Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DECÎT ÎN CONGO, MAI BINE ACASÃ

DECÎT ÎN CONGO, MAI BINE ACASÃ

• desi au la dispozitie oferte de a activa în mai multe misiuni de mentinere a pãcii, ofiterii nemteni nu se înghesuie • în acest moment, un singur politist este detasat în Kosovo • cei care întrunesc conditiile pot opta pentru Congo, Sudan, Macedonia sau Haiti • orice politist român care ajunge pe aceste teatre de rãzboi cîstigã minim 2.000 de euro •

Teama de necunoscut, despãrtirea de cei dragi, dar si pericolele în adevãratul sens al cuvîntului îi fac pe ofiterii nemteni sã trateze cu nepãsare numeroasele oferte ce le-ar da posibilitatea sã cîstige bani frumosi. Este vorba de acele oferte de a activa în diverse zone „fierbinti“ ale globului, monitorizate atent de comunitatea internationalã. Periodic, Inspectoratul General al Politiei trimite în teritoriu lista cu ofertele venite din partea organismelor internationale privind numãrul de locuri în cadrul unor misiuni de mentinere a pãcii. ÃŽn acest moment, politistii nemteni care întrunesc conditiile, pot sã activeze în misiuni de mentinere a pãcii sub egida ONU în Timor, Congo, Haiti, Kosovo, Ciad, Republica Centrafricanã si Sudan. Sub egida Uniunii Europene, politistii pot merge în misiuni de mentinere a pãcii în Bosnia si Hertegovina. O altã misiune importantã, sub egida OSCE, de mentinere a pãcii se desfãsoarã în Macedonia. Desi oferta este bogatã, politistii nemteni nu se înghesuie. Doar un singur politist al IJP Neamt activeazã în acest moment în Kosovo. El a solicitat deja o prelungire a contractului, semn cã s-a acomodat cu viata printre albanezii din Serbia. „Avem un singur politist din judetul Neamt plecat în Kosovo. ÃŽn rest nu am primit alte solicitãri, chiar dacã acestea existã. Trebuie spus cã recrutarea se face exclusiv pe bazã de voluntariat, asa cã politistii nu pot fi obligati sã meargã undeva dacã nu doresc. Probabil cã fiecare îsi face propriile socoteli si decide în functie de ele. Cei care doresc sã participe la astfel de misiuni trebuie sã întruneascã niste conditii. Cum multi dintre cei care întrunesc aceste conditii sînt cãsãtoriti si au copii, este de înteles de ce nu existã solicitãri pentru aceste misiuni“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al IJP Neamt.

Conditii peste conditii

ÃŽntr-adevãr, cei care doresc sã participe la astfel de misiuni sînt obligati sã îndeplineascã niste conditii. Prima se referã la faptul cã numai ofiterii cu minim cinci ani vechime pot sã facã acest pas. ÃŽn cazul celor care doresc sã activeze în misiuni din Congo, vechimea minimã trebuie sã fie de minim 10 ani si sã aibã gradul cel putin de comisar. ÃŽn altã ordine de idei, ofiterii trebuie sã cunoascã o limbã de circulatie internationalã, de preferintã englezã sau francezã. De asemenea, ei trebuie sã „mînuiascã“ foarte bine calculatorul. O conditie de bazã este aceea ca ofiterii sã fie absolventi al cursului de formare a monitorilor ONU. Testarea candidatilor si cursurile se sutin la Bucuresti, la Centrul de Studii Postuniversitare al Ministerului Administratiei si Internelor. Dupã ce au absolvit aceste cursuri si au promovat examenul de absolvire, politistii sînt monitori ONU cu acte si pot sã se înscrie pentru a participa la misiunile de mentinere a pãcii internationale. ÃŽn cazul în care cererea este mai mare decît oferta, politistii sînt alesi în functie de mediile pe care le-au obtinut la examenul de monitori. Mai trebuie spus cã în cazul recrutãrilor, organismele internationale trimit în România reprezentanti care fac o ultimã testare. Candidatii sînt din nou verificati la capitolul limbã strãinã, dacã au abilitãti în a conduce autovehicule de teren si dacã sînt buni trãgãtori. Fiecare ofiter care ajunge dincolo de granitele tãrii, în misiuni internationale de mentinere a pãcii, cîstigã lunar o leafã de minim 2.000 de euro.
În perioada în care seful Politiei Române era chestorul Dan-Valentin Fãtuloiu, România avea politisti trimisi în misiuni din Bosnia Hertegovina, Kosovo, Congo si Haiti. Printre ei s-a aflat si actualul comandant al IJP Neamt, comisarul sef Aurelian Vasea Soric, care a participat la misiuni în provicia sîrbã locuitã de albanezi. În Bosnia Hertegovina se deruleazã Misiunea de Politie a Uniunii Europene (EUPM), care are ca obiect monitorizarea si controlul politiei locale la nivel de management, precum si implementarea de programe si proiecte ale Uniunii Europene. Acum doi ani, la aceastã misiune participau 34 de tãri, iar fortele de politie internationalã numãrau 412 de politisti, dintre care 9 erau români. În anul 2005, în misiunea UN - MINUSTAH din Haiti, participa un contingent de 4 ofiteri români, iar în baza solicitãrilor primite prin Misiunea Permanentã a României la ONU, Inspectoratul General al Politiei Române a trimis, în acelasi an, efective de politie si în misiunea ONU din Republica Democratã Congo, respectiv un politist.
Recent, comisarul-sef Marius Nedelcu, comandantul Politiei Panciu, a renuntat la functia sa pentru un nou mandat în cadrul unei misiuni de mentinere a pãcii în Congo.

Articol afisat de 4298 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Mos_Tautu la data 30.11.2007 15:54
Nostalgia sau raul de tara
În studiul migratiei este necesar a se stie cãrei categorii de migratie îi corespunde persoana respectivã,concluziile asupra psihopatologiei transplantãrii fiind foarte dificil de generalizat.
Este oare posibil a descrie un sindrom specific migratiei care sã poatã fi,de exemplu denumit,"sindromul de desrãdãcinare" sau "rãul de tarã"? Existã în acest domeniu o literaturã bogatã.S-a vorbit de melancolia lui Ovidiu,de reactiile psihice ale lui Ulise,de nostalgia soldatilor siliti sã lupte departe de tara lor.Ameil vorbeste de "criza de desrãdãcinare" care apare la migrant,indiferent de natura migrãrii.Astfel,brusc, desrãdãcinatul,în conditiile unei desrãdãcinãri bruste va reactiona prin tendinte regresive,fenomen care apare ca un reflex de apãrare a personalitãtii.Regresiunea se traduce prin atitudini infantile,nevoia de protectie,reducerea interesului,egocentrismul, diminuarea capacitãtii de integrare în spatiu si timp,individul desrãdã
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective