Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blestemul pãmîntului

Blestemul pãmîntului

• o familie din satul Grozãvesti a fost evacuatã din propria locuintã, afectatã de alunecãrile de teren • pînã la primãvarã, proprietarii si fiica lor vor locui într-o cabanã forestierã din localitate, care apartine SC Petroforest si a fost închiriatã de Primãria Hangu • cu sprijinul Primãriei Hangu si Guvernului, în primãvarã va începe construirea unei noi case în care sã locuiascã familia strãmutatã •

Familia Grigore si Margareta Mîndru din satul Grozãvesti, comuna Hangu, a fost evacuatã din propria casã joi, 22 noiembrie, deoarece aceasta si anexele gospodãresti erau în pericol sã se prãbuseascã din cauza alunecãrii terenului din spatele imobilului.
Gospodãria familiei a început sã o ia la vale la începutul anului trecut cînd, din cauza ploilor, dealul din spate se tot prãvãleste. Alunecarea s-a acutizat de vreo trei sãptãmîni, din cauza ploilor abundente cãzute în cursul lunii trecute. În urma precipitatiilor din luna octombrie, alunecarea s-a reactivat pe o suprafatã de teren cu lungimea de 250 metri, lãtimea de 50 metri si adîncimea de 3-5 metri. Fiind sesizat de cãtre autoritãtile locale, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã s-a întrunit în mai multe rînduri pentru a discuta cazul familiei Mîndru si a gãsi o solutie. Dupã ce aceasta a fost identificatã, a urmat munca de lãmurire a sãtenilor, care nu puteau accepta ideea de a-si pãrãsi gospodãria unde locuiesc de aproximativ 50 de ani, terenul unde a fost ridicatã aceasta fiind mostenire de la pãrinti. Dupã îndelungi deliberãri, familia a înteles cã riscul de a fi îngropati sub pãmînt este iminent.
Joi dimineatã, 11 subofiteri din cadrul Inpectoratului pentru Situatii de Urgentã s-au deplasat la Grozãvesti, ajutînd la evacuarea lucrurilor si transportul la adãpostul ce le va fi casã pe perioada iernii - mai exact într-o cabanã forestierã ce apartine firmei „Petroforest“, pe care a închiriat-o Primãria Hangu.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre prefectul Toader Mocanu, în primãvarã va începe constructia unei noi case pe un amplasament sigur oferit de Primãria Hangu, care se va implica si în construirea locuintei. Se va mai face si o notã de fundamentare si o solicitare cãtre Guvernul României, în vederea acordãrii de ajutoare constînd în materiale de constructii si chiar bani.
„De cîteva zile, cînd am vãzut cã si casa si curtea au plecat la vale, am coborît în beci, ne-am închinat si am fãcut mãtãnii, ne-am rugat la Dumnezeu sã ne apere si sã nu murim ca sobolanii. Ne mutãm de aici cu mare durere în suflet, pentru cã aici era locul nostru, casa noastrã, aici am trãit de 50 de ani“, a declarat Margareta Mîndru.
Alunecarea de teren a afectat si DN 15, provocînd fisuri si crãpãturi în infrastructura drumului.
„Situatia nu este deloc simplã în ceea ce priveste drumul, pe care s-a introdus restrictie de circulatie mai ales pentru masinile de mare tonaj. Cred cã în cîteva zile nu se va mai putea circula deloc pe drumul respectiv, în zona Chiriteni, iar pentru a ajunge aici, oamenii vor trebui sã ocolescã 150-200 de kilometri, prin Tîrgu Neamt sau Piatra Neamt. Un rol foarte important îl au cei de la Drumuri Nationale, care trebuie sã se grãbeascã si sã facã presiuni la Bucuresti pentru a primi fonduri cu ajutorul cãrora sã refacã infrastructura. Probleme de acelasi fel sînt îsi în zona Valea Bubei unde, de asemenea, terenul a luat-o la vale“, a declarat primarul comunei Hangu, Gavril Lupu.

Articol afisat de 1468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective