Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se coace o aberatie ministerialã cu medicamentele compensate

• proiectul contractului cadru pe 2008 prevede faptul cã medicii vor putea prescrie retete compensate cu medicamente scumpe sub forma denumirii comerciale • farmacistii opineazã cã multi dintre bolnavii nemteni vor rãmîne fãrã tratament din cauzã cã sînt sãraci •

Nemtenii cu probleme majore de sãnãtate, care sînt dependenti de tratamentul zilnic, riscã sã ajungã în situatia de a nu îsi putea procura medicamente necesare din lipsã de bani.
O prevedere importantã a conditiilor acordãrii asistentei medicale cuprinsã în proiectul contractului-cadru pe 2008 aratã cã bolnavii vor trebui sã plãteascã din buzunar o bunã parte din costul medicatiei. Si asta pentru cã medicii vor putea prescrie pe retetele compensate medicamente scumpe, sub forma denumirii comerciale. Cu alte cuvinte, pacientului i se va prescrie brandul, nu denumirea comunã internationalã a substantei active continute de medicament. În ultima perioadã, reglementãrile în vigoare obligau medicii sã scrie pe retete doar substanta activã a medicamentului, iar farmacistul avea datoria sã îi recomande pacientului medicamentul cel mai ieftin, adicã la pretul de referintã. Numai în cazul în care pacientul solicita un medicament mai scump din aceeasi clasã, acesta putea fi eliberat de cãtre farmacist, iar pacientul confirma acest lucru semnînd pe reteta onoratã. Ca atare, pînã acum, în cazul medicamentelor compensate, pacientul trebuia sã achite farmacistului doar diferenta dintre pretul de referintã si partea compensatã în proportie de 50% sau 90%.
Modificarea legislativã care permite medicului sã prescrie cele mai scumpe medicamente va aduce bolnavii în situatia de a fi obligati sã cumpere exact produsul farmaceutic prescris pe retetã, fãrã sã mai aibã posibilitatea de a opta pentru unul mai ieftin.
Un studiu efectuat de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate aratã cã, în 2004, bolnavii au plãtit din buzunar nici mai mult nici mai putin decît 200 de milioane de dolari, reprezentînd diferentele dintre preturile de referintã ale medicamentelor si cele ale brandurilor prescrise.
Modificarea prevederii legislative va face imposibilã introducerea bugetului de practicã la medici, iar plafoanele pentru medicamente compensate vor rãmîne tot la farmacisti si se vor epuiza la fel de repede. Luînd act despre prevederile contractului cadru pe 2008, sãptãmîna trecutã, Asociatia Distribuitorilor Interni de Medicamente, Asociatia Retelelor de Farmacii si Colegiul Farmacistilor din România au solicitat Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate si Ministerul Sãnãtãtii modificarea contractului cadru si au înaintat un document de protest celor douã institutii. Cum unii medici prescriu branduri de medicamente, pentru cã sînt mînã în mînã cu reprezentantii firmelor de medicamente sau chiar cu unii dintre farmacisti, avînd procent din vînzãri, se poate sã asistãm la o crestere a consumului de medicamente scumpe.
Farmacistii sustin cã multi dintre bolnavii nemteni au venituri modeste si nu îsi vor putea permite medicamente scumpe, asa cã se vor trezi cã nu au bani sã plãteascã diferenta dintre pretul compensat si cel al medicamentului prescris si vor fi obligati sã meargã din nou la medic pentru a-i prescrie un medicament ieftin pe mãsura buzunarului lor.

Articol afisat de 1411 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective