Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tichetele cadou pentru dascãli, la voia primarilor

• legea prevede acordarea de tichete, dar fãrã a indica exact sursa • teoretic, acestea trebuie suportate de la bugetele locale, dar acestea, de obicei, nu au fonduri • în zilele urmãtoare, liderii de sindicat zonali se vor reîntîlni cu autoritãtile pentru negocieri directe •

Teoretic, toate cadrele didactice ar trebui ca începînd cu 2008 sã beneficieze de tichete cadou, cu diverse ocazii importante de peste an. Practic, lucrurile nu vor sta asa, pentru cã respectivele bonusuri financiare ar trebui acordate din sãracele bugete locale, care se alimenteazã de la bugetul statului. Sindicalistii nemteni sustin cã nu au informatii conform cãrora în fila de buget pe anul viitor sã fie prinse si sumele care sã reprezinte tichetele dascãlilor. Asta înseamnã cã existã o lege care sã-i bucure pe lucrãtorii de la catedrã, dar aceasta nu prea poate fi aplicatã. Pînã cînd se vor gãsi bani de tichete cadou acordarea lor este doar o chestiune stipulatã pe o foaie de hîrtie. „Prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2008, Guvernul a acceptat ca autoritãtile centrale ale statului, precum si alte categorii socio-profesionale din sistemul bugetar sã-si prevadã fonduri pentru acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresã, în timp ce pentru marea majoritate a salariatilor din învãtãmînt ele nu existã. Legea nr. 193/2006 a devenit o lege perversã si generatoare de tensiuni“, se mentioneazã în memoriul adresat premierului Cãlin Popescu-Tãriceanu, de cãtre Federatia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt (FSLI), la care sînt afiliati si sindicalistii nemteni. Pentru personalul didactic din scoli si licee aceste tichete pot deveni realitate doar dacã primãriile au bani ca sã aloce pentru asa ceva. FSLI considerã cã primãriile sînt incapabile sã rezolve aceastã problemã, deoarece „marea majoritate a acestora se confruntã cu o acutã crizã financiarã, mai ales cele din mediul rural“. Drept urmare, FSLI cere interventia Guvernului în solutionarea favorabilã a situatiei, altfel existã riscul declansãrii unor actiuni de protest si la bulversarea anului scolar.

Sindicalistii antameazã discutii cu autoritãtile locale

Profesorul Constantin Baroi, vicelider al dascãlilor nemteni, sustine cã se va încerca totusi sã se discute cu reprezentantii celor 83 de unitãti administrativ-teritoriale din Neamt despre posibilitatea de a se acorda în anul ce vine respectivele tichete. „ÃŽn virtutea prevederilor articolului 1 al Legii 193/2006, toate institutiile bugetare ar trebui sã beneficieze de tichete cadou. Doar cã atunci cînd se face trimitere la sursa de finantare, se vede cã aceasta este reprezentatã de bugetele locale. Din pãcate, unele consilii locale sînt mai bogate, iar altele mai sãrace, iar asigurarea acestor bonusuri este la mîna primarilor. Legea face discriminare pentru cã nu indicã surse sigure de venit. Dacã s-ar acorda aceste tichete în 2008, ar trebui fãcut un calcul, la cît se ajunge în total, si contravaloarea lor sã fie prinsã în bugetul pe anul viitor. Si cum nu s-a anuntat cã de la bugetul statului s-au alocat fondurile, nu vãd de ce s-a mai fãcut legea asta! Constatãm cu totii cã drepturile dobîndite de miscarea sindicalã în anii ‘90 au început sã se piardã în anii 2000 si în special dupã 2005. Este o ofensivã clarã de distrugere a drepturilor obtinute de sindicalisti. Dialogul social lipseste cu desãvîrsire pentru cã nu si-a dovedit eficienta, iar, de curînd, printr-o lege fãcutã la propunerea Ministerului Muncii s-a eliminat dreptul sindicatului de a negocia diverse sporuri pentru bugetari“, a declarat Constantin Baroi.
Viceliderul sindicalistilor nemteni a mai spus cã în perioada urmãtoare liderii zonali vor discuta cu primarii si reprezentantii consiliilor locale, ocazii cu care vor încerca sã îi convingã pe alesi sã prevadã în bugetul pe 2008 sume din care sã se acorde tichetele cadou. Sindicalistii ar vrea ca acestea sã se dea mãcar cu ocazia Pastelui si Crãciunului. În cursul acestui an au fost cîteva primãrii nemtene care le-au acordat dascãlilor astfel de bonusuri, cu ocazia Zilei învãtãtorului, a onomasticilor, ori a sãrbãtorilor importante de peste an.

Articol afisat de 3073 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective