Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tarele spitalului, suferintele unui bebelus

• copilul nãscut în „stilul smuls“ pleacã la Iasi • acesta necesitã recuperare medicalã pentru a putea misca mîna stîngã, acum paralizatã • copilul a suferit o întindere de coloanã cervicalã si o torsiune de nerv, care a generat paralizia • micutul are si o malformatie de cord •

Matei Andrei Paraschiv, copilul a cãrui nastere precipitatã, neasistatã de medic, i-a afectat starea generalã a sãnãtãtii pe termen lung, a fost astãzi transferat de la Maternitatea Spitalului de Urgentã Neamt la sectia Chirurgie Infantilã a Spitalului de copii „Sfînta Maria“ din Iasi. Micutul necesitã îngrijiri medicale speciale pentru a putea misca bratul stîng, care acum îi este paralizat. Aceasta este una dintre urmãrile manevrelor bruste si smucite de care a avut parte copilul cînd a venit pe lume. Speriate de faptul cã fãtul aflat în expulzie si rãmas blocat din cauza umerilor ar putea fi sugrumat si s-ar putea sufoca, asistenta Angela Puscasu si infirmiera Loredana Savin au recurs la mãsuri disperate menite sã salveze copilul - una s-a lãsat cu putere pe burta mamei ca sã o ajute sã împingã, iar cealaltã a tras cum a putut de trupul firav. ÃŽn consecintã, Matei Andrei a suferit o întindere la nivelul coloanei cervicale si o torsiune a unui nerv, ceea ce a provocat o parezã a bratului stîng, precum si o fisurã a gambei piciorului stîng.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Sorana Iftimia, sefa sectiei Nou-Nãscuti, din cadrul Maternitãtii Spitalului Judetean Neamt, pentru rezolvarea celor douã probleme majore de sãnãtate ale micutului va fi nevoie de ceva timp. Dacã osul fisurat se va prinde ceva mai usor, piciorul fiind imobilizat în ghips, monopareza de brat se va recupera în cîteva luni. Potrivit aceleiasi surse, copilul are si o malformatie de cord. „Se pare cã problema aceasta este geneticã, copilul mostenindu-l pe tatãl sãu. Cred cã este vorba despre o malformatie usoarã, atît timp cît copilul respirã bine si nu necesitã oxigen. Mai multe amãnunte despre aceastã problemã se vor putea sti dupã ce copilului îi va fi efectuatã o ecocardiografie. ÃŽn Neamt, însã, nu existã un astfel de aparat, asa cã respectiva investigatie medicalã se va face la clinica din Iasi“, a declarat doctor Sorana Iftimia, sefa sectiei Nou-Nãscuti a Spitalului Judetean Neamt.

Disfunctionalitãtile spitalului, riscul bolnavilor

Reamintim cã Matei Andrei Paraschiv s-a nãscut duminicã, 16 decembrie 2007, la Spitalul Judetean Neamt. S-a nãscut la 4.20, dupã aproximativ cinci ore de travaliu al Lenutei Paraschiv, mama de numai 20 de ani, aflatã la prima experientã de acest fel. Tînãra mamã s-a plîns cã a avut parte de un tratamentul nu tocmai uman din partea cadrelor medicale de la sala de nasteri. „Nu mai puteam de durere, nu mai putem nici sã respir, plîngeam si tipam ca în gurã de sarpe si nu le pãsa de mine. ÃŽmi spuneau sã nu mai fac gãlãgie, cã trezesc tot spitalul si cã le deranjez. ÃŽntr-un tîrziu, cînd au vãzut cã nu mai pot, abia atunci s-au uitat la mine“, a declarat Lenuta Paraschiv. Situatia s-a precipitat asa de tare, încît asistenta si infirmiera au actionat cît au putut de repede, ca sã salveze copilul. Presate de timp, acestea nu au mai apucat sã cheme medicul de gardã, Eliza Margine. „Am fãcut propria anchetã în acest caz si mi s-a spus cã în momentul cînd au vãzut cã degajarea umerilor este dificilã, au intrat în panicã si nu au mai avut timp sã se ducã la telefon sã cheme doctorita. Din tot ceea ce mi s-a explicat si ce s-a întîmplat este clar cã au fost aspecte care nu au decurs fiziologic. Pentru a nu se mai ajunge în astfel de situatii si pentru cã protocoalele noastre spun clar cã atunci cînd sînt anumite probleme trebuie musai chemat medicul, atît asistenta, cît si infirmiera au fost sanctionate, în sensul cã timp de trei luni nu vor mai lucra la sala de nasteri“, a precizat doctor Georgeta Vintea, sefa sectiei Obstetricã a Spitalului Judetean Neamt.
Acelasi medic a mai precizat cã sectia pe care o conduce se confruntã cu o crizã majorã de personal, motiv pentru care la sala de nastere nu se poate asigura turã dublã, asa cum ar fi normal.
Aceeasi asistentã lucreazã si la sala de nasteri, dar si la cea de operatie, ceea ce nu este normal. ÃŽn cursul anului trecut, au fost pensionate sase asistente din sectia Obstetricã, a cãror lipsã se simte foarte mult. Au fost fãcute alte angajãri, dar este vorba despre tinere asistente de medicinã generalã, care încã nu au deprins specificul sãlii de nastere. Si nici nu prea sînt ajutate de asistentele mai în vîrstã care, de teamã sã nu li se ia pîinea din mînã, nu le învatã nimic, pe principiul cã nici pe ele nu le-a ajutat nimeni si au furat meseria. Una peste alta, din „n“ motive, unul dintre acestea fiind salarizarea, în Maternitate, ca în atîtea alte sectii de spital, lucrurile nu merg bine, iar principiul „ei se fac cã ne plãtesc, noi ne facem cã muncim“ functioneazã din plin.

Articol afisat de 2347 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dede_for_ever la data 02.01.2008 13:18
SFATURI ALE PÃRINTELUI CLEOPA
Toate pãcatele sunt pãcate grele si toate pãcatele se numesc de marele Apostol Pavel "lucruri ale întunericului". Cã auzi ce zice: Lepãdati dar lucrurile întunericului. Apoi începe sã le numere: desfrânarea, lãcomia, betia, hula, necredinta... Tot pãcatul întunecã pe om, dar uciderea este un pãcat si împotriva Duhului Sfânt si strigãtor la cer, si poti sã spui acestui pãcat cum vrei. Cã ce este mai scump la fiecare vietate decât viata? Nu vezi mata cã si o furnicã si un tântar si o muscã, o jivinã cât de micã, ea vrea sã-si salveze viata. Fuge, aleargã, se pãzeste sã nu o omori. Dar omul, care-i chipul si asemãnarea lui Dumnezeu, cât de scumpã este viata lui înaintea Tatãlui ceresc?
Dacã ar fi omul fiarã, n-ar fi o pagubã mare, cã o fiarã este mult inferioarã omului, dar omul este chipul si asemãnarea lui Dumnezeu. De aceea cei ce fac avorturi distrug chipul lui Dumne
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective