Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Colaborare între Primãria Piatra Neamt si Ambulantã

Proiect în premierã nationalã

• cele douã institutii au bãtut palma pentru cumpãrarea si amplasarea a zece defibrilatoare în zonele intens circulate ale orasului • „noi am sprijinit material acest parteneriat pentru cã în Piatra Neamt avem nevoie de asa ceva. Viata nu are pret“, a declarat primarul Gheorghe Stefan •

Municipalitatea pietreanã si Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt au bãtut ieri palma, punînd bazele unui parteneriat menit sã salveze vietile pietrenilor. Cele douã institutii vor derula împreunã programul „Creare a accesului la un defibrilator extern automat pentru cetãtenii municipiului Piatra Neamt, pentru cazurile critice (cãzuti în stradã) înregistrate în zonele aglomerate“. Este vorba de achizitionarea a zece aparate de resuscitare si amplasarea lor în zece locuri foarte aglomerate din oras, pentru a fi la îndemînã în cazul în care un cetãtean suferã un stop cardio-respirator. Cei doi parteneri au subliniat faptul cã existenta acestor defibrilatoare externe nu exclude interventia ambulantierilor, însã creste cu 50% sansele de supravietuire a celui suferind. Acest gen de colaborare este unicat în tarã, însã atît oficialii pietreni, cît si seful Ambulantei si-au exprimat speranta ca exemplul lor sã fie urmat si în alte orase din tarã. Primãria Piatra Neamt vine cu partea materialã, ea fiind cea care va da cei 25.000 de euro pentru aparate. Ambulanta va asigura instruirea prealabilã în mãsuri de resuscitare a personalului din supermarketuri si hoteluri, a politistilor comunitari, a personalului de supraveghere din strand, de la stadion sau de la pîrtia de schi, pentru ca acestia sã poatã acorda primul ajutor persoanelor cãzute în inconstientã. Dr. Letitia Damoc, seful SJA Neamt, a explicat cã ideea acestui parteneriat cu primãria municipiului s-a nãscut din convingerea cã accesul rapid si facil la un aparat de resuscitare este primul pas spre salvarea unei vieti aflate în pericol din cauza stopului cardio-respirator.

Cale deschisã pentru proiecte viitoare

Si este doar primul pas, întrucît cele douã institutii au multe proiecte pe care vor sã le punã în aplicare în comun. „Acest program este destinat tuturor cetãtenilor din Piatra Neamt care vor fi la un moment dat în stare criticã. Nimeni nu îsi doreste sã se întîmple asa ceva, dar în acelasi timp fiecãruia din noi i se poate întîmpla. Aceste aparate salveazã efectiv viata, pînã la sosirea ambulantei. ÃŽn situatiile de stop cardio-respirator este foarte important sã se intervinã rapid. Interventia în primele 5 minute creste sansele de supravietuire de cinci - sase ori“, a explicat dr. Damoc ideea acestor defibrilatoare. Deja sînt douã aparate: unul a fost donat de firmã ca mostrã si a fost amplasat în holul Hotelului Ceahlãu, celãlalt a fost donat de o firmã concurentã, care vrea sã îsi facã intrarea pe piatã, si va fi amplasat la Primãria Piatra Neamt. Primarul Gheorghe Stefan a glumit, zicînd cã îi va fi de folos în campania electoralã. Celelalte aparate care vor fi cumpãrate de primãrie vor fi amplasate în zonele intens circulate, precum garã-autogarã, strand, stadionul municipal, pîrtia de schi, piata centralã, Petrodava-Hotel Central, Kaufland si piata Dãrmãnesti. Defibrilatorul extern automat are casetã specialã în care stã. ÃŽn momentul în care este scos de acolo, se aprinde un bec rosu si începe sã sune o sirenã, semn cã e cazul ca cineva sã sune la 112. Poate fi folosit si pe ploaie, si pe vînt, si pe ger. Sansele ca mecanismul sã dea erori sînt nule, pentru cã se autotesteazã zilnic, iar dacã sesizeazã vreo deficientã, anuntã pe toatã lumea din jur. Aparatul are un soft în limba românã, iar cel care îl va lua pentru a ajuta un semen nu va avea decît de urmat instructiunile. Trebuie doar sã punã padelele pe pieptul celui cãzut, iar defibrilatorul cerceteazã singur dacã omul e constient - situatie în care recomandã chemarea Ambulantei -, sau inconstient - situatie în care începe sã administreze socuri electrice si sugereazã celor prezenti manevrele de resuscitare pe care trebuie sã le facã suplimentar. Defibrilatorul poate fi folosit si în cazul copiilor între 1 si 8 ani, pentru care are padele speciale, singura interdictie fiind în cazul prichindeilor mai mici de un an.
Primarul de Piatra Neamt a fost cel care a desfãcut panglica inauguralã de pe primul defibrilator pus în oras. Gheorghe Stefan a fost încîntat nu doar de performantele si utilitatea unui asemenea aparat, ci mai ales de faptul cã, dacã existã întelegere, se pot transpune în practicã idei foarte bune, în folosul cetãtenilor. „Vreau sã multumesc Serviciului de Ambulantã si doamnei Letitia Damoc, pentru cã dumneaei a venit cu ideea si initiativa. Noi numai am sprijinit material acest parteneriat. Ideea a fost salutatã de noi toti pentru cã Piatra Neamt are nevoie de asa ceva. Sper ca aparatele sã nu fie folosite niciodatã sau sã fie folosite foarte putin, pentru cã asta înseamnã cã cetãtenii nu au probleme. ÃŽnsã este bine sã fim pregãtiti sã venim în ajutorul lor dacã e cazul. Viata nu are pret, asa cã investitia se justificã. Iar cînd salvezi o viatã, bucuria pe care o simti e nepretuitã. Sper totodatã ca astfel de programe sã se realizeze în cît mai multe orase din tarã“, a declarat primarul Stefan.

Articol afisat de 1768 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective