Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Studentã rãnitã grav pe munte

• o tînãrã de 24 de ani, din Botosani, a fost victima unui grav si stupid accident petrecut în Masivul Ceahlãu • dîndu-si drumul pe sezut de la Statia Meteo la vale, fata s-a oprit într-o cioatã care i-a strãpuns zona genitalã, provocîndu-i o hemoragie puternicã • necesitînd îngrijiri medicale, victima a fost transportatã la Spitalul Bicaz •

Un grav accident petrecut în masivul Ceahlãu, sîmbãtã, 1 decembrie, dovedeste încã o datã cã inconstienta unora care vin pe munte si îsi riscã sãnãtatea sau chiar viata nu are limite.
Dorina T., o tînãrã de 24 de ani, din Botosani, studentã în anul IV la Facultatea de Geografie, a fost victima unui accident stupid, alegîndu-se cu o leziune gravã care a necesitat îngrijiri medicale. Bucurîndu-se cã mãcar pe munte este zãpadã si vrînd sã exploateze la maximum aceastã ocazie, coborînd de la Vîrful Toaca, tînãra si-a dat drumul la vale, pe sezut, lîngã Statia Meteo. La fel ca ea au fãcut si alti colegi de grupã, veniti cu totii pe munte, ca sã petreacã de Ziua Nationalã, numai cã e a avut ghinion maxim. Desi a mers pe acelasi traseu ca si ceilalti, coborîrea Dorinei a fost opritã brusc si dureros de o cioatã, care i-a strãpuns zona genitalã. Traumatismul extrem de violent, însotit de o durere îngrozitoare, pînã la lesin, i-a provocat o hemoragie masivã. Colegii tinerei au solicitat ajutorul salvamontistilor pentru a o transporta pînã la Cabana Dochia, unde erau cu totii cazati. Din cauza situatiei delicate, salvamontistii nu s-au putut implica deloc în acordarea primului ajutor victimei, motiv pentru care au transportat-o pînã la Durãu, de unde a fost preluatã de o autosanitarã care a dus-o la Spital la Bicaz. „ÃŽn 14 ani de cînd sînt la Salvamont, este primul accident care are asemenea urmãri. Nu pot, însã, sã nu mã mir de cît de inconstienti pot fi unii oameni. Stratul de zãpadã din masiv este foarte subtire, pentru cã a tot bãtut vîntul si a spulberat-o. Este mai mult gheatã decît zãpadã, iar zona pe care s-au gîndit tinerii acestia sã o foloseacã drept derdelus este foarte accidentatã. Nu vreau sã mã gîndesc la faptul cã accidentul ãsta putea sã aibã urmãri si mai grave si se putea solda chiar cu deces. De asemenea, mã îngrijoreazã faptul cã anul viitor acesti studenti vor fi profesori si vor însoti pe munte grupuri de elevi, pe care nu stiu cum îi vor supraveghea si cum îi vor struni ca sã îi fereascã de accidente“, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt. Acesta a rãmas stupefiat, ieri dimineatã, cînd a vãzut cîtiva colegi de-ai studentei accidentate utilizînd ca derdelus exact acelasi traseu unde s-a accidentat Dorina T. Si s-a produs un accident. O altã fatã s-a rostogolit, suferind traumatism de picior si de sold. Desi nu se putea misca si nici nu suporta sã îi fie atins piciorul, victima a refuzat transportul la spital.
Salvamontistii nemteni au mai fost solicitati sã intervinã sîmbãtã dupã-amiazã pentru recuperarea a trei tineri rãtãciti în pãdure, în timp ce urcau dinspre Durãu spre Cabana Dochia. Cum i-a prins noaptea pe munte, accesînd trasee nemarcate, fãrã a avea la ei lanterne, turistii s-au împotmolit în zona Cascadei Duruitoarea. Cãutati concomitent de trei echipe de salvatori montani, rãtãcitii au fost reperati si condusi în sigurantã acolo unde doreau sã ajungã, la Cabana Dochia.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre cabanierul Ioan Tigãnici, de vineri searã pînã ieri la prînz, cabana a fost plinã de turisti, veniti sã sãrbãtoreascã în grupuri mai mari sau mai mici 1 Decembrie, Ziua Nationalã a românilor.

Articol afisat de 3796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective