Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Femeile, discriminate la salarii si în politicã

• întîlnirea trimestrialã a Consiliului Judetean al Agentiei Nationale a Egalitãtii de Sanse a scos în evidentã discriminarea femeilor, în raport cu bãrbatii • indicatorii statistici aratã cã analfabetismul are o proportie de trei ori mai mare în rîndul femeilor si cã acestea sînt mai prost plãtite •

Membrii Compartimentului teritorial Neamt ai Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse (ANES) între femei si bãrbati au organizat joi, 22 noiembrie, la Roman, întîlnirea trimestrialã a Consiliului judetean al organizatiei. Evenimentul a avut loc la sediul Asociatiei Femina 2000. Între alte aspecte, în dezbatere au intrat o serie de date statistice care au furnizat indicii privind discriminarea femeilor din judet, în raport cu bãrbatii. Mai ales sub aspectul salarizãrii si accederii în politicã.
Potrivit statisticilor detinute de ANES, pe domenii de activitate, în industrie, femeile reprezintã 45% din forta de muncã, în constructii - 15%, în transporturi - 30%, în comert - 45%, însã în administratia publicã proportia este mai mare - 60%. Cele mai multe femei lucreazã în sãnãtate si asistentã socialã - 80%. „Pentru 2007, declarat Anul European al Egalitãtii de Sanse Pentru Toti, Agentia a avut o strategie elaboratã încã de anul trecut. Au fost organizate seminarii privind diseminarea exemplelor de bune practici în domeniul egalitãtii de sanse, dezbateri publice în scopul informãrii opiniei publice cu privire la problematica legatã de discriminare. ÃŽn colaborare cu Centrul de parteneriat pentru egalitate Bucuresti, am realizat un studiu pe cinci judete din tarã. S-a constatat un nivel salarial mai scãzut al femeilor decît al bãrbatilor, cu 15-20%. ÃŽn crestere este numãrul bãrbatilor care beneficiazã de concedii pentru îngrijirea copilului. La inspectoratele teritoriale de muncã din tarã existã foarte putine sesizãri si reclamatii privind discriminarea. ÃŽn ceea ce priveste luarea deciziilor, s-a constatat cã, la nivelul Consiliului Judetean Neamt, din cei 35 de consilieri, doar douã sînt femei. ÃŽn cadrul consiliilor locale, din totalul de 1.105 consilieri, doar 174 sînt femei. ÃŽn ceea ce priveste nivelul de educatie, 75% din rîndul analfabetilor sînt femei si 25% bãrbati. Dintre absolventii de învãtãmînt superior, 45% sînt femei si 55% bãrbati, în timp ce ponderea celor cu învãtãmînt primar, gimnazial, liceal si postliceal, este egalã“, a declarat Vasile Vasilache, presedintele Consiliului Judetean al Egalitãtii de Sanse, Neamt.
Reprezentantii ANES au subliniat, de asemenea, necesitatea înfiintãrii unui centru de consiliere pentru tinerii din Roman si au vorbit despre activitatea Centrului de consiliere a cetãtenilor din comuna Rediu.

Articol afisat de 1294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective