mai mic dintre copiii pe care îi are acasã are aproximativ 2 ani.
În ciuda faptului cã trãiesc în conditii modeste spre mizere, de cele mai multe ori, din alocatiile copiilor si din ajutorul social dat de Primãrie, starea de sãnãtate a acestor gravide nu este proastã. Conform precizãrilor fãcute de cãtre medicul Elena Hanganu, printre gravidele consultate ieri a gãsit cîteva anemice. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre medicul de familie Pelizaru, comuna Oniceni este una dintre cele mai sãrace din judet. Dintre cei 2.400 de înscrisi pe care îi are pe listã, doar 1.400 au statut de asigurat si coasigurat pentru sãnãtate.

Articol afisat de 2176 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective