Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nemtenii nu dau hasisul pe heroinã

• un raport al Agentiei Nationale Antidrog situeazã heroina în topul preferintei consumatorilor • în Neamt tinerii preferã hasisul •

Agentia Nationalã Antidrog a dat publicitãtii un amplu raport privind situatia drogurilor în tara noastrã, în 2007. Studiul se referã la numãrul consumatorilor, preferintele acestora, momentul în care încep consumul de stupefiante, dar si preturile practicate, sau date referitoare la cei urmãriti penal pentru aceste fapte ilicite, precum si condamnãrile suferite. Desi la nivel national se apreciazã cã cei mai multi dintre consumatori preferã heroina, în Neamt stupefiantul cel mai agreat este hasisul. Aceasta este tendinta pentru anul în curs, deoarece în perioada anterioarã nemtenii preferau sau fãceau mai usor rost de canabis. ÃŽn altã ordine de idei cocaina este cel mai scump drog de pe piata româneascã, o dozã de un gram valorînd pe piatã circa 150 de euro. ANA apreciazã cã piata este împãrtitã, 34% dintre consumatori preferã heroina, iar la canabis si cocainã sînt cîte 28% din totalul consumatorilor. ÃŽn acelasi raport sînt si preturile stupefiantelor la nivelul strãzii, hasisul se vinde cu 6 euro doza, marijuana cu 4 euro, heroina cu 60 de euro, ecstasy cu 15 euro. „Numai în anul 2006 s-au valorificat peste 2 kilograme de hasis. Apreciez cã, în perioada urmãtoare, va scãdea numãrul inculpatilor cercetati si trimisi în judecatã pentru trafic de persoane, avînd în vedere faptul cã, prin intrarea în Uniunea Europeanã, toate persoanele dornice de locuri de muncã în Europa au libertate de deplasare si nu mai trebuie sã apeleze la traficanti. Totusi, tocmai datoritã acestei libertãti, cred cã va creste numãrul consumatorilor de droguri, odatã cu deschiderea granitelor si implicit a unui control mai sumar la frontierã“, a declarat Mircea Serban, procuror în cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT. Desi pentru multi dintre noi pare de necrezut, pe piata neagrã existã adevãrati engrosisti de stupefiante care vînd cu kilogramul cãtre dealeri. Un kilogram de hasis este estimat la vînzare la 2.500 de euro, marijuana valoreazã 800 de euro, heroina - 20.000 de euro, ecstasy - 10.000 de euro, iar cocaina se vinde cu 50.000 de euro. Raportul aratã cã în perioada 2005-2006 heroina s-a scumpit. ÃŽn 2005 se cumpãra cu 40 de euro un gram, iar în 2006 un gram valora cu 20 de euro mai mult. Si la cocainã preturile au avut un trend crescãtor, de la 120 de euro în 2005 la 150 de euro anul trecut.

Campionul condamnãrilor

Conform datelor de sintezã, consumatorii de droguri au vîrste cuprinse între 15 si 60 de ani. Un român din 60, cu vîrsta între 15 si 24 de ani, a încercat cel putin o datã cannabis. La nivel national, un procent între 10-20% din români consumã droguri ocazional sau frecvent. 36% dintre consumatori au vîrste cuprinse între 15 si 19 ani. În toatã tara, conform statisticilor sînt 28.000 de consumatori de droguri, din care jumãtate sînt concentrati în capitalã. Totusi, comparativ cu alte din UE, sîntem sub media europeanã. Raportul 2007 privind situatia drogurilor în România aratã cã anul trecut 1.912 persoane s-au internat pentru dezintoxicare si tratament, cu 374 de cazuri mai mult comparativ cu 2005. Cele mai multe cereri de tratament au fost fãcute de bãrbati, 74%. Cei mai multi dintre cei care au probleme cu drogurile sînt persoane cu un nivel de educatie scãzut, 36% dintre cei care au început un tratament împotriva consumului avînd finalizate studiile gimnaziale, 45%, studiile liceale si doar 6% au studii superioare încheiate. 51% din cei internati nu au nici o ocupatie, 12% sînt salariati, 13% sînt elevi si studenti, iar 6% pensionari sau someri. 21 de persoane au murit anul trecut de supradozã. Persoanele aflate în evidente pentru consumul de droguri s-au ales si cu alte boli, peste 46% s-au îmbolnãvit de hepatitã C, 8,8% au contactat hepatitã B, iar 1,4% au HIV-SIDA.
Desi de la DIICOT Neamt nu am obtinut datele statistice, la Tribunal au fost înregistrate în acest an un numãr de 7 cauze penale pe linia traficului si consumului de droguri. 6 din acestea au fost deja solutionate, iar una este încã în curs de judecatã. Cea mai grea pedeapsã pentru trafic de droguri, în Neamt, a fost pentru Mihai Stahie, de 52 de ani. El a fost condamnat în ianuarie la 10 ani de închisoare pentru import de droguri. Bãrbatul primise din Barcelona un colet, iar într-o pãpusã a fost descoperit hasis. Tot pentru hasis, Ioan Bogdan Maftei, de 22 de ani, a fost condamnat recent la 5 ani de închisoare. Aproape 100 de grame de drog a primit într-un colet cu ciocolatã, expeditorul fiind mama sa. Irina Iancu si Ciprian Barat care au fost prinsi pe cînd ridicau un colet cu circa 200 de comprimate de ecstasy au primit cîte 3 ani de închisoare cu suspendare. Marfa valora 120 de milioane de lei. Anchetatorii nemteni au descoperit mai multe metode de introducere în tarã a stupefiantelor. Cea mai folositã cale este prin colete, drogul fiind ascuns în ciocolatã, pãpusi, în cafea, sau chiar în boxele de la aparatura electronicã. Într-un caz batoanele de drog au fost mascate într-o gustare. S-a scobit miezul de pîine, a fost pus drogul care apoi a fost mascat cu salam si cascaval.

Articol afisat de 1593 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective