Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„DOAMNA“ NU MAI ESTE

„DOAMNA“ NU MAI ESTE

• Iulia Hãlãucescu, „Doamna acuarelei românesti“, s-a stins asearã, în jurul orei 18, la locuinta sa din Piatra Neamt • pînã la ultima suflare, ca de altfel, pe parcursul ultimilor ani, alãturi de artistã au stat sotii Lia si Iosif Köszeghi • „Am muncit si-am respectat harul cu care m-a înzestrat natura, Dumnezeu si doar atît. Restul a venit fãrã stirea si vrerea mea. M-am dãruit artei si oamenilor, trãind pentru ei “, declara artista •

Artista plasticã Iulia Hãlãucescu, supranumitã „Doamna acuarelei românesti“ ne-a pãrãsit, plecînd cãtre lumea îngerilor, unde în ultimele luni îsi dorea sã ajungã, pentru a i se alãtura celui care i-a fost sot mai bine de sase decenii. Rãpusã de boalã, de vîrstã, dar mai ales de dorul nesfîrsit de dragostea vietii ei, de care s-a despãrtit în primãvara acestui an, înainte de Paste, Iulia Hãlãucescu a plecat din lumea noastrã asearã în jurul orei 18, în casa sa din Piatra Neamt. Pînã la ultima suflare si bãtaie a inimii i-au fost alãturi sotii Lia si Iosif Köszeghi. Dragostea si grija acestora nu au putut însã sã suplineascã absenta „printului consort“ Lucian Petronius Hãlãucescu, cu care artista vorbea mereu în ultimele zile, presimtind cã se apropie clipa reîntîlnirii. Viata în doi a sotilor Iulia si Petronius, începutã - dupã cum mãrturisea cu emotie „Doamna acuarelei românesti“ la împlinirea a 60 de ani de la cãsãtorie - în „dramatice timpuri, dar binefãcãtoare destinului nostru“ - s-a întrerupt brusc si iremediabil în aprilie 2007.
Traiul celor doi oameni - care s-au completat reciproc si s-au unit „devenind dupã ani si ani douã trupuri într-o fiintã“ - rãmîne un exemplu al trãiniciei familiei, al prieteniei adevãrate si neconditionate. Pentru cã, dupã cum mãrturisea la împlinirea a 60 de ani de cãsnicie, Lucian Petronius Hãlãucescu, „toti ar trebui sã stie însã cã micile neîntelegeri dintr-o viatã în doi nu sînt decît un fum trecãtor fatã de eternitatea lumii“.
Iulia Hãlãucescu s-a nãscut în 1924, la Tarcãu si a fost membru al comitetului de conducere al Uniunii Artistilor Plastici din România.
A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie Bucuresti, Facultatea de Belle Arte Iasi, Institutul Nicolae Grigorescu Bucuresti si a fãcut studii în particular cu pictorul emerit R. Schweitzer-Cumpãna.
A participat la expozitia de artã plasticã din 1947 ( peste 150 de prezente) figurînd pe simezele a 33 saloane republicane de graficã, în 16 bienale de picturã. A deschis peste 60 de expozitii personale în tarã si strãinãtate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Bucuresti - la Parlamentul României, în Sala Brâncusi.
A participat la peste 30 de expozitii retrospective organizate de Ministerul Culturii. Mesajul sãu artistic a ajuns în 75 de tãri din Europa, America de Nord si de Sud, Africa si Asia.
A realizat nenumãrate lucrãri de artã monumentalã, picturã muralã, graficã si mozaic în marmurã coloratã, tapiserii monumentale. Marii critici de artã au apreciat lucrãrile artistei, începînd cu Petru Comarnescu, care a numit-o „Rapsod al Bicazului“, George Popa - „Fiicã a muntilor si cerului Moldav“ si „Doamnã a florilor“, Aurel Leon - „Poeta Bicazului“, Ion Frunzetti, Eugen Schileru, Dan Grigorescu, Virgil Mocanu, Valentin Ciucã, Gabriela Bidu, Grigore Ilisei.
Referindu-se la opera sa, criticul Ion Parhon aprecia: „Rodul deceniilor de creatie al artistei de o exemplarã tinutã profesionalã, care cu uimitoarea ei tenacitate, cu o modestie nepereche si cu o impetouasã întelepciune, a vrut si a reusit sã facã din Piatra Neamt orasul unde «si-a ajuns siesi» o capitalã europeanã a acuarelei“. Pentru întreaga sa activitate artisticã, a primit numeroase distinctii, o micã parte dintre acestea fiind „Diploma de Onoare“ acordatã de cãtre International Biographical Center - Cambridge din Anglia, si premiul pentru întreaga carierã din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.
Chiar dacã trupul obosit de ani si boli a cedat, spiritul artistei nemtene va dãinui peste ani în tinutul Neamtului, gratie operei sale.
Aprecierile proprii fatã de viata, munca si opera sa sînt sintetizate în crezul sãu artistic: „Am muncit si-am respectat harul cu care m-a înzestrat natura, Dumnezeu si doar atît. Restul a venit fãrã stirea si vrerea mea. M-am dãruit artei si oamenilor, trãind pentru ei“.

Articol afisat de 2694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective