Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SMURD nu mai existã

SMURD nu mai existã

• aceastã structurã medicalã de urgentã prespitaliceascã a fost, recent, desfiintatã • inscriptiile cu numele SMURD au fost sterse de pe autosanitare, iar o parte dintre cadrele medicale care lucrau în acest serviciu au smuls de pe costum broderia cu initialele serviciului • „din punct de vedere psihologic, a fost un moment foarte dureros, colegii aveau lacrimi în ochi“, a declarat doctor Letitia Damoc, managerul Ambulantei, institutie în cadrul cãreia a fiintat, timp de 13 ani, compartimentul SMURD •

Serviciului Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare (SMURD) Neamt nu mai existã în judet ca structurã în activitatea medicalã prespitaliceascã. Si asta pentru cã, la initiativa doctorului Raed Arafat, secretar de stat la Ministerului Sãnãtãtii, respectivul for a emis normative conform cãrora la nivelul întregii tãri vor fi înfiintate structuri SMURD unde sã lucreze medici din cadrul unitãtilor de primire a urgentelor de la nivelul spitalelor judetene, municipale, ori a clinicilor de urgentã, respectiv, pompieri, dupã modelul aceluia de la Tîrgu Mures. Sustinînd cã doreste ca SMURD sã fie un sistem unitar care sã functioneze în toate judetele, fiind alcãtuit din medici UPU si pompieri, doctorul Arafat nu a dat nici o sansã compartimentului SMURD înfiintat în urmã cu 13 ani ani la Piatra Neamt, pe motiv cã era altcumva decît la Tîrgu Mures. ÃŽn consecintã, tinînd cont de „somatia“ ministerului de resort, inscriptia cu numele „Serviciul Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare“ a fost stearsã de pe autosanitarele care au apartinut acestui serviciu, iar initialele SMURD brodate pe costumele medicilor si asistentilor care au lucrat aici, au dispãrut.
„Unii si le-au smuls, altii nu au avut puterea sã o facã. Din punct de vedere psihologic a fost un moment foarte dureros, colegii aveau lacrimi în ochi. E greu de înteles de ce noi, aceia care am demonstrat timp de 13 ani cã sîntem o elitã si am fost recunoscuti ca valoare de multi colegi din tarã, chiar si de domnul secretar de stat, acum nu mai sîntem buni“, a declarat doctor Letitia Damoc, manager al Serviciului de Ambulantã Neamt.
Personalul care a lucrat la SMURD Piatra Neamt, dar si la Ambulantã, pentru cã asa a fost conceput acest compartiment la noi în judet, continuã activitatea în unitatea de bazã. Ca si cum acel compartiment ar mai exista, oamenii cãrora li s-a imprimat stilul de muncã de la SMURD, cînd sînt de serviciu, merg întotdeauna la urgentele de grad 0 si 1. Cel putin deocamdatã, prin bunãvointa conducerii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt (ISU), autosanitarele cele mai performate ale Ambulantei, destinate urgentelor de grad 0 si 1, sînt gãzduite tot în garajul acestei unitãti.

Pompieri scolarizati sã devinã paramedici

Mai mult decît atît, echipajele de descarcerare ale ISU Neamt însotesc întotdeauna Ambulanta la interventiile foarte grave, unde prezenta lor este absolut necesarã. Si asta pentru cã mai bine de 13 ani, de pe 15 septembrie 1994, oamenii acestia, numiti generic „salvatori“, au fãcut echipã, au fost împreunã în momente foarte dificile legate de viatã si de moarte. Creînd un stil propriu structurilor de urgentã de elitã, în SMURD au lucrat numai cei care s-au putut adapta din mers conditiilor de muncã si care au tinut ritmul. Planul elaborat de Raed Arafat eliminã din noul concept SMURD, pe care doreste sã îl facã, medicii de la Ambulantã, preferîndu-i pe aceia din UPU. Culmea este cã, la ora actualã, la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean fac gãrzi medicii de Ambulantã care au lucrat la SMURD. Si asta pentru cã UPU se confruntã cu o crizã majorã de personal, medicii nu îsi pot desfãsura programul altfel si se completeazã perfect cu urgentistii Ambulantei.
Mai grav este, însã, cã planul doctorulu Raed Arafat dã la o parte asistenti medicali de elitã care s-au format si perfectionat la SMURD, în favoarea pompierilor, care trebuie sã fie scolarizati timp de cîteva luni prin cursuri teoretice si practice de medicinã de urgentã, pentru a deprinde notiuni si manevre de prim-ajutor, inclusiv pe acelea de resuscitare. Dupã ce îsi vor fi însusit astfel de cunostinte medicale specifice urgentistilor, fie ei medici sau asistenti, pompierii se vor numi paramedici.
Cel putin deocamdatã, noul SMURD dorit de ministrul secretar de stat Arafat nu are sanse sã functioneze prea curînd în Neamt, pentru cã medicii urgentisti reprezintã o „rara avis“ si la UPU, dar si la Ambulantã. Cert este cã medicii si asistentii de aici vor sãri în ajutorul populatiei bolnave si vor rãspunde celor mai grave solicitãri, asa cum s-au obisnuit de 13 ani încoace.

Articol afisat de 3990 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective