Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemtenii, aproape de diabet si boli cardiovasculare

Nemtenii, aproape de diabet si boli cardiovasculare

• aceasta este concluza desprinsã din analiza rezultatelor investigatiilor nemtenilor care s-au prezentat la medicul de familie în ultimul trimestru al anului trecut • din 69.700 pacienti evaluati, o treime prezintã risc de diabet, iar 12 %, de boli cardiovasculare •

Principalele boli care îi pîndesc pe foarte multi dintre nemteni sînt diabetul, afectiunile cardiovasculare si tumorile canceroase.
Aceasta este concluzia care reiese din rezultatele investigatiilor efectuate în ultimul trimestru al anului trecut pacientilor din judet, în cadrul Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate.
Conform statisticilor întocmite de Autoritatea de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, în trimestrul al IV-lea al anului 2007, au beneficiat de consultatii clinice si de laborator aproximativ 69.696 de nemteni. Luînd în calcul toate rezultatele investigatiilor medicale efectuate, s-a constatat cã aproape o treime dintre subiecti, mai exact 22.205, prezintã riscul de a se îmbolnãvi de diabet zaharat.
Ca atare, medicii specialisti din judet si conducerea ASP Neamt sînt de pãrere cã se impune ca, în cursul acestui an, prin Programul National de Diabet si alte boli de nutritie, sã se punã accent deosebit pe componenta profilacticã, pentru a preîntîmpina instalarea bolii si au fãcut demersuri în acest sens cãtre conducerea ministerului de resort. O altã categorie de boli care amenintã sãnãtatea nemtenilor o reprezintã cele cardiovasculare. Numai în ultimele trei luni ale anului au fost depistati cu risc major de instalare a acestor afectiuni 4.760 de nemteni. Avînd în vedere cã acestea constituie prima cauzã de deces în rîndul populatiei din România, fiind favorizate de stres, alimentatie nepotrivitã, consum excesiv de alcool si tutun, medicii apreciazã cã se impune a se întreprinde ceva si în acest sens. Deloc de neglijat este însã faptul alimentatia nesãnãtoasã si stresul au ca suport sãrãcia populatiei Neamtului, unul dintre judetele aflate în top la somaj si salarii mizere. 2.178 de persoane dintre cele care au fost investigate clinic si prin metode de laborator în cadrul programului de evaluare derulat în ultimul trimestru al anului 2007 prezintã risc de îmbolnãviri oncologice. Cancerul uterin si de sîn ar putea lovi circa 1.900 de nemtence, iar circa 200 dintre acestea ar putea dezvolta tumori de col sau rect. Confirmarea diagnosticului prezumtiv al medicului de familie s-a fãcut în cazul a 760 dintre pacienti, prin consultatii de specialitate sau investigatii de laborator.
Conform statisticilor întocmite de cãtre angajatii ASP Neamt, din iulie pînã la sfîrsitul lunii decembrie, s-au prezentat la medicii de familie 137.199 de persoane din cele 256.017 care sînt nãscute în acest interval. „Este foarte important de stiut de cãtre populatie cã orice persoanã care nu s-a prezentat la medicul de familie în luna în care este nãscut pentru a beneficia de investigatiile cuprinse în programul de evaluare a sãnãtãtii nu a pierdut aceastã posibilitate. Conform prevederilor în vigoare, persoana, indiferent dacã este sau nu asiguratã, are dreptul de a beneficia de aceste investigatii în lunile urmãtoare, iar medicul de familie este obligat sã îl evalueze, bineînteles, în functie de timpul pe care îl are la dispozitie“, a precizat doctor Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt.

Articol afisat de 1556 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective