Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta sîngereazã de moarte

Ambulanta sîngereazã de moarte

• Serviciul de Ambulantã Neamt se confruntã cu o crizã acutã de medici, detinînd mai putin de o treime din necesar • ar trebui 34 de medici, dar sînt doar 10 • la substatiile Bicaz si Ceahlãu lucreazã numai asistenti, iar cea de la Tîrgu Neamt are medic numai în week-end, pentru cã singurul existent îsi face rezidentiatul • din acest motiv, de luna viitoare, la urgentele de peste zi si la transferurile interclinice nu se vor putea prezenta medici •

Serviciul Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt este la un pas de colaps, criza acutã de personal cu care se confruntã fãcînd aproape imposibilã desfãsurarea activitãtii de urgentã în prespital. ÃŽn cele cinci substatii ale Ambulantei nemtene lucreazã doar zece medici, fatã de 34, cîti ar fi necesari, deoarece conditiile de muncã extrem de dificile si responsabilitatea enormã, „rãsplãtite“ cu o salarizare mizerã, au transformat aceastã institutie într-una deloc atractivã ca slujbã, de care toatã lumea fuge. Drept dovadã, în substatia de la Bicaz si Ceahlãu nu existã nici un medic, iar la cea de la Tîrgu Neamt, este numai unul care, fãcîndu-si rezidentiatul, se aflã la serviciu numai vinerea, sîmbãta si duminica, iar în rest este la cursuri, la Bucuresti.
ÃŽn cele mai mari dintre substatii, respectiv, Piatra Neamt si Roman, lucrurile par sã stea ceva mai bine. Dar numai pe hîrtie! ÃŽn realitate, cei cinci medici existenti la substatia din Piatra Neamt sînt alergati în toate directiile 24 de ore din 24, sapte zile din sapte ale sãptãmînii, pentru a putea acoperi pe cît se poate numãrul mare de urgente de grad 0 si 1, precum si transferurile interclinice, adicã transportul pacientilor grav de la Spitalul Judetean Neamt la clinicile universitare din tarã. ÃŽnsã, conform normativelor în vigoare, doi dintre acestia încalcã legea flagrant - doctor Letitia Damoc (foto), managerul SJA Neamt, care, nu are voie sã desfãsoare activitate medicalã si doctor Carmen Drãgan, director medical, cãruia îi este permis sã facã doar gãrzi, adicã sã lucreze doar pe timp de noapte. La substatia Roman, în momentul de fatã lucreazã patru medici, dar în curînd vor rãmîne numai trei care sã activeze în regim de urgentã, pentru cã unul dintre acestia, cu 20 de ani vechime în muncã la Ambulantã, suferã de o gravã afectiune cardiacã si necesitã efectuarea unei interventii pe cord. „ÃŽn consecintã, de la 1 februarie, o parte dintre urgentele de grad 0 si 1 din timpul zilei nu vor mai putea fi deservite de cãtre medici, deoarece, întocmind graficele de lucru conform cerintelor Ministerului Sãnãtãtii, vor fi zile în care cei care au dreptul sã lucreze vor fi liberi, ori vor fi de gardã pe timp de noapte. De la aceeasi datã, transferurile interclinice ale pacientilor se vor face, de asemenea, fãrã medic. Va trebui sã înstiintãm conducerile spitalelor despre aceastã situatie. Situtia criticã legatã de deficitul de personal din unitatea nostrã am discutat-o în nenumãrate rînduri cu toate forurile în drept de pe plan local si central. Toatã lumea mi-a spus sã gãsesc solutii. Am recurs la tot felul de artificii pentru a putea sã ne descurcãm si pentru a putea sã asigurãm activitatea de urgentã în prespital, astfel încît bolnavii sã nu aibã de suferit. Dar ce e drept, rezolvarea trebuie sã vinã de la Ministerul Sãnãtãtii, care sã schimbe sistemul de salarizare al medicilor de la Ambulantã, pentru a-i putea atrage pe cei care ar dori sã lucreze aici, dar nu au motivatie financiarã. Dovada în acest sens s-a vãzut în cursul anului trecut, cînd în iulie si octombrie au fost scoase la concurs cîte 18 posturi de medic si nu s-a prezentat nimeni. Mai grav este cã, total dezamãgiti de felul cum sîntem tratati, mai bine de jumãtate dintre medicii existenti în institutia noastrã si-au anuntat intentia plecãrii“, a declarat doctor Letitia Damoc, manager al SJA Neamt. Deficit de personal existã si la nivelul asistentilor medicali si al conducãtorilor auto, conducerea unitãtii a solicitat ministerului de resort aprobarea pentru scoaterea la concurs a 25 de posturi pentru cadre sanitare medii si 44 pentru soferi, argumentînd necesitatea acestora. Pentru aceste posturi, Bucurestiul nu si-a dat încã acordul.

Sase autosanitare performante pentru 500.000 de nemteni

În cazul în care în zona deservitã de substatiile Bicaz sau Ceahlãu apare o urgentã maximã, medicii de la Piatra Neamt merg în întîmpinarea echipajului care preia victima de la spitalele din cele douã localitãti, pentru a-i acorda asistentã performantã pe timpul transportului, asa cum prevãd legile în vigoare. Pe de altã parte, tot normativele în vigoare stipuleazã cã la urgentele de grad 0 si 1 trebuie sã meargã ambulante de tip C si B, dotate performant.
Numai cã SJA Neamt, care deserveste o populatie de circa 500.000 de locuitori, are în parcul sãu auto doar sase autosanitare de urgentã, performante - douã de tip C si patru de tip B, pentru cã, în opinia Ministerului Sãnãtãtii, deocamdatã, astea sînt suficiente unui judet ca al nostru. Existã, ce e drept, promisiunea cã pînã la sfîrsitul acestui an vor mai veni încã 11. Dar si asa, tot insuficiente sînt, deoarece, dupã normele elaborate de ministerul de resort, ar trebui ca la Piatra Neamt sã existe sase astfel de masini, la Roman - 5, la Tîrgu Neamt - 3, la Bicaz -2, iar la Ceahlãu - una.
Pentru a contrabalansa acest deficit de autosanitare care sã poatã face fatã solicitãrilor, conducerea Ambulantei Neamt a decis utilarea autosanitarelor Fiat Ducato cu aparaturã de urgentã pe care a cumpãrat-o din fonduri proprii. Ca si cum asta nu ar fi suficient si ar avea vreo legãturã cu competenta medicilor sau cu calitatea actului medical în sine, medicii care merg la solicitare cu o masinã mai putin performantã nu au voie sã utilizeze anumite medicamente. Iar asistentii medicali, oameni cu experientã profesionalã îndelungatã si cu nenumãrate cursuri de prefectionare, nu au voie sã administreze pacientului nici mãcar vitamine sau banalul calciu.
Dincolo de faptul cã parcul auto al Ambulantei nemtene este subdimensionat, fiind alcãtuit în mare parte din autosanitare de tip Dacia care nu respectã standardele nici mãcar pentru ambulante destinate transportului neasistat, unitatea nu dispune nici de garaje. Asta determinã uzarea mai rapidã a masinilor care sînt expuse la intemperii, iar pe timpul sezonului rece determinã întîrzieri la plecarea din statie, deoarece motorul porneste greu. Din cauza inexistentei garajelor si spatiilor corespunzãtoare, SJA Neamt nu poate depozita trusele si aparatura medicalã pe autosanitare, pentru cã la temperaturi prea scãzute sau prea ridicate, acestea se deterioreazã.
Ambulanta nu dispune de spatii destinate spãlãrii si igienizãrii autosanitarelor, a aparaturii medicale si a dispozitivelor din dotare, iar depozitarea materialelor sanitare utilizate, care prezintã risc biologic si a buteliilor de oxigen, se face în conditii improprii. Pentru rezolvarea acestor probleme, angajatii Ambulantei Neamt si-au pus nãdejdea în autoritãtile locale care de fapt, conform legii, ar trebui sã se implice în finantarea anumitor capitole ale acestei institutii.

Articol afisat de 2780 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective