Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Chiliuta“ din Ceahlãu

„Chiliuta“ din Ceahlãu

• casa de oaspeti Panaghia, ridicatã în apropiere de cabana Dochia de Mitropolia Moldovei stîrneste iar îngrijorare • Patriarhul Daniel a fost invitat de ministrul Korodi Attila la o întîlnire, pe 22 ianuarie • oficialul guvernamental spune de o posibilã verificare urmatã de sanctiuni severe la adresa României din partea Uniunii Europene • dacã se dovedeste cã s-a construit ilegal •

Cea mai înaltã „instantã“ cu rol în protectia mediului din România s-a sesizat vizavi de constructiile ridicate în zona de arie protejatã din masivul Ceahlãu de cãtre Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Ministrul Mediului, Korodi Attila, sustine cã edificiul monahal ridicat în apropiere de cabana Dochia a fost clãdit fãrã respectarea legii de mediu si, îngrijorat de precedentul periculos pe care constructia îl reprezintã, l-a invitat pe Patriarhul Daniel la o discutie pe aceastã temã. ÃŽn scrisoarea transmisã, ministrul Korodi îi supune atentiei Patriarhului problemele legate de constructia Casei de pelerini Panaghia, situatã în zona de conservare specialã a Parcului National Ceahlãu. Korodi îsi exprimã, în numele institutiei pe care o reprezintã, „îngrijorarea“ cã o constructie de dimensiuni însemnate si care are o destinatie publicã explicitã a fost ridicatã fãrã respectarea tuturor legilor de mediu. ÃŽn documentul pe care îl semneazã, Korodi vorbeste si despre riscul ca decizia de a construi fãrã autorizatie în inima Parcului Ceahlãu sã reprezinte „un precedent periculos“ pentru mediul românesc, cu atît mai mult cu cît gestul apartine uneia dintre institutiile cu mare autoritate si popularitate în rîndul românilor. Ministrul aminteste si de o posibilã verificare urmatã de sanctiuni severe la adresa României din partea Uniunii Europene, toate posibile urmãri ale gestului Bisericii de a construi fãrã autorizatie în zona strict protejatã a unui parc national. ÃŽn finalul documentului, Korodi îl invitã pe Patriarh sã caute o solutie amiabilã si legalã pentru rezolvarea problemei, într-o primã fazã în cadrul unei întîlniri private pe care i-o solicitã PF Daniel, sugerînd ca data la care ea sã aibã loc sã fie marti, 22 ianuarie.

În numele Domnului, mai pe lîngã lege

Scandalul privind realizarea unor lucrãri de modernizare a chiliilor de la Schitul Toaca a început în vara lui 2004, cînd pe munte au fost transportate, cu ajutorul elicopterelor militare închiriate de la Baza Militarã de Aviatie 95 din Bacãu, zeci de tone de materiale. Constructia casei de pelerini Panaghia de cãtre Mitropolia Moldovei, precum si transportul de materiale de constructii cu elicopterele în masivul Ceahlãu, care este arie protejatã, au ajuns si în atentia UNESCO, încã din anul 2005. ÃŽn noiembrie 2005, conducerea Administratiei Parcului National Ceahlãu a anuntat cã a primit o avertizare din partea coalitiei ONG Natura 2000, din care fac parte 44 de organizatii neguvernamentale cu preocupãri în domeniul protectiei mediului, în care se preciza cã problema va fi adusã în atentia UNESCO. Ecologistii criticau modul în care Mitropolia Moldovei ar fi obtinut autorizatie de construire a unei case de pelerini în masivul Ceahlãu, precum si modul în care materialele de constructie erau transportate pe munte. ONG Natura 2000 sustinea cã autorizatia de construire ar fi fost eliberatã fãrã respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Desi au existat numeroase proteste din partea Consiliului Stiintific al Parcului si a Asociatiei Salvamont si de Protectie a Biodiversitãtii, „constructia a continuat, sfidîndu-se prevederile legale“, se aratã în comunicatul din 2005 al Coalitiei ONG Natura 2000.
ÃŽn continuarea documentului citat se fãcea referire si la faptul cã „actiunea ilegalã a fost sprijinitã si de alte institutii, de exemplu prin asigurarea transportului de materiale cu elicopterul Ministerului Apãrãrii Nationale în cursul primelor etape ale constructiei sau prin acceptarea tacitã a lucrãrilor de constructie de cãtre institutiile abilitate sã opreascã asemenea ilegalitãti“.
Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a declarat cã autorizatia de construire existentã este legalã. „Autorizatia de construire a fost emisã legal. Nu eram la CJ pe vremea cînd a fost emisã, dar m-am informat despre ea dupã ce am ajuns aici. Dacã Ministerul Mediului este de altã pãrere, e treaba lui. Autorizatia poate fi contestatã în instantã si se pot face controale pentru aflarea adevãrului“, a declarat Vlad Marcoci.

Articol afisat de 2285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective