Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dreptul de sedere în Olanda

Perioada în care un cetãtean român poate rãmîne pe teritoriul Olandei este de trei luni, timp în care nu trebuie sã îndeplineascã nici un fel de formalitate. Este necesar doar sã aibã actele de identitate si resurse financiare pentru propria întretiere, plus asigurare medicalã. Dacã acest timp este depãsit este nevoie de o autorizatie de sedere temporarã. Aceasta se obtine de la Ambasada Olandei la Bucuresti, iar titularul nu mai are obligatia detinerii unui permis de rezidentã în aceastã tarã. Românii pot aplica pentru obtinerea unui permis de rezidentã la municipalitatea pe raza cãreia urmeazã sã locuiascã. Acesta poate fi emis pentru cel mult cinci ani si face dovada sederii legale în Olanda. Permisul este necesar în relatia cu autoritãtile fiscale, serviciile municipale, serviciile bancare, cele de sãnãtate.
Verificarea sederii legale si emiterea cardului de identitate presupune prezentarea documentelor care fac dovada motivului sederii pe teritoriul Olandei. Acestea sînt angajarea titularului cu un contract de muncã cu durata între 3 si 12 luni, precum si un contract mai mare de un an. Sederea în Olanda poate fi ocazionatã si motivatã de prestarea unei activitãti independente, pentru care titularul trebuie sã prezinte un extras de la Camera de Comert din Olanda, în original, fie copie a planului de afaceri, sau copie dupã bilantul contabil de deschidere, precum si perspectiva financiarã sau bilantul financiar-contabil din anul anterior. Mai pot obtine drept de sedere furnizorii de servicii, acestia trebuind sã prezinte acte care fac dovada duratei pentru care se furnizeazã serviciul respectiv si contractul de muncã emis în tara de origine. Sînt îndreptãtiti si beneficiarii de servicii, cei care sînt în perioada de studiu, pensionarii si cei inactivi economic, dacã au asigurare medicalã si fac dovada resurselor financiare de subzistentã pentru cel putin un an. O altã categorie care are drept de sedere sînt membrii de familie al unui cetãtean UE, sot-sotie, partenerul înregistrat, copii, nepoti, pãrinti, socri sau bunici. Acestia trebuie însã sã dovedeascã relatia de rudenie. Mai sînt avute în vedere si alte situatii de prelungire a sederii cum ar fi cazurile de boalã sau accidente. În toate cazurile, resursele financiare necesare subzistentei se raporteazã la nivelul salariului minim stabilit de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale. Cetãtenii români care au avut rezidentã legalã neîntreruptã pe teritoriul Olandei pentru o perioada de 5 ani, pot aplica pentru obtinerea permisului de sedere permanentã.

Articol afisat de 2147 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de o_eduard la data 29.11.2007 10:32
informativa mai bine !
dreptu de sedere ( verblijv vergunning ) se solicita de la Primaria ( gemente ) unde persoana respectiva este inregistrata in registru de evidenta a populatiei ( bewolking register)sau de la IND ( intergratie en naturalisatie dienst)
2. ca cetatean roman nu exista dreptu la munca ( loon dienst)decat in situatia in care respectiva persoana presteaza o activitate independenta !activitatea independenta trebuie sa se desfasoare pe o durata de 12 luni ,pentru a avea dreptu de a fi angajat intru-un program normal !
si am un sfat pentru cei ce se gandesc sa isi incerce norocu in Olanda .aici nu e nici Italia si nici Spania !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective