Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Unii seamãnã vînt, noi culegem furtunã

Sechestrat în masina mea (nu mai am loc sã deschid usile) într-o mare de autoturisme asisderi, chinuindu-se toate sã respire prin tevile de esapament, opintindu-se în van, icnind din motoare, am vreme sã meditez. De la Sîngeru la Otopeni am fãcut o orã. De la Otopeni pînã în Bucuresti mi-am consumat combustibilul nervilor patru ore. Nervii sînt niste fire de pãr care alcãtuiesc o tesãturã filigranalã prin trupul nostru bolovãnos, compus din oase, muschi si cartilagii. Nervul dintr-o mãsea, cînd e zgîndãrit te doare mai tare decît dacã ti-ai tãia piciorul cu securea. Cineva se joacã diabolic cu nervii nostri. Era sã zic cu „nervii românilor“ dar renunt fiindcã formula, stoarsã de continut si mãretie de cînd politica face apel la „români“ ca la un bau-bau al democratiei, nu mai are valoare. Am timp, ziceam, sã meditez. Zicala „Cine seamãnã vînt culege furtunã!“ nu mai are nici ea semnificatii valide azi. Corect ar fi, cred eu, „Unii seamãnã vînt, noi culegem furtunã“.
ÃŽn Bucuresti, oras definit de presa autohtonã si strãinã ca fiind „sub asediu“, nu se mai poate respira. Poti muri cu zile. Privesc îngrozit disperarea de pe chipul unui sofer de ambulantã. Semnalizeazã sonor, vizual, iese jumãtate pe geamul masinii si dã din mîini. Poate cã înãuntru este o femeie care naste. Poate cã, întins pe scaunul bolnavului, un cardiac îsi dã ultima suflare. Privesc masinile luxoase venite dinspre cartierele rezidentiale. De la Bãneasa, de la Pipera, de la Corbeanca. O masinã de 100 mii euro devine la fel de inutilã, în pofida cailor ei putere, a dotãrilor computerizate, ca un Trabant arheologic. Data trecutã, tot cam prin zona aceasta, mai exact în dreptul Aeroportului Bãneasa, pe banda dreaptã gemea pe roti Maybach-ul lui Becali, multimilionar, zice-se. La volan se gãsea, ofensat de vecinãtãti, chiar proprietarul. Masina lui de o jumãtate de milion de dolari stationa neputincioasã ca orice rablã luatã din cimitirele vestice. Vai de mama celor care si-au construit vile în afara Capitalei. Si-au retezat accesul la birouri, la afaceri, si-au mutilat organul punctualitãtii. Sansa ar fi pentru cei care îsi pot cumpãra elicoptere. Cine a adus Capitala în acest hal? Sînt douã cauze: una tine de inevitabilul avîntului capitalist, cealaltã tine de mercantilism si imbecilitate. Nimeni nu poate opri înzecirea numãrului de masini. Cineva ar putea însã opri dezmãtul grotesc al celor care au transformat Bucurestii într-un teatru de rãzboi. Bulevardele, strãzile, strãdutele, intrãrile si iesirile din Capitalã sînt cu restrictionãri, tãiate de santuri, pline de macarale si buldozere. ÃŽn cele mai multe din aceste santiere nu se face nimic. Un constructor pe care îl stimez îmi explicã amãnuntul tragerii de timp. Cîstigãtorii licitatiilor, aceiasi din vremea lui Bãsescu, mosteniti de Videanu, cîrciumari deveniti asfaltatori si borduristi trebuie sã justifice preturile uriase încasate astfel încît asfaltul de pe o strãdutã, care poate fi turnat într-o zi, e turnat în trei luni. Ei au semãnat vînt, noi culegem furtunã. ÃŽn politicã e la fel. Tabloul doctrinar al partidelor e fãcut terci. Cineva provoacã scurtcircuite, zãpãceste tot, ameteste tot. Soferii, în Bucuresti, aratã încruntati si înjurînd spre Videanu. Politicienii, multi dintre ei la fel de încruntati ca automobilistii prinsi în clestele unei intersectii aratã spre Bãsescu. El seamãnã vînt, politicienii culeg furtunã. Multi, crezîndu-se cu sacii în cãrutã, au fost sau vor fi zvîrliti pe margini. Unii s-au trezit peste noapte din socialisti, populari, din populari, liberali. Au tãcut si au înghitit crezînd cã, prin compromis si docilitate, îl prind pe Dumnezeu de picior. Iatã cã nu-i asa.
Niciodatã n-am întîmpinat sãrbãtorile de Crãciun într-un mai mare balamuc. „Zeus, scrie un ziar, rîde undeva sus de se prãpãdeste“. Eu cred cã rîde, dar nu-i rîsul lui. Zicala româneascã, validã de o vesnicie, va redeveni ea însãsi: „Cine seamãnã vînt, culege furtunã!“.

Articol afisat de 1322 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de constanta la data 08.12.2007 20:02
Gresesti: Culegem ce am semanat!
Candva ai scris mai frumos! Chiar imi era drag sa citesc 'un eseu', o insiruire de ganduri pe care le-ai avut intr-un moment oarecare! Ce a iesit, vezi singur: 'Stirile de la ora 5 (17)' in ..rezumat! Ideea, da, trebuie luata in considerare: ce semanam, pe cine semanam, cu cime semanam, cu cine am vrea sa semaman, cum impartim recolta, cum impartim daunele sau esecul etc. Se vede foarte clar ca la ULTIMILE ALEGERI (de pitici!!!) TOATE PARTIDELE AU IESIT INVINGATOARE! Ati vazut pe cineva care sa-si 'puna cenusa in cap si sa spune ca DIN CAUZA LUI paridul nu a obtinut .. coliva? Ne inghesuim in TRAFICUL VIETII si nu ne dam seama de asta! Uneori, cum fac eu acum, MAI CLAXONAM, dar CINE NE AUDE? Si ce interes ar avea sa auda?
Ad�ugat de constanta la data 08.12.2007 20:22
Asteptare...
Mereu pe contrasens eu ma-ndrept
Si spatele eu mi-l asigur
Ca lumea-i rea si-i intelept
Sa stau la cozi si sa astept
Un mugur

Un semafor
Imi spune ca sa fac
Sa-mi fie dor, sau doar sa tac
S-ascult cuminte cum ne minte
Alesul .. dinainte !

Un mugur la un semafor
S-a stins
De dor !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective