Un medic romascan recomandã alimente în functie de grupa sanguinã
• doctorita Gabriela Popovici considerã, pe baza unor teste stiintifice, cã alimentatia poate duce la prevenirea unor boli Medicul sef al Sectiei pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgentã Roman a asociat medicatia bolnavilor cu afectiuni pulmonare cu un regim alimentar în functie de grupele de sînge. Astfel, doctorul pneumoftiziolog le recomandã pacientilor, la externare, evitarea alimentelor interzise, în functie de grupa sanguinã a fiecãruia. Pentru a face astfel de recomandãri, doctor Gabriela Popovici a studiat alimentatia adecvatã celor patru grupe sanguine, elaboratã de un nutritionist american, experimentînd apoi metoda pe propria-i persoanã. „S-a constatat o crestere a bolnavilor cu astm bronsic, a rinitelor alergice si sînt certe implicatiile factorilor de mediu în producerea bolii. Printre factorii favorizanti se numãrã frigul, noxele de la locul de muncã si din mediul familial, dar si alimente care întretin alergiile. Am plecat de la alimentatia legatã pe grupele de sînge, recomandînd si pacientilor sã scoatã din consum produsele interzise. Astmul bronsic are o perioadã mare de latentã, urmat de crize, ori interesul nostru, ca specialisti, este sã prelungim cît de mult aceste perioade de latentã. Criza poate sã aparã chiar dacã bolnavul respectã medicatia prescrisã si se fereste de alergeni“, a declarat doctor Gabriela Popovici. Aceasta a mai precizat cã studiile nutritionistilor au dovedit faptul cã între sînge si alimente existã o strînsã legãturã, realizîndu-se o reactie chimicã ce face parte din mostenirea geneticã. Dupã ce sînt digerate, alimentele trec din stomac în intestin, unde are loc absorbtia lor în sînge. Sîngele transportã substantele nutritive la restul organelor. Cînd alimentele sînt absorbite de sînge are loc o reactie chimicã. „ÃŽn alimente existã niste substante numite lectine, un soi de proteine cu proprietãti de aglutinare care afecteazã sîngele, pe cele patru grupe. Sîngele te apãrã de infectii, de microbi, creînd imunitate organismului. Or, lectinele din alimente care intrã în reactie cu grupele de sînge afecteazã anumite organe. De exemplu, în urma acestor reactii se acoperã mucoasa digestivã si nu mai are loc digestia, apãrînd balonãrile, retentia de apã, simptome pe care nu ti le explici. Asta pentru cã analizele sînt bune. Toate aceste reactii sînt testate stiintific, dovedite microscopic. De exemplu, la grupa de sînge pe care o am, conopida îmi produce balonãri, cum am scos-o din alimentatie, problemele au dispãrut“, a precizat medicul sef al Sectiei pneumologie, Gabriela Popovici.
|