Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fals scandal cu iz etnic

Fals scandal cu iz etnic

• tiganii din Vînãtori Neamt au relatii bune cu românii din localitate • informatia a fost confirmatã si de bulibasa Codrea Lãcãtusu • reprezentantii autoritãtilor locale neagã informatia conform cãreia mortii tiganilor ar urma sã fie mutati din cimitirul satului • „niciodatã nu s-a discutat asa ceva“, afirmã consilierul Ion Ursache, cel acuzat de un ziarist de la un cotidian central cã ar fi fost artizanul acestei actiuni •

O informatie apãrutã într-un cotidian central, conform cãreia mortii romi ar urma sã fie mutati din cimitirul Bisericii Sfîntul Ioan din comuna Vînãtori-Neamt, a pus pe jar opinia publicã din România. Mai multe televiziuni si-au trimis corespondentii la fata locului, iar ONG-urile care apãrã drepturile etniei rome au început sã „tipe“. Dar înainte ca cineva sã se deplaseze pe teren si sã verifice informatiile. Acest lucru l-au fãcut reporterii de la cotidianul „Monitorul“, concluzia trasã în urma verificãrilor de pe teren stabilind clar cã la mijloc este vorba de un fals scandal, pornit de la o gafã monumentalã a unui ziarist de la un cotidian central. Gardianul mai exact. Cert este cã toatã aceastã poveste poate aduce serioase prejudicii de imagine tãrii, mai ales cã românii au fost acuzati deseori de rasism, cu precãdere în cazul etniei rome. Ei bine, în cazul comunei Vînãtori-Neamt nu se poate spune cã existã tensiuni între români si etnicii romi. Culmea este cã cetãtenii celor douã etnii se înteleg foarte bine, în ultimii ani neînregistrîndu-se nici un conflict între cele douã pãrti. Romii cu care am discutat ieri au spus rãspicat cã nu au auzit de vreo initiativã a consilierului Ursache, care ar fi propus sã fie exhumati etnicii din cimitirul satului. De altfel, alesul local cu pricina nu-si poate explica cum de a putut sã ajungã o astfel de informatie în ziar, în conditiile în care nici nu s-a gîndit la o asa initiativã si nici nu a discutat vreodatã cu cel care a fãcut publicã o informatie ce ar putea sã aibã consecinte deosebit de grave pentru imaginea comunei. „Nici nu-l cunosc pe cel care a furnizat aceastã informatie si nici nu am dat vreo declaratie cuiva. Habar nu am cine este cel care mã citeazã în respectivul cotidian. Eu am aflat de toatã aceastã poveste de la revista presei. Cînd am auzit, am fugit si mi-am cumpãrat ziarul. Nu-mi venea sã cred cã poate fi adevãrat ce citesc. Eu sînt consilier local si consilier parohial la Parohia Sfîntul Ioan, însã niciodatã nu s-a pus în discutie sã mutãm mortii etniei din cimitir. Nici nu m-am gîndit la asa ceva, ce sã mai vorbesc de vreo initiativã. De altfel, acest lucru poate fi demonstrat si cu acte, în sensul cã în procesele verbale întocmite cu prilejul sedintelor de consiliu nu apare nicãieri cã s-ar fi discutat acest lucru. Nu înteleg de ce s-a ajuns aici, în conditiile în care romii din Vînãtori se înteleg foarte bine cu românii. ÃŽn plus, în cimitirul respectiv sînt îngropati doar cîtiva etnici. Este o aberatie sã spui cã as fi avut o astfel de initiativã. Noi îi ajutãm cît putem de mult pe acesti oameni care trãiesc si ei asa cum pot. Sînt foarte multi sãraci, iar asta nu înseamnã cã cineva îsi bate joc de ei. ÃŽi chemãm la praznice, îi ajutãm cu ce putem si noi fãrã a face diferentã între ei si ceilalti cetãteni care au venituri mici“, a declarat Ion Ursache.

„Sînt seful lor de peste 15 ani si nu au fost niciodatã probleme“

Spusele acestuia au fost confirmate de viceprimarul comunei Vînãtori si de cãtre seful Biroului de Politie Comunitarã, Vasile Sãvoiu. „Cetãtenii de etnie romã nu au creat probleme foarte grave, si mã refer la crime, furturi sau violuri. Singura problemã cu care ne confruntãm, în ceea ce-i priveste pe acesti cetãteni, este faptul cã lasã animalele nesupravegheate. Am fãcut chiar o sedintã cu ei în care le-am explicat cum sã-si echipeze cãrutele si le-am atras atentia sã nu mai lase caii slobozi pentru cã existã sesizãri din partea mai multor cetãteni cã le stricã culturile. Am dat aproximativ 30 de amenzi pentru lãsarea animalelor nesupravegheate. Cu bulibasa Codrea Lãcãtusu, colaborarea este foarte bunã si totdeauna ne-a ajutat sã rezolvãm problemele apãrute în comunitatea romã din Vînãtori. Cert este cã atît din punct de vedere al politistilor comunitari, cît si al Primãriei Vînãtori, nu existã probleme cu reprezentantii acestei comunitãti“, a declarat Vasile Sãvoiu, seful politistilor comunitari.
Pentru a ne convinge cã lucrurile stau întocmai, ne-am deplasat în sînul comunitãtii rome din Vînãtori unde am discutat cu mai multi cetãteni, inclusiv cu bulibasa Codrea Lãcãtusu. Ca si romii pe care i-am gãsit la primãrie, si cei care locuiesc pe malul Ozanei au infirmat informatia conform cãrora mortii lor ar urma sã fie mutati din cimitirul satului. „Nu a protestat nici un tigan, pentru cã nu avea de ce sã protesteze. Nimeni nu a auzit de asa ceva, cã ne-ar muta mortii din cimitir. Eu sînt seful lor de peste 15 ani si nu au fost niciodatã probleme. Primãria Vînãtori ne-a ajutat atît cît s-a putut si sîntem în relatii bune cu ceilalti cetãteni. Nu este adevãrat ce se spune si nu am auzit niciodatã sã se punã problema mutãrii mortilor nostri din cimitir“, a declarat bulibasa Codrea Lãcãtusu.
Una peste alta, un lucru este cert - la Vînãtori-Neamt, realitatea este cu totul alta decît cea prezentatã la Bucuresti, în ziarul cu pricina. Concluzia trasã de cãtre reporterii cotidianului „Monitorul“ este clarã, si anume cã cetãtenii de etnie romã beneficiazã de aceleasi drepturi ca si ceilalti locuitori. Cei aproximativ 250 de tigani sînt acceptati de comunitate si nu s-a pus niciodatã problema unui conflict de genul celui de la Hãdãreni. Romii primesc venitul minim garantat si ajutorul de încãlzire, la fel cum beneficiazã si ceilalti sãteni care întrunesc conditiile necesare. Cît despre documentarea subiectului de cãtre „presa centralã“ ne abtinem sã mai spunem ceva.

Articol afisat de 1850 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective