Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iarna a început asediul

• soferii cu masinile neechipate corespunzãtor au fost „întorsi din drum“, la Girov • drumul Trifesti - Climesti se blocase ieri • pe drumurile comunale situatia este si mai jalnicã • oamenii fãrã adãpost din Roman se încãlzesc pe holurile spitalului • gravidele din localitãtile izolate se grãbesc sã se interneze •

Cãderile masive de zãpadã din ultimele 48 de ore au creat multe dureri de cap în primul rînd drumarilor si sefilor administratiilor publice rurale din zona Romanului, din cauza drumurilor înfundate sau a traficului desfãsurat în conditii grele de iarnã. Irina Mircescu, angajatã în cadrul Directiei Judetene de Drumuri Nationale Neamt, a precizat cã pe DN 15 D si DN2-E85 nu au fost semnalate, totusi, situatii „de nerezolvat“, doar la Girov traficul a fost îngreunat de cantitatea de zãpadã cãzutã pe carosabil. „ÃŽn acest weekend, 14 utilaje au patrulat pe drumurile nationale si au intervenit ori de cîte ori a fost necesar. Sîmbãtã, 15 decembrie, în comuna Girov conditiile de trafic au fost grele, multe din masinile neechipate fiind întoarse din drum înapoi la Piatra Neamt, pînã cînd drumul a fost curãtat corespunzãtor. ÃŽn plus, permanent a fost împrãstiat material antiderapant din grãmezile de pe marginea carosabilului. Duminicã, 16 decembrie, cinci utilaje, printre care si o autofrezã, erau repartizate pe DN 15D, Piatra Neamt-Roman, pentru a preîntîmpina orice eveniment nedorit“, a declarat Irina Mircescu. Si pe drumurile judetene au fost probleme. „S-a circulat în conditii grele de iarnã si au fost unele probleme pe anumite tronsoane. Duminicã, 16 decembrie, un autogreder a degajat zãpada adunatã pe traseul Talpa-Vãleni-Dulcesti. O autobasculantã cu lamã a îndepãrtat zãpada, iar muncitorii au împrãstiat material antiderapant pe DJ 155I, în localitatea Bîrgãoani. De asemenea, tot duminicã, un autogreder, dupã ce a curãtat sase kilometri de drum între localitãtile Tãmãseni si Adjudeni, a fost apoi deplasat pentru a debloca drumul Trifesti-Climesti. Drumurile judetene vor fi supravegheate în continuare cu toate cã meteorologii au anuntat încetarea ninsorilor, cel putin în zona noastrã“, a declarat Stefan Iacob, din cadrul DRUPO Neamt.

Primarii si-au fãcut vara sanie?

ÃŽn comunele în care primarii au fost gospodari si au reusit sã achizitioneze utilaje ce pot fi folosite si la lucrãri de deszãpezire nu au existat probleme deosebite. „Cu ajutorul tractorului cu lamã a fost degajat drumul înfundat DJ159, Filipesti-Racova, iar în dupã-amiaza zilei de duminicã, de asemenea, a fost redat circulatiei drumul spre localitatea Izvoare. ÃŽn schimb, a fost necesarã interventia utilajelor pe drumul judetean care leagã localitãtile Roman de Buhusi, pe tronsonul Hociungi-Silistea-Buhusi, pe o distantã de peste 15 kilometri“, a precizat Vasile Cãprioarã, primarul comunei Bahna. La fel, în comuna Bozieni, noul tractor achizitionat, echipat cu lamã, a efectuat douã „treceri“ pe tronsonul de drum judetean DJ 159 Crãiesti-Bozieni-Cuci. „Circulatia se desfãsoarã în conditii de iarnã, însã fãrã evenimente majore. Abia acum ne-am putut da seama cît de util este un asemenea utilaj în dotare“, a precizat primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, amintindu-si de vremurile în care deszãpezirea era fãcutã cu plugul de lemn. Asta, în urmã cu un an-doi. Nu acelasi lucru s-ar putea spune si despre conditiile de cãlãtorie în comuna Valea Ursului. „Duminicã, 16 decembrie, în urma cãderii masive de zãpadã, au fost blocate drumurile din localitãtile Chilii si Muncel si chiar pe DJ 107C. Sîntem acum în faza de licitatie pentru achizitionarea unui utilaj care sã ne ajute si la acest gen de activitate. ÃŽn consecintã, am anuntat oficialitãtile si pe cei de la drumuri judetene si sper cã aceste douã sate sã poatã fi eliberate din zãpadã, pentru ca elevii si navetistii sã poatã avea conditii de a se deplasa fie la scoalã, fie la serviciu“, a declarat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

„Azilul“ sãracilor, în spital

Temperaturile scãzute de la sfîrsitul sãptãmînii trecute au adus romascanii lipsiti de adãpost la Spitalul Municipal de Urgentã Roman, nu atît pentru internare, din cauza unor afectiuni cronice, ci mai ales pentru a se încãlzi. Chirciti de frig si îmbrãcati în haine ponosite, tremurînd din toate încheieturile, „boschetarii“ au intrat chiar si pentru cîteva ore, pentru a se încãlzi, pe holurile istitutiei. Doar cei care au necesitat internarea, din cauza afectiunilor cronice, au rãmas peste noapte în atentia cadrelor medicale, un adãpost cãldut si o masã caldã fiind „manã cereascã“ pentru oropsitii sortii. Cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgente se asteaptã ca numãrul cazurilor de hipotermie sã creascã în urmãtoarea perioadã, inclusiv cazurile de degerãturi neglijate, care duc la amputarea membrelor.

A intrat spaima-n gravide

Medicii din cadrul Sectiei neonatologie le sfãtuiesc pe gravidele care urmeazã sã nascã sã se prezinte din vreme la spital, chiar înainte de termenul estimat de nastere, pentru a nu rãmîne înzãpezite din cauza drumurilor înfundate. „Este practic începutul iernii, cu prima ninsoare abundentã. Avînd experienta de anii trecuti, cînd au fost cazuri ale unor femei nevoite sã nascã acasã, din cauza drumurilor înzãpezite, spunem cã prudenta este cuvîntul de ordine. Dacã o gravidã pe punctul de a naste vede cã ninsorile devin abundente, nu trebuie sã astepte primele semne de travaliu, pentru cã nu poate ajunge într-o jumãtate de orã la spital. Pe de altã parte, dacã drumurile se înzãpezesc si o mamã din mediul rural trebuie externatã, aceasta va pãrãsi spitalul doar atunci cînd este sigurã cã existã un mijloc sigur de transport pentru ea si pentru copil“, a declarat doctor Marilena Tubucanu, medic sef al Sectiei neonatolgie, din cadrul Spitalului Roman.

Articol afisat de 1540 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective