Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CASA LUI CEAUSESCU, PIERDUTÃ DE JUDET

CASA LUI CEAUSESCU, PIERDUTÃ DE JUDET

• Curtea Supremã de Justitie a decis ca imobilul situat pe strada Alexandru cel Bun, nr. 12 (25), din Piatra Neamt, sã intre în proprietatea bucurestenilor Mihai Cafrita si Angel Georgescu • reprezentantii CJ sustin cã existã suficiente argumente care sã demonstreze cã actuala constructie este nouã, fiind alta decît cea ridicatã de cãtre proprietarii initiali • cei doi noi proprietari, tocmai pusi în posesie, vor sã vîndã clãdirea situatã în buricul tîrgului •

Consiliul Judetean Neamt a suferit prima înfrîngere din acest an, prin pierderea dreptului de proprietate asupra „Casei Ceausescu“, situatã pe strada Alexandru cel Bun nr. 12 (25), în municipiul Piatra Neamt. Sentinta a fost datã de Curtea Supremã de Justitie si, teoretic, nu mai existã cale de atac decît dacã perdantul va gãsi noi dovezi pe care sã le anexeze la dosar si sã se reanalizeze cererea. „Am rãmas surprins de hotãrîrea Curtii Supreme de Justitie, ultima instantã cãreia ne-am adresat în procesul cu mostenitorii terenului si ai casei de oaspeti din strada Alexandru cel Bun, proprietate a Consiliului Judetean Neamt. Noi am avut la dosar o serie de documente, inclusiv expertize, care nu lãsau loc la nici un fel de interpretãri în ceea ce priveste faptul cã aceastã constructie este una nouã, realizatã, e adevãrat, pe scheletul constructiei vechi. Din acele expertize rezultã cã inclusiv materialul de constructie folosit este unul nou, respectiv cãrãmizi ceramice, care nu se fabricau la data constructiei casei de cãtre proprietarii care au ridicat-o. Noi vom urma si alte cãi legale de atac dupã ce ne vom consulta cu juristii din Consiliul Judetean si cu altii, convinsi fiind cã este o hotãrîre nedreaptã si netemeinicã. Sînt intrigat de faptul cã acum Curtea Supremã de Justitie nu mai comunicã sentintele. Nouã, de exemplu, nu ne-a parvenit aceastã hotãrîre în mod oficial. S-a amînat pronuntarea de douã ori, dupã care a trebuit sã urmãrim cînd s-a dat decizia. Faptul cã aceastã institutie nu mai are drept de informare cred cã lezeazã niste interese. ÃŽn cazul de fatã mi se pare anormal ca sã nu primeascã solutia datã Consiliului Judetean Neamt, cîtã vreme noi am fãcut recurs. Dacã ar fi rãmas în proprietatea noastrã, am fi folosit imobilul ca si casã de oaspeti pentru oamenii care vin în interes de serviciu din alte zone ale tãrii. Vin destul de des persoane care participã la consfãtuiri, cooperãri, la diverse actiuni comune cu Consiliul Judetean Neamt. Ar fi avut de plãtit niste sume modice, nu ca la hotel, si ar fi stat în conditii decente. De o vreme, noi nu am mai fãcut nimic la imobilul respectiv, întrucît a fost în litigiu si nu ne-am permis sã riscãm niste investitii“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt.

Noii proprietari: „S-a fãcut voia Domnului“

Consiliul Judetean Neamt a fost dat în judecatã de cãtre Mihai Cafrita, în vîrstã de 58 de ani, din Bucuresti, si de unchiul sãu, Angel Georgescu, de 80 de ani. ÃŽntrebat ce are de gînd cu noua mostenire, Mihai Cafrita a declarat: „O vom vinde. Nu stiu cît ar putea sã valoreze, pentru cã în ultimul timp nu m-am mai gîndit la pret, fiind disputatã casa bunicului meu în instantã. Am deschis proces împreunã cu unchiul Angel Georgescu, frate de-al mamei. Prin aceastã sentintã s-a fãcut voia Domnului. Casa a ajuns în proprietatea Consiliului Judetean, în ultimã instantã, pentru cã a fost confiscatã de comunisti. A fost un abuz care i s-a fãcut bunicului meu din partea mamei. Dupã aceastã pronuntare, eu si unchiul meu sîntem mostenitori egali ai imobilului. Structura clãdirii a rãmas aceeasi, ea fiind doar renovatã în timp. A fost casa în care poposea Ceausescu atunci cînd venea la vînãtoare prin Neamt, apoi Casã a Cãsãtoriilor si acum a redevenit a noastrã“, a spus Mihai Cafrita.

„Drum“ sinuos prin tribunale

Casa de Oaspeti, situatã vizavi de Posta Mare, a fost datã, pe rînd, de instantele de judecatã, cînd Consiliului Judetean, cînd celor care tocmai au obtinut-o. Imobilul respectiv este cunoscut ca fiind locul în care mai ales Nicu Ceausescu dormea cînd venea în zona Neamtului pentru a participa la partide de vînãtoare, ori cînd se prindea la jocuri de cãrti. ÃŽn 2001, Mihai Cafrita, în calitate de mostenitor al lui Ioan Georgescu, care în urmã cu zeci de ani a ridicat respectivul imobil, a solicitat restituirea în naturã. Pe 21 septembrie 2001, CJ a înaintat notificarea cãtre Prefecturã, pentru acordarea de despãgubiri. La rîndul ei, Prefectura a trimis notificarea la Primãria Piatra Neamt. Dupã ce Consiliul Judetean a trimis notificarea la Prefecturã, l-a înstiintat pe Mihai Cafrita despre acest demers. Acesta a dat CJ în judecatã, solicitînd anularea adresei si restituirea în naturã. ÃŽn cadrul procesului a formulat cerere de interventie si Angel Georgescu. Prin sentinta Tribunalului Neamt, pronuntatã pe 28 ianuarie 2002, s-a respins ca neîntemeiatã contestatia formulatã de Cafrita privind anularea mãsurii de înaintare a documentatiei de cãtre Prefecturã. ÃŽmpotriva acestei sentinte s-a declarat apel, fiind anulatã sentinta Tribunalului Neamt, cauza fiind retinutã spre rejudecare. Prin Decizia civilã din 26 august 2002 a Curtii de Apel Bacãu, dupã rejudecare, s-a respins ca nefondatã contestatia fãcutã de Mihai Cafrita, precum si cererea de interventie a lui Angel Georgescu. ÃŽn aceastã etapã s-au folosit expertizele tehnice efectuate de cãtre trei ingineri. Instanta a retinut cã imobilul în litigiu, prin reamenajarea de la mijlocul anilor ‘80, a fost transformat într-o asemenea mãsurã încît este unul nou. ÃŽmpotriva deciziei Curtii de Apel Bacãu s-a formulat recurs, iar prin decizia din 2 februarie 2005 a ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie a României au fost admise recursurile declarate, decizia fiind casatã cu trimitere spre rejudecare. S-a dispus efectuarea unei noi expertize. ÃŽn 2006, printr-o decizie civilã a Curtii de Apel Bacãu, s-au admis apelurile promovate de cãtre Mihai Cafrita si Angel Georgescu împotriva sentintei pronuntate în 2002 de Tribunalul Neamt si s-a dispus restituirea în naturã cãtre cei doi a imobilului disputat. Apoi CJ a promovat recurs, la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, care a emis o ultimã sentintã. Imobilul este format din nenumãrate încãperi si este dotat cu toate cele necesare, inclusiv centralã termicã proprie. Desi nu existã o evaluare a lui, cu certitudine pretul de vînzare este la nivelul a multe zeci de miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 3623 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective