Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Disponibilizãri voluntare la Petrotub

• patronatul a anuntat deschiderea listelor de plecãri voluntare de pe 3 decembrie • nu a anuntat, însã, cîti muncitori ar trebui sã pãrãseascã fabrica si nici valoarea stimulentelor financiare • între timp, tevarii se pregãtesc de grevã •

Una dintre cele mai asteptate vesti pentru salariatii fabricii de tevi „ArcelorMittal“ Roman, respectiv valul de disponibilizãri voluntare, programat pentru 2007, a venit ieri, 26 noiembrie. Patronatul a anuntat data de 3 decembrie pentru începerea înscrierilor, însã nu a lansat nici un numãr concret al muncitorilor de care vrea sã „scape“. De asemenea, conditiile materiale pentru cei care doresc sã renunte, pe bani, la locul de muncã, vor fi anuntate în zilele urmãtoare. „Am fost convocati luni (26 noiembrie - n.r.) de cãtre managerul fabricii, care ne-a anuntat vestea primitã de la Galati. Urmeazã ca salariatii care vor dori sã plece sã se înscrie, dacã le vor conveni conditiile. Eu, unul, nu cred cã vor fi exagerat de multi, deoarece lumea tine în general la locul de muncã. Probabil cã vor pleca mai mult cei bolnavi sau aflati în prag de pensie“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Reamintim cã, pînã în prezent, disponibilizãrile de acest gen au avut loc prin acordarea unei sume fixe, care a depãsit binisor 150 milioane de lei, iar apoi prin acordarea unor plãti compensatorii pentru trei, sase, ori nouã luni, în functie de vechimea în muncã. Prin fabricã se zvoneste cã patronatul va da chiar si cîte 300 de milioane de lei celor care vor dori sã plece acum. Conform sindicalistilor, mãsura luatã de patronat este singura posibilã, în conditiile în care proprietarii „ArcelorMittal“ nu au voie sã diminueze personalul cîtiva ani dupã privatizare.
ÃŽn schimb, momentul declansãrii grevei salariatilor din întreprinderea romascanã se apropie. Sindicalistii au format comisia care va fi prezentã la mediere. „Am format o delegatie din cinci persoane, douã de la noi, douã de la Sindicatul Romantub si una de la Liga Muncitorilor, care va purta discutiile cu patronatul, în încercarea de mediere a conflictului de muncã. Asteptãm sã fim chemati la discutii“, a mai afirmat liderul Sindicatului Liber Petrotub.
Am fi dorit sã aflãm un punct de vedere din partea conducerii „Arcelor Mittal“, însã încercãrile redactorului „Monitorul“ au esuat, nimeni nedorind sã ofere amãnunte.
Reamintim cã mãsura declansãrii conflictului de muncã a rãmas singura posibilitate pentru tevari, dupã ce reprezentantii concernului nu au fost dispusi sã ofere mai mult de 7% în plus la lefuri, în conditiile în care tevarii ar fi dorit o majorare salarialã de mãcar 30-40%. Ultima rundã de negocieri între sindicate si patronat a avut loc marti, 20 noiembrie, soldîndu-se cu un insucces rãsunãtor. De altfel, un „semn rãu“ pentru tevari, a fost cã, în dimineata decisivã, Ionel Bors, reprezentant pentru Europa de Sud-Est al concernului, cel care conducea delegatia „ArcelorMittal“ în negocierile cu sindicalistii, a plecat la Londra, discutiile fiind purtate, în continuare, cu Gelu Matoianu, responsabil în probleme de resurse umane. Reprezentantii patronatului nici nu au vrut sã audã de cresterea cu 48,3%, rãmînînd la procentul de 7%. Aceasta, întrucît discutiile de pînã în prezent dintre tevari si patronat s-au desfãsurat prin prisma profitului mic realizat de întreprindere, care nu ar fi permis o majorare mai substantialã. La discutii, de altfel, nu s-a luat în calcul faptul cã, în repetate rînduri, liderii sindicali au acuzat managementul defectuos si firmele „cãpusã“ de pe platforma fabricii, cãrora le atribuie mare parte din situatie. ÃŽn consecintã, dupã sesizarea Comisiei de Conciliere a Conflictelor de Muncã de la Piatra Neamt, pentru arbitraj între sindicate si patronate, dacã nu se va ajunge la întelegere, sindicatele vor declansa o grevã de avertisment de douã ore. Dacã nici atunci nu se va rezolva nimic, se va merge pînã la greva generalã.

Articol afisat de 1705 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective