Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fostul staret de la Bistrita a plecat la cele vesnice

• arhimandritul Ciprian Zaharia a fost rãpus de un infarct • înmormîntarea va începe astãzi, la ora 11, la mãnãstire • el a fost staret al asezãmîntului de cult vreme de aproape trei decenii •

Arhimandritul Ciprian Zaharia, în vîrstã de 77 de ani, staret al Mãnãstiri Bistrita pînã acum doi ani, a murit miercuri, 26 decembrie, în urma unui infarct miocardic. Se pare cã inima a fost ultima care a cedat din întreg organismul sãu chinit de mai bine de trei ani de necrutãtorul cancer. În cazul sãu, tumora malignã i-a afectat initial capul. Descoperitã tîrziu, aceasta nu a putut fi înlãturatã prin interventie chirurgicalã, asa cã trupul a luptat cît a putut cu boala. În timp, boala s-a generalizat, afectînd tot mai multe organe si sisteme din corpul vlãguit. De o bunã bucatã de vreme, arhimandritul Ciprian era atît de bolnav, încît nu se mai putea misca deloc din pat si necesita îngrijire permanentã 24 de ore din 24. Criza cardiacã fatalã a apãrut dintr-o datã, în asa scurt timp, încît nici medicii de la Serviciul Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare Neamt si nici aceia de la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Neamt nu au mai putut face nimic pentru a reporni inima.
Trupul neînsufletit al monahului a fost depus ieri la biserica cimitirului asezãmîntului monahal, urmînd ca astãzi sã fie depus chiar în mãnãstire. De altfel, astãzi, la ora 11, încep funeraliile arhimandritului Zaharia, la care vor fi prezenti Calinic Botosãneanul, Episcop vicar al Iasiului, Ioachim Bãcãuanul, episcop al Romanului, care a fost duhovnic al celui trecut la cele vesnice, Timotei Aioanei, exarh cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, stareti si preoti din toate mãnãstirile judetului, preoti de mir din întreg tinutul Neamtului, credinciosi din judet. Trupul arhimandritului Ciprian Zaharia va fi înmormîntat întru odihna vesnicã în cimitirul asezãmîntului monahal din satul Bistrita, comuna Alexandru cel Bun.
Originar din satul Boroaia, judetul Suceava, Ciprian Zaharia a intrat în viata monahalã la Mãnãstirea Secu, pe cînd avea doar 17 ani. A urmat apoi cursurile Seminarului Teologic de la Neamt, precum si pe acelea ale Institutului Teologic. Timp de 26 de ani, a fost staret al Mãnãstirii Bistrita, iar din 1990 a fost numit exarh al Neamtului, adicã inspector, de cãtre fostul Patriarh Teoctist. De altfel, arhimandritul era un apropiat al fostului Patriarh, lucru despre care a vorbit cu reporterii de la Monitorul la cîteva zile dupã moartea acestuia, în iulie anul acesta. „PF Patriarh Teoctist mi-a fost ca un tatã. L-am cunoscut de pe vremea cînd era Mitropolitul Moldovei. Dupã plecarea de la Mãnãstirea Bistrita, în 1940, a mai trecut pe la noi. A venit de multe ori pentru cã se simtea legat de plaiurile Bistritei, pentru cã la aceastã mãnãstire a fost cãlugãrit. ÃŽi plãcea sã te simtã cã depui suflet în ceea ce faci, în rînduielile bisericesti si sã nu depãsesti anumite limite“, spunea pãrintele Zaharia. Din cauza bolii care l-a afectat, din 2004, el a fost eliberat din functiile de conducere pe care le detinea, stãretia Mãnãstirii Bistrita fiind preluatã de pãrintele Toderitã Pavel.

Articol afisat de 2652 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective