Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Puscãrie „în orb“

• pentru cã nu s-a prezentat la judecatã, autoritãtile din Ungaria au emis un mandat european de arestare pe numele lui Dinu Humã, din Crãcãoani • în baza acestuia, el stat 14 zile în arest • ulterior, s-a stabilit cã fusese condamnat... cu suspendare • demersurile pentru iesirea de dupã gratii l-au costat peste 2.000 de euro • omul sustine cã nu a stiut cã este cercetat de unguri si nici nu a fost citat • fapta a fost comisã în anul 2004, nemteanul fiind acuzat cã a mituit un politist maghiar • pentru ce a pãtit, Humã vrea sã dea statul român si cel maghiar în judecatã •

Dinu Humã, de 38 de ani, din satul Cracãul Negru, comuna Crãcãoani, a stat în arest timp de douã sãptãmîni, fãrã sã stie cauzele care au dus la încarcerarea sa. Nemteanul a aflat abia în instantã, la Curtea de Apel Bacãu, cã era vorba de un mandat european de arestare pentru o presupusã infractiune pe care ar fi comis-o în Ungaria. Incidentul care l-a pus pe tînãr în aceastã posturã neplãcutã a avut loc în noiembrie 2004, însã nici prin gînd nu i-a trecut cã se va ajunge pînã aici. Adicã sã fie arestat fãrã sã dea o declaratie în instantã si fãrã sã aibã posibilitatea sã se apere. Si mai hilar este faptul cã el a stat douã sãptãmîni în arest pentru cã ar fi mituit cu 20 de euro un politist din vama maghiarã. „Acum trei ani, veneam din Ungaria si aveam în microbuz sase persoane. Am ajuns la Vama Valea lui Mihai unde politistul maghiar ne-a cerut pasapoartele. M-am conformat, dupã care mi-au cerut si certificatul masinii. Ca o parantezã, vreau sã spun cã în Austria eu alimentasem, iar restul îl bãgasem în buzunarul de la cãmasã. Cînd am scos certificatul, pe care îl aveam în buzunarul de la piept al cãmãsii, 20 de euro s-au rãtãcit în document. Politistul a luat actul si s-a dus la gheretã. Ulterior, s-a întors cu încã o persoanã si mi-a zis cã am vrut sã-i dau mitã 20 de euro. Eu i-am explicat cã a fost o gresealã, pentru cã nu aveam de ce sã-i dau mitã în conditiile în care totul era în regulã: pasapoarte, bagaje, acte. Au verificat masina si au constatat cã, într-adevãr, nu aveam nimic de ascuns. Nu m-au lãsat în pace si m-au pus sã dau declaratie. Am stat vreo trei ore si am scris, iar ceilalti pasageri, tinuti în altã parte, au fost pusi si ei sã dea declaratii. Toti am spus cã nu avem ce sã ascundem si cã nu am fãcut nimic, drept pentru care nu aveam de ce sã-l mituim pe politist. Dupã aceea, mi-au dat o hîrtie, mi-au zis cã trebuie sã merg la Debrecen sã mai dau o declaratie, în zilele urmãtoare. Asa am si fãcut, m-am dus si am declarat din nou cã nu am dat bani si cã totul era în regulã si cu masina, si cu cãlãtorii. De atunci, nu am mai stiut nimic de acest caz. Sãptãmînal merg în Italia cu treburi si nu mi-a zis nimeni nimic. Ba, mai mult, acum trei sãptãmîni, am fost amendat pentru o contraventie rutierã si m-au verificat în calculator si nu au descoperit cã as fi cãutat de Interpol“, si-a început trista poveste Dinu Humã.

„ÃŽi voi da în judecatã pe cei care au gresit“

Nemteanul spune cã a si uitat de incidentul din Ungaria si cã nici prin minte nu i-a trecut cã acel eveniment i-ar fi putut aduce privarea de libertate. „Pe la începutul lunii trecute, au venit politistii, care au zis cã sînt cãutat prin Interpol, si am fost dus la Curtea de Apel Bacãu. Habar nu aveam ce mi se întîmplã. Eu am mers prin mai multe tãri din Europa încã înainte de integrare, din 2003, si nu am sãvîrsit nici o faptã penalã. Toatã lumea din sat stie cã plec în strãinãtate, mã întorc acasã, îmi vãd familia si pornesc din nou. M-au luat si mi-au spus cã trebuie sã dau o declaratie la Parchetul Bacãu. Cînd am ajuns la Bacãu, procurorul m-a întrebat dacã vreau avocat din oficiu sau sã-l plãtesc. Atunci am aflat cã sînt retinut pentru o perioadã de 24 de ore, deoarece aveam un mandat de arestare european. Le-am explicat cã nu mai stiam de acel caz absolut nimic si cã nu am primit acasã nici o citatie. Dacã as fi primit, m-as fi dus fãrã probleme. Mã judecau si gata, nu ajungeam în situatia asta. Am cerut sã fiu cercetat în stare de libertate, însã am primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Mi-am sunat sotia si i-am spus ce se întîmplã. Am angajat un avocat si un translator pentru a rezolva problema. Au mers în Ungaria, iar pe 30 noiembrie s-a judecat la Debrecen situatia mea. Instanta mi-a dat o hîrtie în care se stipula cã am fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. Din cîte am înteles eu, procesul atunci s-a judecat si atunci s-a dat si sentinta. Pe 3 decembrie, sentinta judecãtorului maghiar era la Tribunal la Bacãu, iar miercuri s-a judecat si mi-au dat drumul. Am stat 14 zile acolo degeaba, fãrã sã fi fãcut nimic. Nu am comis nici o infractiune, însã nu a contat. Au zis cã aveam mandat international emis încã din 27 august, însã habar nu aveam. Am cheltuit peste 2.000 de euro aiurea si am fost umilit. Nu am stat niciodatã la închisoare, asa cã voi da statul român sau ungar în judecatã. Am fost retinut abuziv, iar cineva trebuie sã plãteascã. Puteam sã merg la proces fãrã sã fiu încãtusat. Nu am omorît pe nimeni, asa cã nu vãd de ce trebuia sã fiu supus unui astfel de tratament. Voi vedea ce trebuie sã fac si mã voi adresa instantelor de judecatã internationale, pentru ca asa ceva sã nu se mai întîmple“, a declarat Dinu Humã.
Dupã cum s-a vãzut, Dinu Humã a aflat abia pe parcursul procesului, care era unul de punere în executare a unui mandat european de arestare, cã de fapt este judecat în Ungaria pentru infractiunea de dare de mitã. Disperat de situatia în care se afla, nemteanul a scos bani din buzunar si a angajat un avocat de la Cluj, pe care l-a trimis în Ungaria sã vadã despre ce este vorba. Pe 5 noiembrie 2007, instanta de la Curtea de Apel Bacãu, cãreia îi revine competenta în cazul mandatelor europene de arestare, „constatã cã sesizarea nu este însotitã de mandatul european de arestare“. Drept pentru care s-a emis o adresã cãtre Ministerul de Interne, Biroul National Interpol, pentru a înainta mandatul european de arestare emis pe numele lui Humã. ÃŽn cele din urmã, la instantã a fost depus si mandatul european de arestare pe numele lui Humã, iar pe 9 noiembrie 2007 judecãtorii dispun sesizarea procurorului general al Parchetului de pe lîngã Curtea de Apel Bacãu pentru a-l identifica, retine si a-l prezenta pe Dinu Humã în fata instantei. La termenul fixat pe 22 noiembrie prin încheierea de sedintã, s-a dispus arestarea lui Humã pentru o perioadã de 29 de zile. Mandatul era valabil pînã la data de 22 decembrie. „Organele de politie vor preda persoana solicitatã Arestului IPJ Bacãu. Administratia locului de detinere va primi si retine persoana solicitatã pe timp de 29 zile, înaintînd instantei dovada de executare. Se va comunica autoritãtii judiciare emitente ungare, dupã rãmînerea definitivã a prezentei încheieri, cã persoana solicitatã a fost arestatã“, se aratã în încheierea de sedintã.

Nemteanul a ales sã fie predat autoritãtilor judiciare din Ungaria

Pentru a se lãmuri despre ce este vorba, Humã si-a trimis avocatul în Ungaria, dar a declarat si în fata judecãtorilor cã vrea sã fie predat autoritãtilor din Ungaria pentru judecare, în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Judetean Hajdu-Bihar, la data de 27 august 2007. Desi a consimtit acest lucru, nu a mai fost nevoie. ÃŽntre timp, avocatul nemtenului si-a fãcut treaba si a adus din Ungaria dispozitivul hotãrîrii judecãtoresti, prin care Humã fusese condamnat... cu suspendare, pentru infractiunea de dare de mitã. A fost formulatã o contestatie la executare, iar instanta a vãzut negru pe alb cã se dispusese suspendarea executãrii mandatului european de arestare. Actul a fost depus la dosar si, dupã douã sãptãmîni de arest, Humã a fost eliberat. „Dispune punerea în libertate de îndatã a persoanei solicitate Humã Dinu, dacã nu este retinut sau arestat în alte cauze“, se mai aratã în decizia instantei de la Bacãu. Totodatã, a fost desemnat un translator pentru traducerea în limba maghiarã a sentintei si a adreselor de comunicare cãtre autoritãtile maghiare. La finele calvarului sãu prin instante, arest, si aproape de a pleca sã se judece în Ungaria, Humã se întreabã cine este vinovat si mai ales cine îl va despãgubi pentru cele douã sãptãmîni pe care le-a petrecut dupã gratii.

Articol afisat de 1616 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective