Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Atentie la contractele pentru pensii private

• Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private s-au aliat în informarea completã a populatiei • potentialilor beneficiari li se recomandã sã fie atenti la informatiile primite de la firmele de profil •

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt se implicã în protejarea intereselor economice ale populatiei fatã de fondurile de pensii private. Angrenarea institutiei în acest tip de activitate are la bazã protocolul de colaborare încheiat, la începutul acestei luni, între Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Scopul este informarea cît mai exactã si mai completã a populatiei, ANPC propunînd suplimentarea informatiilor cu privire la conditiile de aderare la fondurile de pensii administrate privat si la prospectele schemelor de pensii elaborate de fiecare administrator în parte. De asemenea, ANPC recomandã consumatorilor sã acorde atentie deosebitã contractelor si datelor primite de la administratorii de pensii private si sã cearã explicatii suplimentare atunci cînd nu înteleg termenii mentionati în aceste contracte. Cele douã institutii care au semnat protocolul au hotãrît sã colaboreze în viitor, pentru a preveni si combate încãlcarea de cãtre administratorii de fonduri de pensii a prevederilor legale din domeniu. În România functioneazã, la ora actualã, 17 fonduri de pensii private care au fost autorizate de cãtre CSSPP sã desfãsoare respectiva activitate.
Nemtenii mai au la dispozitie o lunã pentru a alege fondul de pensii privat la care sã adere si sã cotizeze începînd de anul viitor cu suma reprezentînd 2% din venitul brut. Sînt obligati sã cotizeze la un fond de pensie privat nemtenii cu vîrste de pînã la 35 de ani care sînt angajati cu contract de muncã.
Termenul limitã pînã la care persoanele cu vîrste de pînã la 35 de ani pot alege fondul de pensii private la care sã cotizeze este 17 ianuarie 2008. Este important de stiut cã în cazul în care o persoanã nu si-a exprimat în scris optiunea în acest sens si nu a semnat un act individual de aderare, cu ajutorul calculatorului, aceasta va fi aleatoriu repartizatã la un fond de pensii privat. O persoanã nu se poate înscrie decît la un singur astfel de fond, iar în cazul în care aderã la mai multe, este consideratã neasiguratã si repartizatã din oficiu la un alt organism de acest fel. Odatã ce a aderat la un fond de pensii privat, ea cotizeazã la acesta pînã cînd iese la pensie. Cine doreste sã schimbe fondul de pensii privat pe care l-a ales pentru a cotiza nu poate face acest lucru mai devreme de doi ani. În cazul în care doreste sã transfere banii rezultati din cotizatie mai devreme de doi ani, persoana plãteste penalitãti.
Persoanele cu vîrste cuprinse între 35 si 45 de ani pot cotiza la un fond de pensii privat numai dacã vor, numai cã în afarã de 2% din venit mai trebuie sã plãteascã anual o sumã de maximum 200 de euro, deductibilã din impozit.

Articol afisat de 1806 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective