Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Piatra Neamt si Bergama, frati cu acte în regulã

• primarii Rasit Urper si Gheorghe Stefan au parafat, ieri, protocolul de înfrãtire dintre cele douã municipalitãti • ambii edili si-au exprimat speranta într-o fructuoasã colaborare viitoare în domenii precum economia, cultura sau sportul •

Municipalitãtile din Piatra Neamt si din orasul turc Bergama au parafat, ieri, protocolul de înfrãtire dintre cele douã orase. Desi initiativa înfrãtirii a fost stabilitã încã din 1998, atît Piatra Neamt cît si Bergama avînd aprobate si hotãrîri de consiliu local în acest sens, parafarea protocolului nu a fost realizatã din motive obiective. Singurele contacte au fost de ordin cultural. În 2005, de pildã, o delegatie formatã din 20 de copii de la Palatul Copiilor a fost prezentã la Festivalul International de Folclor din orasul turc. O altã actiune a avut loc anul acesta. În perioada 19 - 24 aprilie, viceprimarul Vasile Ouatu a însotit 30 de elevi si profesori de la Colegiul National de Informaticã în vizitã la Bergama, la invitatia primarului Rasit Urper. Deplasarea a avut ca scop participarea la Festivalul International al Copiilor - Bergama 2007. Ieri, în schimb, delegatia orasului turc a fost în Piatra Neamt, prilej cu care a fost semnat si protocolul de înfrãtire.

„Ideea este cea a parteneriatului“

„Ne bucurãm cã delegatia de la Bergama se aflã aici si cã putem concretiza colaborarea dintre orasele noastre. Pînã în prezent, am avut o serie de schimburi culturale, dar, pe viitor, sperãm sã dezvoltãm aceastã relatie din punctul de vedere al schimburilor economice si sportive. Ideea este cea a parteneriatului pe activitãti sociale, economice, culturale si sportive. Sperãm cã semnarea protocolului de înfrãtire va fi în favoarea ambelor orase si a locuitorilor din Piatra Neamt si Bergama. Sper, de asemenea, cã s-au simtit bine la Piatra Neamt si cã se vor simti bine si în continuare“, a declarat primarul Gheorghe Stefan.
Cuvinte alese a rostit si primarul Rasit Urper, care a transmis salutul locuitorilor din Bergama si si-a exprimat speranta în realizarea unor colaborãri viitoare cît mai fructuoase.

„Protocolul are o importantã deosebitã pentru ambele orase“

„Vã transmit salutãrile locuitorilor din orasul Bergama. Este o onoare si o bucurie sã fim aici. ÃŽntre orasele noastre este o relatie de mai mult timp si putem spune cã ne-a fãcut plãcere sã fim gazde pentru grupurile trimise de dumneavoastrã an de an. Pe 23 aprilie, de Ziua Nationalã a Turciei, a fost o plãcere pentru noi, cu ocazia Festivalului Copiilor, sã fim vizitati de delegatia de la Piatra Neamt condusã de viceprimarul Vasile Ouatu. Sper ca semnarea acestui protocol de înfrãtire sã fie doar un început care va fi urmat de o colaborare cît mai fructuoasã între orasele noastre. Sperãm ca si locuitorii oraselor noastre sã fie de acord cu acest protocol si sã fie multumiti de colaborare. Acest protocol are o importantã deosebitã pentru ambele orase din punct de vedere economic, social si cultural. Nu am apucat sã vizitãm orasul dumneavoastrã, dar la o primã impresie vã putem spune cã aveti un oras foarte frumos. Ne simtim aici ca si acasã“, a spus primarul Rasit Urper.

Bergama, oras antic

Orasul Bergama este situat în vestul Turciei, fiind apropiat de mai celebrul oras Izmir. Este cunoscut pentru bogatele resurse de aur si pentru culturile de bumbac sau pentru extraordinarele covoare realizate aici. ÃŽn antichitate, Bergama (Pergam) a fost un puternic centru cultural grec si roman. Bergama are o populatie de aproximativ 55.000 de locuitori. Printre cele mai notabile ruine antice din zona Bergama se numãrã Sanctuarul lui Asclepios si „Biserica Rosie“, complex realizat în timpul domniei împãratului roman Hadrian. Alte clãdiri vechi, de interes turistic din Bergama sînt: Minaretul Selçuk, construit în secolul al XIV-lea, Caravanseraiul Çukurhan sau Caravanseraiul Tashan, construite cam în aceeasi perioadã, marea moschee din Bergama, ridicatã în 1399, si Moscheea Sadirvanli, construitã în 1550.

Articol afisat de 2176 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective