Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
În vremea leului jigãrit, despre credite si depozite bancare

În vremea leului jigãrit, despre credite si depozite bancare

• bancherii recomandã putinticã rãbdare, pînã la stabilizarea cursului • se recomandã evitarea îndatorãrii în acest moment • o refinantare a unui credit în valutã poate fi costisitoare •

Instabilitatea de pe piata valutarã dã mari bãtãi de cap celor care au credite în bãnci. Dacã aceia cu depozite nu-si prea fac griji, pentru cã în orice monedã ar fi economisit tot cîstigã ceva, persoanele care s-au îndatorat cautã solutii sã stopeze pierderile. Cei mai îngrijorati sînt cei care au contractat credite în euro. Aprecierea monedei unice europene atrage rate lunare mai mari, mai ales în conditiile în care detinem lei si sîntem obligati sã facem schimbul valutar înainte de efectuarea plãtii. Existã solutii alternative, cum ar fi refinantarea unui credit, dar desi la prima vedere pare o solutie la îndemînã, aceastã miscare ar putea atrage costuri suplimentare. Cele mai importante sfaturi în domeniul creditelor sînt contractarea de împrumuturi în moneda în care esti plãtit la sfîrsitul lunii, pe cît posibil angajarea unui contract de împrumut în moneda nationalã si, dacã este posibil, pe o perioadã cît mai scurtã. La acelasi capitol se recomandã evitarea îndatorãrii în acest moment. Numai ca ultimã solutie se poate apela la un credit, dar cu prudentã maximã. Si la credite este posibil ca dobînzile sã creascã pînã la calmarea pietei, iar din acest motiv un împrumut nu trebuie fãcut decît dacã „arde“. Ca esentã, la partea de depozite acestea ar trebui pãstrate, dacã sînt în lei si ideal ar fi ca forma de econimisire sã fie cu capitalizarea dobînzii. La fel si la euro.

Recomandãri de la bancheri

„Din punctul meu de vedere, cine are economiile în lei, sã le pãstreze, la fel ca si creditele. ÃŽn ce priveste creditele în valutã, se poate apela la o refinantare, numai în cazul în care clientul are cunostintã de toate costurile pe care le implicã o astfel de operatiune. Ca sã iei o asemenea decizie este nevoie de o analizã la sînge si numai asa poti afla dacã aceastã solutie este convenabilã sau nu. Uneori meritã o astfel de refinantare, dar eu personal nu o recomand. Referitor la economii, cred cã aceia care au depozite în lei ar trebui sã le lase asa, iar la depozitele în euro, depinde de cît de repede au nevoie de bani. Dacã este pe termen scurt, iarãsi nu recomand schimbul, deoarece cumpãrã acum la un curs mare si va schimba cu sigurantã la un curs mai scãzut. La fel, dacã banii sînt economisiti pentru o viitoare platã în valutã, nu are sens schimbul valutar. Este posibil ca moneda euro sã mai creascã în urmãtoarea perioadã, dar acest lucru va avea loc pe o perioadã de timp. Chiar dacã se va atinge pragul de 4 lei pentru un euro, apreciez cã va mai scãdea si va rãmîne la o valoare de mijloc“, a declarat Luminita Mazilu, directorul sucursalei nemtene a Bãncii Carpatica.

„Sã faci credite în lei dacã ai venituri în lei, si sã te împrumuti în valutã, dacã esti plãtit în valutã“

Prudenta este cuvîntul de ordine în situatii cînd piata financiarã si cea valutarã o iau razna. Fluctuatiile de schimb valutar nu tin o vesnicie, desi zguduie mediile financiare. ÃŽn acest moment cei mai cîstigati sînt aceia care au o sumã în valutã si o transformã în lei. Speculatiile de acest gen se referã la economii de cel putin cîteva mii de euro, ca sã se poatã vedea un cîstig cît de cît consistent. Pe de altã parte, persoanele care au economisit în lei, obtin cîstiguri nu foarte mari, dar sigure. Pentru acestia riscul aproape cã nu existã, dar ar putea spera la dobînzi mai mari. Odatã ce euro va creste si leul se va deprecia, bancherii vor lua, mai devreme sau mai tîrziu, decizia de a majora dobînzile la depozitele în lei. „Riscul valutar a existat întotdeauna, ca si pînã acum, nu este ceva nou. Dobînzile mici la creditele în valutã ascund aceste diferente de curs. Nu pot sã dau un sfat acum în acest moment. Este posibil ca în scurt timp lucrurile sã se întoarcã, si sã nu mai fie valabil ce am spus. Pentru creditele în valutã se poate face o refinantare pe lei, dar cu alte costuri, dobînzile sînt mai mari. Aceste schimbãri nu sînt usor de prins într-un model istoric, ori într-un trend, care sã-ti permitã sã faci aprecieri. Chiar si cu interventia Bãncii Nationale tot nu este sigur, aceasta poate influenta cursul, dar nu poate face minuni. ÃŽntotdeauna am propus clientilor credite în lei, cu dobîndã fixã, care sã acopere si riscul inflatiei. Este o variantã. Cea mai sãnãtoasã recomandare este sã faci credite în lei dacã ai venituri în lei, si sã te împrumuti în valutã, dacã esti plãtit în valutã. Deocamdatã stãm în expectativã si sperãm ca declinul leului sã se opreascã. Sfatul meu este cã ar trebui sã avem încredere în leu“, a afirmat Bogdan Valentin Puscasu, directorul sucursalei nemtene a BCR.

Articol afisat de 2302 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective