Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

2007 - anul aterizãrii într-o nouã „zonã gri“

Un om politic de vîrf din România spunea odatã cã tot ceea ce i se întîmplã bun acestei tãri vine tîrziu si la presiune externã. Asa si cu aderarea la Uniunea Europeanã. România s-a vãzut intratã în familie la doi ani si jumãtate dupã aderarea fostelor tãri comuniste din Europa Centralã si a republicilor baltice, cu o fractiune de secundã înainte de ferecarea usilor, nu se stie pentru cît timp. Si a reusit sã-si atingã obiectivul în urma presiunilor adesea infernale pe care autoritãtile de la Bruxelles le-au fãcut asupra clasei politice de la Bucuresti. Cîtiva dintre tehnicienii care au dus greul negocierilor de aderare spun si azi povesti de-a dreptul incredibile despre rezistenta acerbã la reforme din interiorul zonei politice. Tot ei stiu si cum au fost convinsi baronii centrali si locali sã accepte totusi introducerea mãsurilor de transparentã, concurentã si reformare a justitiei: adesea prin pumni bãtuti în masã, de prea multe ori cu promisiunea unor compensatii ulterioare, sub diferite forme. Aceiasi tehnicieni povestesc si despre felul în care Bruxelles-ul întelegea sã tinã mereu România în prizã. „Cînd bulgarii erau chemati la evaluãri si raportau atingerea unor obiective erau felicitati, dupã care li se cerea sã treacã urgent la urmãtoarele mãsuri. Cînd noi explicam ce am realizat, ni se rãspundea: „Foarte bine, trimitem o echipã sã verificãm“, spune un diplomat român.
Adevãrul este cã, de 17 ani, România s-a aflat în situatia de a urmãri o „foaie de parcurs“ fabricatã în Occident. Si tocmai pentru cã provenea de acolo, populatia i-a acordat încredere, iar politicienii nu au avut prea mult spatiu de manevrã. Dorinta românilor de a se vedea iesiti din „zona gri“ si racordati la spatiul occidental al bunãstãrii a fost atît de mare, încît nici o politicã în contra acestui curent nu putea avea sorti de izbîndã decît cel mult partial si pe termen scurt. România si-a întãrit institutiile democratice si a legiferat noi si noi libertãti pentru a putea fi admisã mai întîi în Consiliul Europei si mai apoi în rîndul tãrilor candidate la NATO si Uniunea Europeanã. A trebuit sã-si reformeze structurile de apãrare si sigurantã nationalã pentru a îndeplini standardele Aliantei Nord-Atlantice. A fost obligatã sã-si deschidã economia, sã introducã regulile concurentei si transparentei si sã reformeze justitia, pentru a putea adera la Uniunea Europeanã. Cît de profunde au fost aceste reforme este greu de spus acum. Cert este doar cã, la 1 ianuarie 2007, cerul Bucurestiului a fost luminat de cel mai fastuos foc de artificii vãzut vreodatã pe aici. Românii au sãrbãtorit aderarea la Uniunea Europeanã dupã ce, în noiembrie 2003, vizita presedintelui George Bush, care a încununat invitarea României în NATO, fusese marcatã de aparitia curcubeului, ceva cu totul neobisnuit la sfîrsitul toamnei. Dar nu e cazul sã ne încredem prea mult în semne. Cel putin dacã privim la noua realitate în care România a intrat dupã 1 ianuarie 2007. Reducerea simtitoare a presiunii din exterior („nu ne pot da afarã din UE“ - este expresia favoritã a multor politicieni) a dat frîu liber manifestãrii plenare a unor moravuri politice tinute cît de cît în frîu pînã prin 2006. De ochii controlorilor de la Bruxelles, evident.

Nuantele populismului

„Conflictele înghetate“ din sfera politicã au izbucnit la suprafatã cu o energie impresionantã si debordînd de populism. Populismului moral de la Cotroceni (presedintele îi acuzã pe toti cei care nu sînt de partea sa de coruptie si ticãlosie) i se opune populismul economico-financiar de la Palatul Victoria. Cresterile de pensii si de salarii nesustinute de realitãti economice si încurajarea nesãbuitã a consumului intern pun deja în pericol stabilitatea economicã din anii ce vin, apreciazã analistii de specialitate. Oarecum împotriva celor douã mari populisme se ridicã populismul fotbalistico-religios al lui Gigi Becali. Si toate acestea la un loc pun în umbrã populismul unei stîngi care încã nu se regãseste, dar care aruncã tot mai multe ocheade spre populismul de rangã tip Vanghelie. Pe acest teren s-au consumat, din pãcate, marile confruntãri politice ale anului 2007. România a fost lãsatã sã se descurce cu banii trimisi acasã de emigranti, cu afacerile imobiliare si cu locurile de muncã dezvoltate de investitorii strãini, care au simtit atractia terenului gol.
Fãrã presiune externã, clasa politicã din România nu s-a dovedit capabilã sã producã un nou set de prioritãti nationale, un proiect menit sã descãtuseze energii si sã stimuleze dezbateri. Un proiect care, spre deosebire de tot ce s-a întîmplat în ultimii 17 ani, trebuia sã vinã din interior, si nu din afarã.
Obiectivele si interesele României în Uniunea Europeanã nu au fost formulate cu claritate. România vãdeste deocamdatã mentalitate de asistat - sperã sã primeascã ceva din fondurile europene, asteaptã investitii strãine - care vin în mod oarecum natural -, dar este departe de marile dezbateri europene. Practic, din cauza lipsei lor de viziune, liderii politici care se laudã azi cã au scos tara din „zona gri“ dintre spatiul euroatlantic si cel ex-sovietic n-au fãcut decît sã o plaseze într-o nouã „zonã gri“. Aceea a participãrii marginale la dezbaterea marilor teme europene si de participare slabã în marea competitie a globalizãrii.

România, intratã pe jumãtate în secolul XXI

ÃŽntr-un clasament al contributiei natiunilor la globalizare, realizat de revista „Foreign Policy“, România ocupã locul 36 din 72 de tãri luate în calcul. O pozitie de mijloc, favorizatã însã de transferurile financiare ale românilor care lucreazã în afara granitelor si de deschiderea economiei ca urmare a aderãrii la Uniunea Europeanã. România este însã trasã în jos de calitatea si gradul de securizare a serviciilor de Internet, precum si de capitolul transferuri guvernamentale. Sã recunoastem, indicatorii oferã o bunã imagine asupra realitãtilor românesti. O jumãtate din tarã - cea din mediul rural - este slab cuplatã la Internet sau pur si simplu se aflã în afara retelei. Implicarea guvernamentalã în modernizarea infrastructurii este si ea mult redusã, cel putin în comparatie cu statele europene. Notele slabe de la acest capitol nu fac decît sã reflecte discrepantele uriase dintre mediul urban si cel rural, ineficienta administratiei, capacitatea scãzutã de absorbtie a fondurilor comunitare si angajamentul neconvingãtor pentru descentralizare. Cu o jumãtate din populatie neintratã încã în secolul XXI si cu o infrastructurã învechitã, România nu are cum sã-si sporeascã participarea la fenomenul globalizãrii.
Si încã un amãnunt semnificativ: circa 70% dintre schimburile comerciale ale României se efectueazã cu Uniunea Europeanã. Pînã la aderare, acesta era, desigur, un avantaj - sau mãcar un argument de ordin statistic pentru compatibilitatea economiilor. Dupã 1 ianuarie 2007, lucrurile încep sã se schimbe. Important devine restul de 30 de procente, cu care România iese în lumea largã - o cifrã care aratã contributia modestã la participarea Europei în competitia globalã. De aici ar putea sã porneascã un proiect al României de dupã atingerea marelui obiectiv euroatlantic al tranzitiei. Întrebarea este, însã, cine poate începe un asemenea proiect.

P.S.: Intertitlurile apartin redactiei „Monitorul“

Articol afisat de 1452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ovidiu NAHOI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Samson Alecu la data 08.01.2008 06:01
Cronica optimistului
Se spune ca optimistii traiesc mai mult.Optimistii nativi nu au nevoie de succese sau de adevar pentru a rade.
Iata,afirmi fara dovezi ca Basescu invrajbeste,si pe cine,pe ziaristi,oamenii care sunt destul de profesionisti pentru a nu putea fi manipulati.
Dar autorul strecoara si un adevar pe jumatate:Basescu este antisistem,dar nu spune care sistem.Ii spun eu.Contra celui oligarhic.
Ca orice optimist dusmanii lui sunt rai iar Basescu nu putea sa aiba in cei trei ani decat un bilant rau.
Sigur a trecut peste actiunile sale de schimbare a sistemului politic oligarhic:PRM divizat cu PNG nu mai intra in parlament,in PSD se bat ca nebunii,PNL plateste pentru ca si-a incalcat doctrina si onestitatea si a trebuit sa se divida,PC agonizeaza iar si temutul UDMR divizat este in pericol.
Acestea dupa autorul articolului sunt lucruri rele,la fel ca si construirea unui pol de dreapta onest si in devenire pol conducator al Romaniei in viitor.
In justitie fara Basescu si azi am fi o tara ocupata de politicieni oligarhi,azi se plimba insa pe la DNA.
Se uita problemele lansate de Basescu pe plan extern de la problema Marii Negre la aderenta la axe puternice ale lumii contemporane,la politica ferma fata de Basarabia,Transnistria.
Din cauza ochelarilor se poate afirma ca UE se uita la noi ca la gradina zoologica,din contra bucuria grupului popular si chiar socialist de a ne asimila
Ad�ugat de dede_for_ever la data 08.01.2008 06:57
Romania anului 2008.
Ne aflam la inceputul a celui de-al patrulea an de guvernare de dreapta. Am privit, am citit sau am ascultat bilanturile actualei Puteri. Performante economice de invidiat,cel mai bun an de crestere economica din istoria Romaniei Populatia simte binefacerile guvernarii, sunt doar cateva mostre de declaratii, evident rupte de realitate, ale premierului Tariceanu, ministrului Vosganian, sau a cine stie carui demnitar. Anuntul Institutului National de Statistica este insa clar si fara echivoc: la 1.000 de persoane care muncesc avem 1.223 persoane inactive si in somaj! Raportul intitulatde dependenta economica este unul alarmant, care nu pare a justifica marile realizari economice ale cabinetelor Tariceanu. Cifrele sunt si mai ingrijoratoare in mediul urban, unde doi romani care muncesc tin in spatele lor trei pensionari, someri sau copii. Concret, in al treilea trimestru al anului 2007, populatia ocupata a Romaniei era de 9.691.000 persoane, iar numarul
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective