Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Romascancã „drogatã“ din dragoste

• o tînãrã care a luat o supradozã de antidepresive a ajuns la spital • pastilele cu efecte psihotrope sînt la mare cãutare în rîndul tinerilor • Romparkin-ul, Xanax-ul sînt în „top“ • farmacistii au mare grijã si cui dau „banala“ Codeinã, deoarece este derivat al morfinei •

Tentativele de suicid cu medicamente psihotrope care se elibereazã doar pe bazã de prescriptie medicalã au devenit un fenomen îngrijorãtor în zona Romanului, ultimul asemenea caz petrecîndu-se la finele sãptãmînii trecute. Cel mai frecvent, victimele sînt tinere si apeleazã la asemenea „solutii“ pe fondul unor depresii sentimentale. Maria M., în vîrstã de 27 de ani, din Roman, a încercat sîmbãtã, 8 decembrie, sã încheie socotelile cu viata, înghitind antidepresive. Tînãra a spus, initial, cã a luat pastilele de la bunica sa, care urmeazã tratament cu „Xanax“, recunoscînd ulterior cã a luat pastilele de la o prietenã. Aceasta a spus, la început, cã a înghitit zece tablete, din cauza unor probleme familiale si, dupã ce si-a revenit, a mãrturisit cã, de fapt, folia nu era completã, în realitate luînd cinci-sase pastile. Victima si-a revenit si, în cele din urmã, a putut sã plece pe propriile picioare spre casã. Personalul medico-sanitar de la Serviciul de Urgentã a declarat cã tinerele nu recunosc niciodatã de unde si-au procurat medicamentele, „inventînd tot felul de rude bolnave“ care urmeazã tratamente. „Le recomandãm acestor tinere consiliere psihologicã, avînd în vedere cã motivele care le împing spre astfel de gesturi sînt de multe ori puerile si neîntemeiate pentru ingestia voluntarã de medicamente. Nu ne spun exact de unde le procurã si foarte putine sînt cele care au prescriptie medicalã. Atunci cînd le trimitem la un exament psihiatric, se sperie si neagã cã au probleme. Au o problemã psihicã, însã refuzã sã creadã cã au nevoie de un medic specialist, care sã le ajute. Le explicãm adesea sechelele pe care aceste medicamente le pot lãsa asupra organismului tînãr. Cred cã ar trebui introduse în scoli ore de educatie sanitarã, strict pe aceastã temã, a ingestiei de medicamente si psihologii scolari sã identifice astfel de probleme“, au mai declarat cadrele medico-sanitare de la Serviciul de Urgentã.

Romparkin sau Xanax, la mare cãutare

Farmacistii romascani sustin cã existã o strictete foarte mare în ceea ce priveste eliberarea medicamentelor din categoria celor psihotrope. „Tinerii ne mai solicitã medicamente de gen Xanax si chiar Romparkin, însã refuzãm vehement eliberarea fãrã prescriptia de la medicul specialist. Noi oprim un formular, prescris în douã sau trei exemplare, de medic, reteta fiind valabilã doar pe durata tratamentului. Nu mai sînt valabile acele retete într-un singur exemplar, prescrise de doctorul specialist, pe care pacientul le prezenta ori de cîte ori dorea medicamentul. Atunci cînd un tînãr ne solicitã, de exemplu, Romparkin, care se administreazã de obicei bolnavilor cu afectiuni neurologice, de tip Parkinson sau ca antidot la neuroleptice, ne dãm seama de scopul real al solicitãrii. ÃŽn combinatie cu alcoolul, unele medicamente dau reactii halucinogene. Multi ne întreabã de ce pentru o rãcealã si o tuse banalã le cerem sã vinã cu retetã de la medic, în cazul administrãrii Codeinei, de exemplu. Aceasta este un derivat al morfinei si orice adminsitrarea incorectã poate crea probleme. Pentru orice medicament din categoria celor interzise avem acoperire, prin formularul retetei parafate de medicul curant. Se întîmplã, însã, ca un bãtrîn, de exemplu, care face tratament de mult timp cu Diazepam, sã nu aibã retetã si atunci îi eliberãm unul, douã comprimate, nu mai mult“, a declarat Alexandrina Vãduva, farmacist diriginte în cadrul Farmaciei Hygeea.

Articol afisat de 2462 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Alin Murgu la data 10.12.2007 19:14
Abuzul de drog
Abuzul de drog este definit de O.M.S. ca uzul sporadic sau persistent,în timp ce dependenta de drog este o stare psihicã si fizicã rezultatã din interactiunea dintre organism si drog (altul decât alcoolul,tutunul,dozele obisnuite de cafea) si care determinã nevoia continuã sau periodicã de drog pentru a-i resimti efectul psihic sau a evita starea proastã provocatã de absenta sa.Usurinta cu care alcoolul si drogurile sunt procurate,mitul creat în jurul acestor probleme,cauzele sociale si psihologice au fãcut din alcoolism si dependenta de drog o problemã socialã.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective