Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

3 zile pentru bãtrîneti tihnite

• termenul de alegere a unui fond privat de pensii este 17 ianuarie • cine nu se încadreazã în termen va fi repartizat de computer la una din firmele de asigurãri care opereazã în tarã • transferul la o altã firmã în primii doi ani atrage penalitãti • numai salariatii pînã în 35 de ani trebuie sã adere obligatoriu • înscrierea este facultativã pentru salariatii de pînã la 45 de ani • la 1 ianuarie 2008, în Neamt, erau 27.731 de salariati sub 35 de ani, iar în segmentul de vîrstã 35-45 de ani erau 22.894 •


Nemtenii care au serviciu mai au la dispozitie doar trei zile pentru alegerea unei firme cu care sã-si asigure bãtrînetile. Conform normelor în vigoare, campania de aderare la un fond privat de pensii a avut ca termen de desfãsurare 4 luni, de pe 17 septembrie 2007, pînã pe 17 ianuarie 2008. Pentru pensia privatã obligatorie, care îi are în vedere pe salariatii care au cel mult 35 de ani, ultima zi de aderare este 17 ianuarie 2008. Cei care nu se decid pînã joi, nu-si vor mai putea alege un fond de pensii anume, ci vor fi repartizati de cãtre calculator la una din cele 18 firme autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Iar persoanele nemultumite de firma la care au fost repartizate nu prea mai pot face mare lucru, deoarece, în cazul în care vor sã se transfere la un alt fond, vor suporta penalitãti.

Pensia, pe... piloni

În acest moment sînt trei sisteme alternative de pensie: pilonul I, II si III. Pilonul I este actualul sistem de stat de pensii la care contributia fiecãrui salariat pînã în anul 2008 a fost de 9,5% din salariul lunar. Pentru cei care se vor înscrie la pensiile private obligatorii sau facultative contributia va scãdea continuu timp de cîtiva ani, pînã ce la stat va rãmîne numai 3,5%. Restul va trece la fondurile private, iar la momentul pensionãrii titularii vor beneficia de pensia de la stat, plus cea privatã, care poate fi mai micã sau mai mare, în functie de abilitatea cu care administratorul a investit banii. Practic, la pilonul I vor rãmîne cei peste 45 de ani care nu au dorit sã-si facã pensie facultativã si aceia de peste 52 de ani, care nu au mai fost primiti de asiguratori, deoarece nu mai pot prinde în cîmpul muncii perioada minimã de cotizare. Pilonul II este format de cei pînã în 35 de ani care au avut obligatia de a adera la un fond privat de pensii si de cei pînã în 45 de ani care au dorit sã facã acest lucru. Din contributia de la stat se va lua 2% care va pleca la fondurile private, iar pînã în anul 2016 procentul va creste anual cu 0,5, pînã la cel mult 6%.
Pilonul III are în vedere numai contributii voluntare, de cel mult 15% din venitul brut lunar. Procentul poate fi format din contributia angajatului si a patronului, avînd marele avantaj cã este deductibilã fiscal pînã la limita de cel mult 200 de euro pe an.
În final, cel care opteazã pentru toate cele trei sisteme va beneficia, la bãtrînete, de banii de la stat, de cei din pensia privatã obligatorie sau facultativã, precum si cea din contributia voluntarã, pilonul III. Conform datelor oficiale, pînã la începtul acestui an, circa 3,18 milioane de români optaserã pentru unul din asiguratorii prezenti pe piatã, iar cifra reprezintã aproximativ 75% din salariatii de pînã la 45 de ani.

„Recomand celor care încã nu au ales fondul sã facã acest lucru“

„La nivel judetean, nu se poate estima cîti salariati si-au ales fondul de pensii, deoarece raportãrile sînt fãcute la Casa Nationalã de Pensii de cãtre fiecare din asiguratori. Ulterior se verificã dacã aderentii sînt salariati, precum si posibilitatea ca sã se fi înscris la mai multe fonduri, în cazul pensiilor obligatorii. La 1 ianuarie 2008, în Neamt erau 27.731 de salariati sub 35 de ani, iar în segmentul de vîrstã 35-45 de ani erau 22.894 de salariati. Recomand celor care încã nu au ales individual fondul de pensii sã facã acest lucru în cele cîteva zile care au mai rãmas“, a declarat Cezar Aanegroae, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Neamt. Cert este faptul cã alegerea unui anume fond este de dorit eventualitãtii de a rãmîne la stat, deoarece prin abilitatea de plasare si înmultire a banilor, fondurile private pot oferi pensii mai mari. Pe de altã parte, nimeni nu garantezã investitia eficientã, astfel încît poti primi exact cît ai investit, minus comisioanele aferente.

Sanctiuni pentru cei care nu atrag destui aderenti

Este lesne de înteles cã la un moment dat nu vor mai exista toti cei 18 asiguratori, cei mai mici urmînd a fi „înghititi“ de cei mai puternici. ÃŽn altã ordine de idei cei 18 trebuie sã respecte anumite conditii impuse de CSSPP. Fiecare fond trebuie sã aibã cel putin 50.000 de participanti în primii 3 ani de functionare, în caz contrar retrãgîndu-li-se autorizatia de functionare. ÃŽn aceastã situatie, participantii vor fi transferati la oricare alt fond, fãrã costuri suplimentare. ÃŽn cazul în care din proprie initiativã se schimbã fondul, salariatul care face aceastã miscare în termen de 2 ani de la aderare va trebui sã suporte o penalizare de transfer, de cel mult 5%. CSSPP va stabili o ratã de rentabilitate pentru fiecare fond, iar dacã nu o atinge în decurs de un an, se poate retrage autorizatia de functionare a fondului respectiv. Si în acest caz, participantii vor fi înstiintati si vor trece la un alt fond.
Ca date statistice publicate de CNPAS, cele mai multe adeziuni a atras ING cu 33,54% din participanti (peste un milion de adeziuni), urmat de Allianz Tiriac - cu 25,13%, Generali are 9,5%, Aviva - circa 7,7%, iar putin peste 6% au ales Interamerican si AIG. BCR are 3%, BRD 2,43%, BT Aegon 3%, iar Omniasig 1,54%. Restul, adicã AGR2, Banc Post, KD, Marfin, MKB, OTP, Prima Pensie si Zepter încã nu au atins pragul de 1%.

Articol afisat de 2126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective