Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dezinteres de patron italian

• fostii salariati de la Ozana Mobex, actuala firmã Cibeit din Tîrgu Neamt, asteaptã, de luni de zile, adeverinte de la vechiul loc de muncã pentru a-si putea întocmi dosarele de pensie • problema este pasatã între patronul italian si Arhivele Judetene •

Necazurile fostilor angajati ai firmei Ozana Mobex Tîrgu Neamt, actuala SC Cibeit, care nu pot obtine documente justificative pentru iesirea la pensie, nu s-au rezolvat încã, cu toate demersurile fãcute pînã la nivel de Prefecturã. Au trecut luni de zile de cînd vechii salariati se luptã cu morile de vînt pentru drepturile lor, fiind nevoiti sã trãiascã din mila altora dupã o viatã de muncã.
Oamenii au sesizat Biroul de Consiliere pentru Cetãteni (BCC) Tîrgu Neamt, dar, cu toate eforturile fãcute de echipa condusã de inginerul Serafim Lungu, nu s-a reusit rezolvarea problemelor cu care se confruntã fostii angajati. „Cetãtenii solicitã adeverinte privind drepturile salariale cîstigate în acea perioadã, sporuri si alte venituri, care le sînt necesare pentru completarea vechimii la noile locuri de muncã si pentru stabilirea perioadei de cotizare în vederea pensionãrii. Oamenii reclamã lipsa de colaborare din partea administratiei SC Cibeit, care nu le elibereazã documentele cerute, situatia lor fiind criticã. Reprezentantii nostri au fost în repetate rînduri la SC Cibeit SRL pentru a discuta modalitatea în care se poate rãspunde cererilor cetãtenilor, dar administratorul acestei societãti este rãuvoitor si nu întelege problemele oamenilor, care sînt purtati pe drumuri pentru un drept al lor. Am înaintat trei memorii cãtre Prefectura Neamt, mai multe adrese si sesizãri cãtre Filiala Judeteanã a Arhivelor Statului si douã adrese cãtre Directia Nationalã a Arhivelor Statului. O delegatie din partea acestora ne-a vizitat si au fost si la SC Cibeit, dar, chiar si în urma interventiei personale a prefectului, situatia a rãmas neschimbatã. Tot ei ne-au informat cã cetãtenii trebuie sã cearã actele prin scrisoare recomandatã, iar, dacã sînt refuzati, sã dea în judecatã firma. Aceastã procedurã este foarte greoaie si de duratã, iar cetãtenii au nevoie urgent de actele respective“, a declarat Serafim Lungu, seful BCC Tîrgu Neamt, care nu stie ce sã le mai spunã oamenilor care îi deschid sãptãmînal usa, îi telefoneazã sau îi trimit scrisori povestindu-i cît le este de greu fãrã o pensie, cum fac eforturi sã supravietuiascã de pe o zi pe alta, în conditiile în care unii sînt bolnavi si nu-si permit sã-si cumpere medicamentele care le-ar alina suferintele. Este si cazul lui Ilie Roman, din Dorohoi, care este de un an imobilizat la pat. Lunã de lunã trimite scrisori la BCC, în asteptarea unui rãspuns favorabil. Timpul trece, boala este tot mai grea, iar fãrã o brumã de pensie îi este greu sã-si facã sperante de însãnãtosire, pentru cã nu are bani de tratament.

De la Ana la Caiafa

Arhiva fostei Ozana Mobex a rãmas depozitatã în conditii proaste, fãrã sã fi fost inventariatã si îndosariatã si a trecut, în aceastã stare, de la lichidatori prin mîinile mai multor administratori. Fabrica a fost cumpãratã de actualul proprietar italian, Gian Bruno Galvanini, de la un conational de-al sãu. Dupã presiunile fãcute de BCC si autoritãtile judetului, Cibeit a angajat, în luna aprilie, o firmã specializatã, SC Mold Grup SRL Piatra Neamt, care sã se ocupe de inventarierea arhivei. În acest moment, toate actele sînt puse în ordine, mai trebuie parcurse doar etape procedurale tinînd de avize ce trebuiesc eliberate de DJAN.
Gian Bruno Galvanini, patronul SC Cibeit, dã vina, pentru întîrziere, pe cei de la Arhivele Judetene si spune cã va da drumul la adeverinte imediat dupã ce primeste acordul scris al acestora. „Rugãm, pe aceastã cale, pe cei de la DJAN sã ne ajute sã obtinem cît mai repede acceptul lor pentru a putea sã încheiem aceastã lucrare si a putea trece la urmãtoarea etapã - de a elibera certificate de vechime, cãutînd la momentul respectiv, solutia optimã de a rezolva acest lucru“, a afirmat administratorul italian.
De la Directia Judeteanã a Arhivelor Statului am aflat cã actele de care au nevoie oamenii se puteau elibera încã de luna trecutã, pentru cã s-a finalizat inventarierea documentelor care stãteau la baza emiterii adeverintelor cerute de fostii angajati. „La Cibeit nu mai este nici o problemã, trebuia desemnatã o persoanã care sã se ocupe de eliberarea adeverintelor. Am vãzut documentele, existã, s-a amenajat o încãpere în care s-au ordonat pe rafturi toate statele de platã, dosarele personale ale salariatilor, nu mai era nici un impediment. Totul tine de bunãvointa patronului italian, care poate elibera documentele solicitate de cetãteni, în baza articolului 21 din Legea Arhivelor Nationale. Nu are nevoie de aprobãrile noastre pentru a da drumul la adeverinte, este un moft. Dar, dacã doreste, ne poate trimite o solicitare în acest sens, iar noi putem spune rãspunde, în scris, cã sîntem de acord sã elibereze adeverinte. Dar, repet, nu are nevoie de aprobarea noastrã. Nici nu este nevoie sã astepte pînã se pune la punct toatã arhiva. Nu înteleg de ce nu dã drumul la acte. A promis si nu se tine de cuvînt“, a declarat Nicolae Dumitrascu, consilier superior în cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Statului.

Articol afisat de 1671 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective