Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Petrotub, „praful de pe tobã“

La Petrotub, „praful de pe tobã“

• tevarii vor încasa cu cîte 800.000, pînã la un milion de lei în plus la salarii • primele au crescut la 1,5 milioane de lei, iar cele de vacantã, la douã milioane • sindicatele nu sînt multumite de ceea ce s-a întîmplat la negocierile de la Galati • între timp, continuã „febra“ înscrierilor la plecãri voluntare •

Negocierile salariale dintre patronatul fabricii de tevi „ArcelorMittal“ Roman si sindicate s-au încheiat marti seara, 11 decembrie, dupã multe ore de discutii, tevarii obtinînd, în cele din urmã, o majorare salarialã de numai 8,5%. Aceasta dupã ce, în urmã cu mai bine de douã luni, cînd au început tratativele, reprezentantii salariatilor au cerut o crestere a lefurilor cu 48,3%, din care au tot scãzut, pînã la 18%, înaintea acestei ultime deplasãri la Galati. De la început, pozitia patronatului a fost inflexibilã, pînã marti „ArcelorMittal“ dorind sã dea o indexare de numai 7%. Sindicalistii considerã acest deznodãmînt un semi-esec, cu toate cã au mai obtinut si alte drepturi pentru tevari. „Discutiile au început în jurul orei 11 si am semnat, în cele din urmã, în jurul orei 22. Am convenit, alãturi de colegii de la celelalte sindicate si conducere, asupra unei cresteri de 8,5%, aplicatã salariului de bazã. Concret, ar fi vorba despre aproximativ 800.000-1.000.000 de lei vechi pentru fiecare muncitor. Calculul se va face retroactiv, cu începere de la 1 septembrie. Am discutat cu membrii conducerii ca acesti bani sã fie dati cît mai repede, pentru ca sã le poatã folosi oamenilor de sãrbãtori“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Reprezentantii salariatilor în comisia de negocieri au opinat cã, luînd în calcul toate celelalte drepturi obtinute, ar fi vorba despre o majorare de 10% a veniturilor. „Am mai negociat, de asemenea, si cele cinci premieri anuale, care se dau cu diverse prilejuri, cum ar fi sãrbãtorile, Ziua metalurgistului, etc. Patru dintre acestea vor creste de la 1,2 la 1,5 milioane de lei net. Totodatã, prima de vacantã va fi de 2 milioane de lei. Ca si premiere, anul acesta vor fi date cîte douã bonuri valorice de cîte 100.000 de lei fiecare, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de activitate, manifestare programatã în jurul datei de 15 decembrie“, a declarat Mircea Anton, liderul Sindicatului Romantub.

Continuã înscrierile la plecãri

Reprezentantii tevarilor pun semi-esecul de la negocierile purtate la Galati pe seama activitãtii nu tocmai profitabile a fabricii. „Discutiile au fost foarte dure, ne-am lovit de «mîna forte» a patronatului, care nu discutã decît prin prisma procentului inflatiei, a performantei si a cresterii productivitãtii. Trebuie sã constientizãm cã, dacã nu eliminãm neregulile, cu sigurantã nu vom creste în eficientã. Conducerea trebuie sã facã investitii masive, astfel încît sã crestem calitativ si cantitativ“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu. „Pe ultima sutã de metri“, negociatorii tevarilor au mai „smuls“ de la patronat un lucru în beneficiul muncitorilor. Este vorba despre organizarea, în luna ianuarie 2008, a unei promovãri pe linie profesionalã pentru 10% dintre muncitori. Astfel, aproximativ 200 de tevari vor putea avea lefuri mai bune, fiecare în functie de grila de salarizare în care sînt înscrisi.
Odatã lãmuritã aceastã problemã, pentru salariatii de la „ArcelorMittal“ rãmîne o singurã „necunoscutã“: cîti dintre ei vor pleca voluntar, mai ales cã acum se stie pe ce venituri se va lucra în continuare. „Din cîte stim, numãrul celor înscrisi la disponibilizãri este de aproape 150. Important este cîti vom rãmîne, deoarece ne va fi foarte greu. De altfel, tot din banii fabricii si din munca noastrã vor fi plãtite si sumele compensatorii. Practic, cei care rãmînem «Ã®i tinem» si pe cei care au plecat“, a mai afirmat liderul Sindicatului Liber Petrotub. Reamintim cã, prin acest program de plecãri voluntare ale muncitorilor, patronatul oferã 140, 160 si 180 milioane de lei plus plãti compensatorii, cît un salariul tarifar timp de 6, 9 sau 12 luni. ÃŽnscrierile se vor încheia vineri, 14 decembrie.

Articol afisat de 1522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective