Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLEI SI JALE

POLEI SI JALE

• conditiile meteo nefavorabile au dus la producerea unui numãr mare de accidente rutiere • cel mai grav s-a soldat cu decesul a douã persoane • un autobuz al societãtii Transmoldavia s-a rãsturnat în comuna Crãcãoani • în orasul Piatra Neamt, s-au înregistrat 13 tamponãri • patru persoane au ajuns la spital din cauza fracturilor cauzate de cãderile pe gheatã •

Vremea nefavorabilã de ieri a dat serios de furcã participantilor la trafic. Cum era de asteptat, odatã cu instalarea zãpezii si poleiului pe soselele judetului, au apãrut si accidentele rutiere. Si asta în conditiile în care utilajele de deszãpezire au iesit pe teren încã de la ora 4 a zilei de miercuri. Ieri, în jurul orei prînzului, reporterii „Monitorul“ au constatat cã utilajele de deszãpezire actionau pe principalele artere de circulatie din judet. Pe traseul Piatra Neamt-Ghigoiesti-Girov-Dobreni-Crãcãoani, reporterii au gãsit mai multe utilaje care împrãstiau material antiderapant pe carosabil. De altfel, starea drumurilor era acceptabilã, chiar si în conditiile în care ninsoarea se întetise în jurul orei amiezii. Cu toate acestea, evenimentele rutiere neplãcute nu au întîrziat sã aparã. La acestea se adaugã si cãderile pe gheatã, patru persoane suferind fracturi, cei în cauzã primind îngrijiri la Spitalul Judetean.
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum (n.n. - existau si zone cu polei si gheatã) a dus la producerea unui însemnat numãr de accidente, majoritatea soldate doar cu persoane rãnite usor si cu pagube materiale. Cel mai grav accident a avut loc ieri dimineatã, pe raza comunei Girov. Doi nemteni au murit si altii doi au suferit leziuni usoare într-un accident rutier teribil. ÃŽn timp ce se deplasa pe directia de mers Piatra Neamt-Roman, autotractorul marca Volvo cu semiremorcã, înmatriculat NT 1394, condus de cãtre Mihai Ciocan, în vîrstã de 38 ani, din comuna Alexandru cel Bun, a depãsit neregulamentar un alt autotractor care nu putea urca în pantã din cauzã cã derapa. Circulînd din sens opus cu autoturismul Dacia înmatriculat NT 03 SGX, Mihai Andrei Voaides, în vîrstã de 20 ani, din comuna Stefan Cel Mare, care a vãzut autractorul, a frînat brusc, încercînd sã evite coliziunea, a derapat si s-a rãsucit cu spatele cãtre TIR. ÃŽn aceste conditii, autovehiculul de mare tonaj a izbit autoturismul în partea din stînga spate. Impactul dintre cele douã autovehicule a fost atît de violent, încît ambii pasageri din spate au decedat, suferind fracturarea coloanei cervicale si sectionarea mãduvei spinãrii. Cãtãlin Vasile Leca, în vîrstã de 32 ani, a decedat pe loc, iar Dan Amagdei, de 39 ani, a murit la scurt timp dupã ce a ajuns la spital. Pentru a-i scoate pe cei doi morti din masinã, a fost nevoie de inteventia echipajului de descarcerare. Soferul Daciei si pasagerul de lîngã el, Petru Vintea, în vîrstã de 27 de ani, din satul Ghigoiesti, comuna Stefan cel Mare, au suferit traumatisme usoare la cap si torace. Atît soferul Daciei, cît si ceilalti bãrbati din autoturism lucrau la Köber si fãceau zilnic naveta cu masina. Trebuie spus cã tragedia ar fi putut fi evitatã dacã autoturismul ar fi fost dotat cu tetiere si la bancheta din spate. Nici unul dintre cei doi soferi implicati nu se afla sub influenta bãuturilor alcoolice. Cercetãrile preliminare au arãtat cã vinovat de producerea accidentului este soferul autotractorului care nu s-a asigurat în momentul efectuãrii depãsirii. „Este un accident rutier foarte grav, datorat neatentiei în conducere, precum si conditiilor meteorologice. Soferul autocamionului a fãcut depãsirea fãrã a se asigura corespunzãtor. Depãsirea a fost fãcutã în pantã, el încercînd sã depãseascã un alt camion care nu mai putea înainta din cauza carosabilului acoperit cu zãpadã. Din fatã venea autoturismul Dacia, al cãrui sofer s-a speriat cînd a vãzut TIR-ul pe contrasens. Probabil, a frînat brusc, iar masina s-a învîrtit pe sosea intrînd cu spatele în autocamionul aflat în depãsire. Impactul a fost fatal pentru cele douã persoane aflate pe bancheta din spate“, ne-a declarat un ofiter de politie care a ajuns la locul accidentului.

Autobuz rãsturnat în sant

Alte evenimente rutiere, petrecute ieri în judetul Neamt, s-au soldat cu pagube materiale importante. Unul dintre acestea a avut loc ieri dimineatã, în jurul orei 5, pe drumul comunal Cracãul Negru, la aproximativ 100 de metri distantã de intersectia cu drumul national. Un autobuz al societãtii Transmoldavia, care fãcea cursa regulatã Cracãul Negru-Piatra Neamt, a derapat si s-a rãsturnat într-un sant de pe marginea drumului. Accidentul a avut loc într-o curbã foarte periculoasã. Cercetãrile au arãtat cã soferul a scãpat autobuzul de sub control din cauza zãpezii de pe carosabil. Autovehiculul s-a rãsturnat pe partea dreaptã, fãrã ca nici unul dintre cei zece cãlãtori sã fie rãnit.
Tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a neatentiei în conducere, a avut loc un alt accident petrecut pe DN 15 C, în apropierea comunei Crãcãoani. Douã autoturisme, un Fiat Punto si un Renault, s-au ciocnit fãrã sã existe însã nici o victimã. Pagubele materiale au fost, însã, însemnate. Tot din cauza zãpezii, un autocamion marca Iveco a derapat în intersectia care duce spre satul Almas si a intrat în santul din stînga. De altfel, numãrul accidentelor usoare a fost destul de mare. Numai în Piatra Neamt s-au înregistrat 13 tamponãri, cifra fiind valabilã pînã la ora 15.
De altfel, date fiind conditiile meteorologice nefavorabile, politistii atrag încã o datã atentia participantilor la trafic sã dea dovadã de mare atentie. Este indicatã folosirea frînei de motor si viteza redusã. De asemenea, soferilor li se recomandã sã nu plece la drum fãrã ca autovehiculul sã fie dotat cu pneuri de iarnã. Sãculetul cu nisip si lopata nu trebuie sã lipseascã din nici o masinã. Sistemul de dezaburire a geamurilor si cel de cãldurã trebuie sã fie functionale. Conducãtorii care conduc autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone trebuie sã fie dotate cu lanturi antiderapante. Viteza în conditiile unui carosabil acoperit cu polei, gheatã sau zãpadã poate duce la producerea unor accidente deosebit de grave, de aceea vi se recomandã sã circulati cu prudentã. Oamenii legii nu i-au uitat nici pe pietoni, acestia fiind sfãtuiti sã se asigure temeinic atunci cînd se angajeazã în traversarea strãzii, chiar pe trecerea de pietoni.

Articol afisat de 2545 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective