Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dobitoacele te bagã la beci

• cruzimea fatã de animale se poate sanctiona cu amenzi de pînã la 15.000 lei si cu închisoare între trei luni si un an • acestea sînt prevederile unui proiect de lege adoptat recent de cãtre Senatul României •

Nemtenii care maltrateazã sau îsi neglijeazã propriile animale, ori au un comportament brutal fatã de ele riscã amenzi de pînã la 15.000 lei sau chiar închisoare de la trei luni la un an. Prin „cruzime fatã de animale“ se întelege omorîrea intentionatã a acestora, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte între acestea. Tot în categoria cruzimii fatã de animale sînt incluse interventiile chirurgicale efectuate în scopul schimbãrii aspectului acestora - tãierea cozii, a urechilor, a ghearelor sau ciocului, a coltilor sau dintilor.
Acuzati de cruzime si pasibili de pedeapsã sînt si aceia care despart de mamã puii mai mici de opt sãptãmîni de viatã, cei care captureazã animale prin alte mijloace decît cele acceptate de lege sau care folosesc arme tranchilizante în alte scopuri decît imobilizarea animalelor. Proprietarii de animale sînt obligati sã asigure igiena, hrana si bunãstarea animalelor. ÃŽn ziua în care a fost adoptat acest proiect de lege, tacit, senatorii l-au mai avizat, desi cu multe voturi contra, si pe acela al înfiintãrii Politiei Animalelor. Conform legii, supravegherea bunãstãrii animalelor din judet si deciderea sanctiunilor revin Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor. „Personal, am asteptat multi ani aparitia acestei legi în România si sînt chiar adepta înfiintãrii Politiei Animalelor. Sînt destui neoameni care maltrateazã animale precum caii sau vitele cu ajutorul cãrora îsi fac treburile la cîmp sau de pe urma cãrora îsi duc existenta de zi cu zi. ÃŽn rest, în ceea ce priveste animalele mici, am vãzut nenumãrati soferi care intentionat si cu o satisfactie patologicã au lovit cîini sau pisici. Am vãzut adesea persoane care au lovit fãrã nici un motiv cîini maidanezi, doar pentru cã nu suportã sã îi vadã pe stradã. Stiu cã în materie de legislatie mai sînt multe de pus la punct în ceea ce priveste bunãstarea oamenilor, dar dacã pretindem cã vrem sã avansãm si sã trãim civilizat, e bine sã avem si o astfel de lege care sã protejeze animalele“, a declarat medicul veterinar Gabriela Liche.

Hingherii, atributii limitate

Euthanasierea animalelor va fi permisã doar în cazul în care acestea suferã de boli incurabile, fapt care trebuie constatat de cãtre medicul veterinar. Mai pot fi omorîte animalele care sînt foarte agresive si s-au dovedit periculoase, atacînd în repetate rînduri persoane care nu le-au provocat. Tot dupã ce au fost consultate de veterinar care si-a dat avizul în acest sens, se poate efectua euthanasierea necuvîntãtoarelor bãtrîne, care suferã si se chinuie din acest motiv. Noul proiect de lege cam lasã hingherii fãrã activitate. Pînã acum, acestia aveau dreptul sã euthanasieze cîinii maidanezi capturati de pe strãzi, indiferent de starea lor de sãnãtate, dacã dupã sapte zile de cazare în adãposturi nu erau revendicati sau adoptati. ÃŽn scopul euthanasierii, animalele sînt injectate cu substate letale care le blocheazã respiratia. Potrivit coordonatorului de proiecte al Fundatiei „Vier Pfoten“, Kuki Bãrbuceanu, care a colaborat la întocmirea prezentului act normativ, hingherii vor avea doar datoria de a strînge cîini, în vederea sterilizãrii. ÃŽn cazul în care dupã zece zile nu sînt revendicate sau adoptate, patrupedele vor fi duse exact în locul de unde au fost ridicate. Reprezentantul acestei fundatii de protectie a animalelor sustine cã asa au procedat tãrile europene civilizate, iar metoda s-a dovedit eficientã.

Articol afisat de 1492 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective