Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Europorcul, ucis cu milã

Europorcul, ucis cu milã

• odatã cu aderarea României la UE, porcii sacrificati de Crãciun trebuie mai întîi asomati, adicã împuscati în cap, ca sã paralizeze si sã nu simtã durerea înjunghierii • de asta se vor ocupa medicii veterinari, care trebuie sã se doteze cu pistol cu glont captiv • ca atare, veterinarul face listã de asteptare si programeazã gospodarii pentru împuscarea porcului •



Porcii din Neamt, ca de altfel cei din întreaga tarã, vor fi sacrificati începînd de iarna aceasta cu mare grijã, astfel încît sã nu sufere si sã nu se chinuie mult. Porcii si bunãstarea acestora, chiar si atunci cînd îsi dau obstescul sfîrsit, au devenit probleme importante ale reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt si ale mai marilor acestora de la forul central din Bucuresti, odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã. Adaptînd legislatia autohtonã la cea europeanã în vigoare, reprezentantii Autoritãtii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis cã tãierea porcilor pentru Sãrbãtorile de Crãciun „se va face cu respectarea normelor pentru bunãstarea animalelor în timpul sacrificãrii“.
Pentru identificarea celei mai viabile solutii, conducerea (ANSVSA) a avut o serie de consultãri cu reprezentantii conducerii Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR), în urma cãrora s-a hotãrît aplicarea procedeelor de asomare permise pentru specia porcinã. Ambele pãrti au convenit ca porcii sã fie împuscati în cap cu pistolul cu glont captiv.
Asta presupune ca medicii veterinari concesionari nemteni, ca de altfel cei din întreaga tarã, sã se doteze cu astfel de arme, pretul unui pistol cu glont captiv fiind de aproximativ 10 milioane de lei vechi. La un moment dat, s-a luat în calcul varianta ca medicii veterinari din fiecare judet sã poatã procura aceste arme cu sume provenite de la forul profesional existent la nivel local.
Pentru a afla ultimele detalii în acest sens, medicii veterinari de la compartimentul de bunãstare animalã din cadrul DSVSA Neamt, ca de altfel din toate institutiile omoloage din tarã, vor merge vineri, 30 noiembrie, la Bucuresti, pentru a se întîlni cu conducerea ANSVSA.
În cazul în care rãmîne valabilã ideea sacrificãrii porcilor prin asomare, nemtenii nu mai au voie sã taie porcul asa cum au apucat din tatã în fiu, sectionîndu-i jugulara, ori carotida. Iar împuscarea porcului în cap, în scopul paralizãrii sistemului nervos si disparitiei senzatiei de durere, trebuie fãcutã de cãtre medicul veterinar, care trebuie anuntat înainte, pentru a-si face o listã de programãri a acestei activitãti.
Tot „în lumina“ directivelor europene, nemtenii nu mai au voie sã creascã mai mult de trei porci în propria gospodãrie, din motive de confort porcesc, adicã de lipsã de spatiu în care animalul sã creascã si sã se simtã cît mai putin îngrãdit. Cei care cresc de la patru, pînã la 20 de porci, trebuie sã înfiinteze microferme si sã obtinã autorizatie de functionare de la DSVSA Neamt. Porcii crescuti în gospodãrii sînt destinati doar consumului proprietarului si familiei sale si în nici un caz nu pot fi vînduti. Porcii din microferme nu pot fi sacrificati si vînduti în tîrguri sau oboare. Acestia sînt comercializati vii si direct din microferme. END

Articol afisat de 1617 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Alin Murgu la data 29.11.2007 06:19
Secretar de Comsomol sa danseze rock-and-roll
Aceasta era o gluma de pe timpul comunistilor prin care se infiera lipsa de constiinta politica a celor pe care comunistii ii considera ca deja indoctrinati.
Am vazut la TV,pe 25 nov.un fapt pe care nu l-as fi anticipat,exact cum partidul comunistilor nu putea anticipa ce va juca secretarul de comsomol.
Personalitati politice care ar avea prilejul sa fie respectate-Dnii Tariceanu si alti prieteni politici ai lui(Dnii Iliescu,Hrebenciuc,Constantinescu) indemnand populatia Romanie sa nu se deplaseze la sectia de votare,deoarece a-si exprima optiunea politica nu este recomandabila.
Dupa scrutin constatam ca populatia si-a ascultat liderii-carismatici-si nu au venit la vot.
Ziaristii de serviciu au sarit,esec prezidential.
Dece nu a intregii clase politice,un fel de sentiment de desgust fata de politica,mai ales ca politicienii de frunte amintiti le-a recomandat sa nu mearga la vot ca,nici ei nu merita.
Acum au inceput legendele.
Cel cu 13% jubileaza de succesul av
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective