Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalului Gîdinti, (re)reclamat la Colegiul Medicilor

• un pipirigean a reclamat la CNCD si Colegiul Medicilor Neamt cã fiii sãi, bolnavi psihic, nu sînt internati la Gîdinti • forul nemtean va dispune noi verificãri • acelasi petent a fãcut „tam-tam“ pe aceeasi problemã anul trecut, reclamatiile adeverindu-se numai în parte •

Cazul unui bãrbat din comuna Pipirig, nemultumit, pe de o parte, de faptul cã fiii sãi, bolnavi psihic, nu sînt tinuti internati la Spitalul Gîdinti si îi fac viata un chin, dar si de conditiile de spitalizare de aici a fãcut, recent, obiectul unor plîngeri înaintate la Consiliul National pentru Combaterea Discriminãrii (CNCD) si Colegiului Medicilor Neamt. Acesta s-a adresat factorilor de decizie din sãnãtate si anul trecut, cu aceleasi plîngeri. La momentul respectiv, autoritãtile nu au confirmat decît în parte spusele bãrbatului - care avea internat unul dintre bãieti în clinica amintitã - privind conditiile de cazare.
Cei doi fii ai lui Dumitru B. au fost internati în repetate rînduri la Gîdinti, însã unul cu o frecventã mai mare.
Presedintele Colegiului Medicilor Neamt, Iosif Koszeghi, a declarat cã, în urma evaluãrii fãcute la fata locului de comisia de anchetã, la acea vreme, nu au fost confirmate acuzele aduse doctoritei Doina Leahu, directoarea spitalului, considerîndu-se cã au fost exagerate. „Dumitru B. a fãcut o plîngere cãtre organizatia ce luptã împotriva discriminãrii. Sãptãmîna trecutã, petentul a fãcut din nou plîngere la Colegiul Medicilor, fãcînd referire la probleme legate de confortul familial propriu, dereglat de cei doi copii bolnavi psihic. Desi o echipã formatã din reprezentanti ai Colegiului Medicilor, ai Casei de Asigurãri de Sãnãtate si ai Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt i-au dat rãspunsul la plîngeri similare în vara lui 2006, vom revizui, totusi, dosarul. Petitia are 10 pagini, cuprinzînd confruntãri între imputatiile aduse în vechile sesizãri si cele actuale. Omul vrea sã fie scutit de corvoada celor doi copii, ambii cu probleme psihice grave, însã fiecare «Ã®si duce crucea», pînã la urmã. Dupã legislatia actualã nu putem tine la infinit un bolnav pe patul de spital, în mod obisnuit un pacient este tinut maxim sapte zile. ÃŽn cazul celor doi fii, acestia se decompensau atunci cînd consumau alcool. Legea o face directorul institutiei medicale. Vom analiza din nou cazul. Deocamdatã, nu ne putem pronunta în acest sens, ci doar dupã finalizarea anchetei“, a declarat doctor Iosif Koszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Acuze neconfirmate

Reamintim cã fosta directoare a Spitalului de Psihiatrie Recuperatorie Gîdinti, doctor Doina Leahu, a fost reclamatã la sfîrsitul lunii august 2006, la Ministerul Sãnãtãtii, de Dumitru B. nemultumit în special de conditiile de spitalizare pe care le-a suportat fiul sãu, printre doleante fiind mentionate conditiile de cazare, comportamentul cu tentã sexualã si cã ar fi fost nevoie de „spagã“ pentru doctor. Plîngerea a ajuns, în cele din urmã, la Autoritatea de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, fiind înaintatã, apoi, si Colegiului Medicilor Neamt, în vederea unei anchete pe linie profesionalã. ÃŽn reclamatia fãcutã la vremea respectivã, Dumitru B. a afirmat cã unul dintre fiii sãi, care fusese internat la Spitalul Gîdinti, nu a fost îngrijit bine, cã bolnavii erau nesupravegheati si aveau un comportament apropiat de cel homosexual. Au mai fost si niste sesizãri de naturã pecuniarã, care însã nu au intrat în atributia Colegiului Medicilor Neamt. Reclamantul a spus cã ar fi dat o sumã de bani doctoritei, însã nu au existat dovezi în acest sens la Colegiu. Din punct de vedere administrativ, la vremea respectivã s-a constituit o comisie de anchetã, formatã din reprezentanti ai ASP Neamt, Colegiul Medicilor si Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Rezultatul investigatiilor a fost cã organizarea era în raport cu finantarea existentã în sistemul sanitar. Sumele alocate în ce priveste infrastructura au fost limitate, clãdirea urmînd sã fie retrocedatã încã de atunci. Din toate plîngerile petentului, în urma anchetei administrative, s-a confirmat doar cea privind conditiile de cazare: în saloane erau mai multi bolnavi, nefiind respectate noile norme de spatiu. Singura mãsurã care a fost dispusã de conducerea ASP a fost fost mutarea bolnavilor într-un nou spatiu, care va fi amenajat pe strada Ion Nanu. Probabil, însã, abia anul viitor.

Articol afisat de 1357 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective