Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De la E-On, aparaturã „prãjitã“ de sãrbãtori

• locuitorii din Mãrmureni, Oniceni, au rãmas fãrã televizoare, radiouri sau alte electronice si electrocasnice, în urma unei avarii • „becurile au început sã lumineze ca «neoanele», dupã care au început sã explodeze. Fenomenul «luminos» a tinut pînã spre dimineatã“, a povestit secretarul comunei Oniceni • pãgubitii vor sã facã o plîngere comunã si sã dea în judecatã E-On • sumedenia de acte cerute de furnizor pentru a da despãgubiri îi poate descuraja pe multi dintre oamenii prejudiciati •

Peste 150 de gospodãrii din satul Mãrmureni, comuna Oniceni, au rãmas fãrã aparatele electrocasnice si becuri, în urma unei puternice defectiuni la reteaua medie de curent electric, fenomen care a înspãimîntat, dar si a revoltat întreaga comunitate. Localnicii s-au trezit, joi seara, 13 decembrie, la ora 22, cu un „iluminat“ cu multi lucsi. „Becurile au început sã lumineze puternic, ca «neoanele», dupã care au început sã explodeze. Din televizor un fum înecãcios de plastic ars a umplut imediat încãperea. Vizionam meciul de handbal România-Franta, din cadrul sferturilor de finalã a Campionatului Mondial. Am rãmas fãrã televizor. Nu am verificat si congelatorul, dacã a avut de suferit. Fenomenul «luminos» a tinut pînã spre dimineatã, cînd a fost întrerupt curentul electric“, a declarat Sorin Tutu, secretarul Primãriei Oniceni. Acesta a mai precizat cã, încã de la primele ore, oamenii au venit la primãrie sã se plîngã cã au rãmas unii fãrã televizor iar altii, mai sãraci, fãrã aparat de radio. „Au venit în numãr destul de mare sã se plîngã de ceea ce s-a întîmplat peste noapte. M-am deplasat în satul Mãrmureni si am constatat cã în fiecare gospodãrie s-a ars cîte ceva. Chiar si aparatele care nu au fost pornite au avut de suferit. Unui sãtean i-a luat foc radioul si, pentru a stinge focarul de incendiu, a vãrsat apã peste aparat. A fost anuntatã telefonic societatea E-On Electrica Roman, care a trimis în teritoriu echipe pentru a remedia defectiunea si a constata cauzele acesteia“, a spus secretarul primãriei Oniceni.

Jalbã comunã

Sorin Tutu a mai mentionat cã oamenii care au fost pãgubiti sînt asteptati la primãrie, pentru a depune o petitie în scris, referitoare la daunele suferite. „Vor fi stabilite cu exactitate toate stricãciunile produse de aceastã defectiune si societatea E-On Electrica va fi actionatã în judecatã, în cazul în care oamenii nu vor fi despãgubiti corespunzãtor pentru aparatele electrocasnice «prãjite»“, a mai spus secretarul Sorin Tutu. Maria Grosu, din satul Mãrmureni, în vîrstã de 70 de ani, pensionarã CAP, a povestit, cu lacrimi în ochi, cum a rãmas fãrã televizor, fãrã aparat de radio, fãrã becuri si prize. „Pe la 10 noaptea am auzit o bubuiturã grozavã. Am încercat sã aprind un bec însã a pocnit si el. Speriatã, am aprins o lumînare si m-am crucit cînd am vãzut cum din televizor iesea un fum gros, înecãcios. Am avut si un aparat de radio, care si el s-a ars. Mi-a fost fricã sã nu-mi ia casa foc, din cauzã cã au început sã iasã flãcãri printr-o prizã. Nici nu se putea respira. Am sunat-o imediat pe fiica mea, care m-a linistit si mi-a promis cã-mi aduce ea un alt televizor. Frigiderul era scos din prizã si nu functiona, pentru cã altfel cred cã rãmîneam si fãrã el. ÃŽnsã, consider cã cei vinovati vor trebui sã plãteascã aceste pagube. Cu o pensie CAP de 1,2 milioane de lei si bolnavã, la fel ca si sotul meu, nu voi putea eu sã-mi cumpãr alte lucruri“, a declarat Maria Grosu, decisã sã depunã o plîngere la primãrie sau la E.On Electrica.

E-On pune oamenii pe drumuri

Pe de altã parte, Sorin Munteanu, purtãtorul de cuvînt al E-On Electrica Moldova a precizat cã, în contractul încheiat între furnizorul de curent electric si beneficiar sînt precizate drepturile pe care le are fiecare client, în cazul unor pagube cauzate din vina societãtii. „Echipe de lucru de la E-On Electrica Roman s-au deplasat în zonã, pentru a stabili cauzele si a remedia defectiunea. Probabil, din cauza vremii nefavorabile a cedat fie vreun conductor, fie s-a produs un scurt-circuit. ÃŽn contractele încheiate între E-On Electrica si fiecare client sînt stipulate modalitãtile de despãgubire a celor afectati de astfel de defectiuni nedorite. Astfel, fiecare cetãtean din Mãrmureni se va adresa cu o cerere, în termen de cinci zile, în care sã fie precizate pagubele suferite. Aceste cereri vor fi analizate si, în functie de cele constatate, acesti oameni vor primi despãgubiri sau nu. Din analiza efectuatã de furnizor, va fi necesar sã rezulte faptul cã socul de tensiune invocat de consumator a afectat receptoarele electrocasnice indicate de acesta. De asemenea, consumatorul va prezenta furnizorului chitantele si facturile în care sînt mentionate sumele plãtite la o unitate autorizatã sã repare receptoarele electrocasnice, în termen de 60 de zile de la aparitia socului de tensiune. Furnizorul poate solicita probe prin care se va face dovada dreptului de proprietate al consumatorului asupra receptoarelor defecte sau reparate. ÃŽn urma analizei solicitãrii de despãgubire, formulate de consumator, furnizorul se va convinge cã aparatele electrocasnice defecte au fost omologate si au fost alimentate cu energie electricã, prin circuite prevãzute cu protectii la scurt-circuit si supracurenti, corect dimensionatã si corespunzãtoare prescriptiilor tehnice în vigoare“, a precizat Sorin Munteanu.
Cu atîta hîrtogãraie si plimbãri pe drumuri, rãmîne de vãzut cîti dintre cei care au avut de suferit vor gãsi întelegere la „Mãria sa E-On“, ori dacã nu cumva vor rãmîne fluierînd a pagubã.

Articol afisat de 1465 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective