Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 4 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un an confuz

Pentru România, aderarea la Uniunea Europeanã a însemnat drumul cel mai scurt cãtre o interminabilã crizã politicã internã. Nu suntem originali, înaintea noastrã, Polonia, Cehia sau Ungaria au cunoscut frãmîntãri interne odatã ce au intrat în UE. Explicatia e simplã: energiile politice, tinute în frîu în scopul „nobil“ al aderãrii, se descãtuseazã odatã ce obiectivul a fost îndeplinit. Parcã nicãieri însã criza politicã nu a fost atît de durã, cu simptome atît de severe: amînarea alegerilor europene din mai în noiembrie sau suspendarea presedintelui tãrii timp de o lunã.
Cei care sperau, la 1 ianuarie 2007, cã România va fi o „surprizã bunã“ pentru Uniunea Europeanã s-au înselat. România nu a fost o surprizã bunã, n-a fost însã nici una rea. Si asta pentru cã, din fericire, criza politicã internã nu a avut impact asupra actiunii europene a României. Ca stat membru, Bucurestiul ar fi putut sã strice cîteva dintre jocurile europene, dacã ar fi dorit, ar fi putut fi o a doua Polonie, care sã reclame sus si tare cã interesul national prevaleazã interesului european. Nu s-a întîmplat asa: în 2007, marele santier european a fost Tratatul de la Lisabona; România s-a situat printre tãrile care nu au pus probleme încheierii tratatului, neemitînd pretentii greu de satisfãcut, cum s-a întîmplat cu state ca Marea Britanie, Italia sau, încã o datã, Polonia.
Dacã nu a stricat jocurile, România nici nu le-a fãcut. La începutul anului, Bucurestiul îsi exprima dorinta de a juca un rol important în politica de vecinãtate a Uniunii Europene, rolul a fost unul minor. Dosarul Mãrii Negre, o prioritate a politicii externe românesti, pare uitat în sertare, iar relatiile cu vecinii de la Est sînt reci sau foarte reci. Cu Ucraina ne judecãm la Haga, cu Moldova am ajuns la faza expulzãrilor de diplomati, în timp ce în Balcanii de Vest initiativele românesti nu conteazã (dacã vã mai amintiti, pe la mijlocul lui 2006 se vorbea despre un „plan românesc“ pentru Kosovo...).
Gradul de europenitate a României a fost mãsurat si de alegerile de la sfîrsitul lui noiembrie. Privite din Europa, rezultatele alegerilor aratã o tarã normalã: partidele populiste au ratat intrarea în Parlamentul European, în Legislativul de la Strasbourg mergînd doar reprezentantii curentelor traditionale: populari, socialisti si liberali. Observatorii atenti stiu însã cã ideologiile nu reprezintã punctul forte al formatiunilor politice din România, o tarã unde un partid îsi poate schimba doctrina în functie de interesele conjuncturale.
Cît despre modul în care a pãtruns Europa în România, si aici bilantul este cu plusuri si minusuri. Marile dezbateri europene (Kosovo, tratatul institutional, relatia cu SUA, China, India sau Rusia) tin în continuare de resortul mediilor academice si nu prezintã interes pentru presã. Existã însã discutii despre „Europa de zi cu zi“, pornite de la exemple concrete: taxa auto, formularul E 112 privind asigurarile de sãnãtate sau cazul Mailat, care a dat nastere unei aprinse dezbateri despre minoritãti si dreptul la liberã circulatie. Altfel spus, reflexele europene existã, ele trebuie doar întãrite.

Articol afisat de 1469 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Luca NICULESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Mos_Tautu la data 03.01.2008 20:43
"Epoca Basescu. Integrarea si dezintegrarea Romaniei"
este a doua productie editoriala a Institutului PRO, dintr-un proiect multi-anual intitulat "Romania politica". Lucrarea, aparuta in mai 2007 la Editura PROIECT, a fost coordonata de profesorul Bogdan Teodorescu, presedinte al Fundatiei PRO, si Dan Sultanescu, director executiv al Institutului PRO. La redactarea cartii au contribuit, pe langa cei susmentionati, Petru Berteanu, Dana Curciu-Sultanescu, Arthur Suciu, Leonard Sultanescu, Andrei Siperco, Andrei Miroiu, Adrian Constantin, Mihai Cocuti, Remus Stefureac, Cristian Socol, Aura Gabriela Socol, Simona Soare si Oana Bosoi, majoritatea cercetatori sau colaboratori ai Institutului PRO.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective