Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

BUBELE BULIBASEI

• Octavian Stãnescu, bulibasa din Roznov, a fãcut obiectul a douã dosare penale • în ambele solutia a fost NUP - neînceperea urmãririi penale • rude apropiate bulibasei au avut, de asemenea, probleme cu legea • fiul sãu a fost cercetat pentru tîlhãrie, iar fratele si nepotul pentru ultraj contra bunelor moravuri si distrugere • în multe din infractiunile comise la Roznov autorii sînt persoane ce apartin etniei rome •

Octavian Stãnescu, bulibasa tiganilor roznoveni, a avut probleme cu legea anul trecut. Si nu numai el. Fiul sãu a fost cercetat pentru tîlhãrie, iar fratele si nepotul pentru distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si port ilegal de arme albe. De altfel, cetãtenii de etnie rromã se numãrã printre cei care comit infractiuni cu violentã, în orasul Roznov. Cel putin asa aratã statisticile oamenilor legii. Recent, bulibasa a fost cercetat într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infractiunilor de înselãciune si uz de fals. Ancheta a fost finalizatã cu neînceperea urmãririi penale, întrucît faptele comise de el au fost prescrise. Un alt dosar penal cu care s-a pricopsit bulibasa Octavian Stãnescu s-a aflat în lucru la Serviciul de investigare a fraudelor economice. Conform celor precizate de Biroul de presã al IJP Neamt, bulibasa a fost cercetat în legãturã cu emiterea unui bilet la ordin, solutia datã fiind tot de neîncepere a urmãririi penale. Fiul bulibasei, Mircea, a fãcut obiectul unei anchete în care a fost cercetat pentru tîlhãrie. Fratele si nepotul bulibasei, Istrate si Octavian Stãnescu, au fost trimisi în judecatã pentru comiterea infractiunilor de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si port ilegal de arme albe. Cei doi au fost implicati în cursul anului 2006 într-un scandal de pominã care a avut loc la discoteca din oras.
Am încercat sã luãm legãtura si cu bulibasa Octavian Stãnescu, sau „Octav“, cum îi mai spun supusii, însã fãrã succes. L-am sunat de mai multe ori pe celular, însã nu a rãspuns. Redactia i-a trimis si un SMS în care i-am comunicat cã ziarul „Monitorul“ doreste sã obtinã de la el o declaratie. Nici dupã acest mesaj, Octavian Stãnescu nu a dorit sã rãspundã la telefon. Am fi dorit sã obtinem un punct de vedere oficial din partea sa, vizavi de dosarele penale în care a fost cercetat. De asemenea, ca lider al romilor din orasul Roznov, ar fi fost binevenitã o pãrere privind aspecte legate de membrii comunitãtii pe care o pãstoreste. Faptul cã o parte dintre romii din Roznov nu-si vãd de treabã, o demonstreazã si statisticile politistilor. Astfel, din cele 60 de infractiuni înregistrate pînã în decembrie anul trecut în orasul Roznov, 12 au fost comise de cetãteni de etnie romã. Si este vorba de furturi, tîlhãrii, ultraj contra bunelor moravuri.

„Nu vorbim de romi care trãiesc în limitele legii, îsi plãtesc impozitele si încearcã sã-si educe copii“

De altfel, politistii roznoveni au tras un semnal de alarmã si au comunicat autoritãtilor locale situatia în ceea ce priveste faptele comise de membrii acestei etnii. „Nu putem pretinde cã aceastã coexistentã a unor grupuri etnice diferite este întotdeauna pasnicã, fãrã probleme. Mai curînd trebuie avutã în vedere dezvoltarea unui proces de naturã a preveni violenta, care nu poate fi abordatã decît prin mãsuri complexe ce trebuie sã implice toate autoritãtile competente. Si ne referim la primãrie, consilieri, cadre didactice, pãrinti, structuri de ordine publicã. Realitatea ne demonstreazã cã faptele cu violentã se initiazã pe fondul consumului exagerat de alcool, a lipsei de educatie si a nescolarizãrii. Si ponderea în comiterea faptelor cu violentã o detin cetãtenii de etnie romã. Aici nu vorbim de romi care trãiesc în limitele legii, îsi plãtesc impozitele si încearcã sã-si educe copii. Discutãm de acea categorie de cetãteni rromi, în general tineri care, contrar traditiei, nu mai ascultã de bulibasa lor si care considerã cã au dreptul sã încalce legile si sã comitã infractiuni cu un mare grad de pericol social“, a declarat subcomisarul Constantin Nechita, seful Politiei Roznov.

„Romii nescolarizati sînt cei care creeazã probleme“

La o populatie de aproximativ 8000 de persoane, cîteva sute fac parte din etnia romilor. Cifra nu este cunoscutã cu exactitate, întrucît foarte multi tigani, la ultimul recensãmînt, nu au recunoscut apartenenta la etnie. Dacã politistii stiu cã în Roznov trãiesc 450 de tigani, autoritãtile locale avanseazã o cifrã de 360. Primarul Constantin Ciubotaru spune cã cei mai multi dintre ei nu au o ocupatie stabilã si trãiesc din venitul minim garantat. Nu mai putin de 140 de tigani încaseazã, lunar, acest venit minim de la primãrie.
„Am încercat, prin Legea 76, sã facem angajãri. Am avut la dispozitie 7 locuri pentru muncitori necalificati si au fost ocupate doar 3. Nu s-au înghesuit prea tare. Ca principalã sursã de venit este aceastã sumã pe care o primesc de la primãrie, plus alocatiile copiilor. Sînt si care au afaceri sau care muncesc. ÃŽn general, se poate spune cã romii din Roznov sînt pasnici. Doar un segment nu intrã aici, reprezentat de cei care se cred zmei. Este vorba, în special, de cei care dupã 1990 au renuntat la scoalã. Este bine totusi cã existã interes din partea lor de a învãta. La Roznov, am avut un proiect în acest sens. Au participat la acest proiect 40 de romi care au învãtat, printre altele, sã completeze facturile fiscale“, a declarat primarul Ionel Ciubotaru.

Articol afisat de 2264 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective