Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pleacã tevarii meseriasi

• circa 60 de tevari, din productie, s-au înscris deja pentru a pleca • multora, patronatul ar putea sã le spunã „pas“ • termenul expirã vinerea viitoare • sindicalistii îsi pun sperantele în noi negocieri salariale si în sprijinul international promis •

58 de salariati ai întreprinderii de tevi „ArcelorMittal“ Roman deciseserã, pînã ieri, 6 decembrie, sã „pãrãseascã corabia“, profitînd de suma oferitã de patronat si plãtile compensatorii. Reprezentantii sindicatelor au declarat cã sînt îngrijorati deoarece, pînã în prezent, au ales sã renunte la locurile de muncã numai oameni din productie, buni meseriasi. „ÃŽnscrierile pentru disponibilizãrile voluntare continuã, urmînd sã fie încheiate vinerea viitoare, 14 decembrie. Am discutat cu membrii conducerii fabricii si inclusiv cu directorul general, care ne-a declarat cã nu existã un numãr exact al muncitorilor ce «trebuie sã plece». Din pãcate, din ceea ce constatãm, s-au înscris, în marea majoritate, numai oameni de bazã, cu vîrste de 35-50 de ani. Sînt cei care au dus greul, lucrînd în conditii foarte dificile. Este foarte adevãrat cã nici nu au fost plãtiti pe mãsura muncii prestate“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. De mentionat cã multi dintre cei care s-au înscris ar putea sã fie refuzati de angajator, în conditiile în care, conform unui acord comun, „ArcelorMittal“ are dreptul sã-si mentinã oamenii de care considerã cã are nevoie. Pe de altã parte, liderul sindical Gheorghe Ciobanu a afirmat cã are semnale din partea conducerii cã nu s-ar dori plecarea prea multor oameni. „Mai este timp din cele 10 zile lucrãtoare în care au loc înscrierile. Abia atunci se va vedea exact amploarea fenomenului. Nici noi, nici conducerea, nu ne dorim sã plece decît, eventual, persoanele cu probleme de sãnãtate sau cele care mai au foarte putin timp pînã la pensie“, a mai mentionat liderul sindical.
ÃŽn prezent, existã posibilitatea ca patronatul sã uzeze de clauza din acordul referitor la aceastã metodã de disponibilizãri, prin care poate sã nu dea „dezlegare“ personalului din posturi „cheie“ si sã nu ofere nimic la schimb. Paradoxul astfel apãrut este cã tevarii cei mai buni nu pot pãrãsi locul în care-si desfãsoarã activitatea, în conformitate cu Codul Muncii, decît... cu preaviz si mîna goalã. „Pe de altã parte, se mai ridicã o problemã, dacã nu lasi omul sã beneficieze de acest drept, cu ce sau cum îl motivezi sã vrea sã rãmînã? Este un cerc vicios“, a opinat Gheorghe Ciobanu.

„Ape tulburi“

Acesta a mai mentionat si faptul cã persoanele care se înscriu pe listele de „plecãri“ trebuie sã prezinte o justificare. Astfel dacã un muncitor spune cã este bolnav, trebuie sã aducã actul doveditor de la „Medicina muncii“. Dupã expirarea termenului pus la dispozitie de cãtre conducerea fabricii, tevarii care vor renunta la locurile de muncã vor primi, în functie de vechime, 140, 160 sau 180 milioane de lei. Totodatã, dupã acelasi criteriu le vor fi acordate plãti compensatorii cît un salariu mediu, pentru sase, nouã sau 12 luni.
Nici pentru cei care, „fortati“ de rate la bãnci sau

confortul unui serviciu stabil decid sã rãmînã, situatia nu este prea „limpede“. Reamintim cã sindicatele tot asteaptã, de luni bune, sã încheie negocierile salariale, blocate de oferta patronatului, de doar 7%. Tevarii au initiat conflictul de muncã si au renuntat temporar la el, pentru noi negocieri, programate pentru sãptãmîna viitoare. Oricum ar fi, situatia din uzina de tevi rãmîne tensionatã, în conditiile în care însusi Bernard Fontana, vicepresedinte executiv al Consiliului de Administratie al companiei multinationale, responsabil pe probleme de resurse umane, a afirmat cã va verifica, personal, situatia de la Roman. Aceasta în conditiile în care sindicalistii acuzã scãderea profitului prin managementul defectuos si externalizãrile de servicii cãtre „firme cãpusã“. Tevarii au mai primit, recent, la vizita în Luxemburg a liderului sindical Gheorghe Ciobanu, promisiunea de sprijin de la Luis Colunga, presedintele Federatiei europene a metalurgistilor, care, de asemenea, a afirmat cã va veni în România.

Articol afisat de 1474 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective